Deze plaatsen moet je zien in Slovenië
Tussen bergachtig Oostenrijk en Italië, het vlakke Hongarije en de Adriatische zee ligt Slovenië dat van elk landschap wel iets bezit.
Het hoogtepunt van de hoofdstad Ljubljana is het kasteel. Het staat als een kroon op de heuvel die oprijst uit het hart van de stad. Al drie millennia getuigt deze strategische plek van constante menselijke aanwezigheid. Oorspronkelijk stond hier een Romeins fort, daarna een middeleeuwse burcht. Rond het kasteel ontwikkelde zich vervolgens een dorp met het kasteel als administratief centrum. Binnenin het kasteel is er de kapel van St. George, waar enkele unieke fresco’s de muren sieren.
Tot 1814 diende het kasteel als gevangenis en verkeerde het in slechte staat. Nadat de laatste inwoners het gebouw in 1963 verlaten hadden, werd het gerestaureerd. De kasteeltoren uit 1848 werd gerenoveerd en verhoogd en dient nu als uitkijktoren.
Op de heuvel kan je heerlijk wandelen onder eeuwenoude bomen en de tijdloosheid ervaren door naar de besneeuwde bergtoppen in de verte te staren. In de zomer worden op de binnenplaats van het kasteel culturele evenementen georganiseerd.
Het Presernov Trg (Preserenplein), genoemd naar de bekende dichter, is letterlijk het centrum van de stad. Het driehoekige plein verbindt het nieuwe stadsgedeelte aan de ene kant van de rivier met de oude stadskern aan de andere kant en combineert oud met nieuw. Hier komen de grote stadsstraten en hun bijbehorende weggebruikers samen.
De prachtig roze Franciscaner kerk uit 1660 met een altaar van Francesco Robba uit 1736 is het oudste gebouw. De andere gebouwen op deze plek kwamen er na de aardbeving van 1895, waaronder twee mooi art-nouveau exemplaren: het Urbanc-gebouw uit 1903 en het overdadig versierde Hauptman-gebouw.
Het sociale centrum van de stad staat echter in het midden van het plein; het Preseren Monument uit 1905, ontworpen door Ivan Zajc en Maks Fabiani. Het monument kreeg bij zijn inhuldiging veel kritiek omdat het een naakte vrouw afbeeldde in de dichte nabijheid van een kerk. Het beeld (de muze) kijkt uit naar het gebouw waar de geliefde van de dichter woonde. Hier vind je veel straatartiesten en in de zomer brengen doorboorde waterleidingen die in de lucht hangen aangename verkoeling.
Als je cultuur zoekt, dan ben je in de kunst- en cultuurstad Ljubljana aan het juiste adres. Musea te over. Zo ligt op de zuidwestelijke oever het Stedelijk Museum met een collectie van Romeinse voorwerpen en meubels, en een model van het Romeinse Emona. Verder in noordwestelijke richting bevindt zich het Nationaal Museum met traditionele voorhistorische en etnografische collecties. Mis zeker de Keltische urne uit de 6e eeuw voor Christus niet. Schuin tegenover het Nationaal Museum ligt het Museum voor Moderne Kunst, waar elke twee jaar de Internationale Biënnale voor Grafische Kunsten wordt georganiseerd.
In het Tivolipark kan je naar het Nationaal Museum voor Moderne Geschiedenis.
Nog meer musea vind je in de nauwe straatjes van de Oude Stad, waar je op tijd en stond kan uitrusten in een van de vele cafés.
Het Tivoli park is een ontzettend groot park (zo’n vijf km² groot) ten noorden van het stadscentrum. Er staan een concertzaal en een recreatiecentrum waar je kan bowlen, tennissen, zwemmen en rollerbladen. Een prachtige promenade leidt naar de Tivoli villa met zijn beruchte hondsbeelden. Het gebouw dateert uit de 17e eeuw en biedt tegenwoordig onderdak aan het Internationaal Centrum voor Grafische Kunsten. Het Museum voor Moderne Geschiedenis bevindt zich eveneens in het park.
Sint Nicolaas is de patroonheilige van de vissers en bootsmannen. De huidige barokstructuur van de kerk dateert uit 1701 en werd ontworpen door de Italiaanse architect Andrea Pozzo. De grote koepel kwam er pas later in de 18e eeuw.
De binnenkant van de kerk is indrukwekkend versierd met fresco’s van Quaglio en Langus en bevat ook een prachtig altaar van Francesco Robba naast een mooie orgel.
Deze twee gebouwen flankeren de kathedraal in respectievelijk het westen en het noorden. Het bisschoppelijke paleis dateert uit de Renaissance maar werd in barokstijl gerenoveerd, met een weelderige façade en een prachtige binnenplaats uit de 18e eeuw. Niet alleen kerkvaders, maar ook Napoleon en andere Europese heersers vertoefden hier. Het seminarie is eveneens een gebouw uit de 18e eeuw en het bevat een kostbare barokbibliotheek die alleen op afspraak te bezichtigen is.
