Deze plaatsen moet je zien in Finland
Waarom zou je kiezen voor een vakantie in Finland? Om eens buiten de gebaande paden te treden, om te genieten van rust, om Fins design te bewonderen, te wandelen in de prachtige bossen, slalommen op ski’s rondom een kudde rendieren in Fins Lapland en al deze prachtige plaatsen.
In Finland is Helsinki pas de zesde oudste stad en ze is gelegen in het uiterste zuiden. Het aantal inwoners is net zoals de stad zelf vrij bescheiden. Helsinki heeft ook een prestigieuze universiteit en die hoge concentratie van jonge mensen zorgt ervoor dat Helsinki bruist. Er is een uitgebreid aanbod van cafés, restaurants en nachtclubs.
Toen Turku zijn titel van hoofdstad in 1812 verspeelde aan Helsinki werd de Duitse architect Carl Ludvig Engel aangesteld om de centrale markt te ontwerpen. Engel had eerder al in St. Petersburg gewerkt en daardoor zou je als bezoeker van Helsinki bijna gaan denken dat je in Rusland bent beland.
Op het Senaatsplein (Senaatintori) kan je ook een beeld van tsaar Alexander de Tweede bekijken. Dit is een symbool van de invloed die Rusland in de 19e eeuw had op Helsinki. Senaatintori is het officiële centrum van Helsinki en ligt juist ten noorden van de vismarkt.
Eén van de bekendste gebouwen van Helsinki is de Uspenski kathedraal. De kathedraal ligt bovenaan een klein eiland, Katajanokka, dit is een hoger gelegen wijk met veel oude residentiële gebouwen. Het is de grootste orthodoxe kathedraal van West-Europa. En het bouwwerk is één van de belangrijkste getuigen van de invloed die Rusland heeft gehad op de Finse geschiedenis.
De Finnen zijn befaamd om hun design en dat ga bekijken in het museum van Kunst en Design. Het museum is gesticht in 1873 maar oogt absoluut niet duf of ouderwets. Je kan er niet alleen Fins maar ook internationaal design bekijken. Vooral het Finse glaswerk is adembenemend.
Vlakbij Helsinki ligt de oude burcht Suomenlinna op het gelijknamige eiland.
Turku was tot 1812 de hoofdstad en de oudste stad in het land. Lange tijd was het een bloeiende Hanzehaven, gebouwd rond de Aura-rivier. Die geschiedenis vertaalt zich in een aantal gebouwen zoals de gotische kathedraal, het kasteel Abohus uit de dertiende eeuw en het middeleeuwse stadsdeel Luostarinmäki. In het midden van Turku ligt de markt, waar je beslist Oostzee-haring moet proeven.
Turku heeft verschillende bezienswaardigheden, zoals het grote, middeleeuwse kasteel en de kathedraal, die geldt als het belangrijkste historische gebouw van het land, maar de eigenlijke attractie blijft het water en zijn mogelijkheden.
Het centrum van Turku is niet groot maar best levendig. Zeker in de zomer wanneer op en rond de vele restaurantschepen die er aangemeerd liggen, een gezellige drukte heerst