De Drakenbrug (Zmajski most) is een van de meest herkenbare bruggen in Slovenië en een meesterwerk uit de art nouveau. De brug moest normaal tegen 1898 afgewerkt zijn om de 50e verjaardag van de Habsburgse keizer Franz Joseph te vieren, maar de brug raakte pas in 1901 vervolledigd. Ze diende als vervanging voor de zogenaamde ‘slagersbrug’ uit 1819 die was genoemd naar de vele slagers die hun winkel naast de brug hadden.
De naam Franz Joseph-brug werd door niemand gebruikt. De inwoners vonden de monstertjes op de vier hoeken van de brug een duidelijker referentiepunt. Vandaar de naam ‘Drakenbrug’.
De barokke Oude Stad ligt op de rechteroever van de Ljubljanicarivier, in de schaduw van de kasteelheuvel. Dit is het enige deel van het centrale stadsgedeelte dat de verwoestende aardbeving van 1895 overleefde. Hier vind je ook de meeste bars en cafés, galeries en boetieks.
De hoofdattractie van het nieuwe, pragmatisch deel van de stad is de Nrboticnik. Deze wolkenkrabber werd in 1933 gebouwd door de architect Vladimir Subic. In die tijd stond het gebouw bekend als een ‘doorn in het oog voor het barokke Ljubljana’, maar tegenwoordig is het een heuse bezienswaardigheid. Een spiraaltrap leidt naar een observatiedek. Informeer eerst of het dek wel open is, dit blijkt vaak niet het geval te zijn wegens de vele zelfmoordsprongen die van daaruit ondernomen worden.
In het midden van dit turkooizen meer pronkt een idyllisch eilandje met de al even schilderachtige Maria Hemelvaartskerk uit de negende eeuw. Roei er eigenhandig heen met een gondel en geniet van een prachtig uitzicht op de groene Julische Alpen en de burcht Bled.
Met 3,18 km² het grootste meer van Slovenië. Lake Bohinj is omgeven door hoge bergen en prachtige wandelpaden en ook de route rond het meer levert mooie plaatjes op. Tijdens de wintermaanden vriest het meer dicht en staat Bohinj bekend als skigebied. De witte Johanneskerk kijkt al sinds 1300 uit over de Bohinj-vallei.
Dit kleine, oude dorpje bevindt zich in het zuid-oosten en wordt wel eens “het Venetië van Slovenië” genoemd. Het centrum en een prachtig klooster liggen op een eiland in de rivier de Krka dat gevormd wordt door een meander en een in de 13de eeuw gegraven zijkanaal. In de plaatselijke kerk vind je prachtige fresco’s.
Kranjska gora is de noordelijke toegangspoort tot het Triglav Nationaal Park. Het dorp staat bekend als de belangrijkste Sloveense wintersportplaats waar regelmatig toernooien gehouden worden op de Planica, een skispringschans. Daarnaast vind je er veel hotels en restaurants, nieuwe skiliften en een rodelbaan. Er kan tot de maand juni geskied worden.
Dit is de meest bezienswaardige havenstad op de slechts 50 km lange Sloveense kuststrook. Een oud mediterraan stadje met een pittoresk jachthaventje, ruw keienstrand, nauwe steegjes en pastelkleurige herenhuizen. Bovenaan heb je een schitterend zee- en stadszicht.
Het stadje Postojna ligt in het zuid-westen van het land, in het Karstgebied. Met een lengte van 20.570 meter, waarvan bijna 6 km toegankelijk, is het de langste grot van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld.
In de prehistorie zochten holbewoners hier beschutting, nu kan je vanuit een treintje vijf grote grottenkamers bezichtigen. In de grotten zou de zeldzame grottenolm leven, een lange salamander die twaalf jaar zonder voedsel kan en soms 100 jaar oud wordt.
De bekendste Sloveense waterval, gelegen in het Triglav National park. Het water valt bijna 51 meter naar beneden over een hoogteverschil van 78 meter. Een klautertochtje van een uur naar de waterval start aan het Zlatorog Hotel in het dorpje Ukanc.
Een nationaal park van 838 km² groot in de Julische Alpen, genoemd naar de berg die centraal in het park ligt en het nationale symbool van Slovenië is. De Triglav heeft drie toppen, waaronder de hoogste van Slovenië die 2864 boven het zeeniveau uittoornt. Om hem te beklimmen moet je een ervaren wandelaar zijn, gezien de verraderlijke afwisseling tussen lieflijke landschappen en lastige bergpassages.
Een nauwe kloof van 1,6 km lang met appelblauwzeegroen kolkend water dat een aangename koele bries verspreidt. De houten ‘zwevende’ paadjes zijn nogal smal, dus wie niet gehinderd wil worden door toeristische tegenliggers staat best vroeg op voor een bezoek aan de kloof. Op het einde word je verrast door de waterval die 16 meter naar beneden valt.
Maribor is na de hoofdstad Ljubljana de grootste stad in Slovenië. Maribor ligt aan de Drava rivier en het oude havengedeelte behoort tot de mooiste plekjes in de stad. De stad is niet alleen een cultureel centrum, maar staat vooral bekend om de wijnbouw. Je kan er oudste wijnrank in de wereld bewonderen. Maribor is ook een goed startpunt voor wandelingen en skitochten in het oostelijke deel van de Alpen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier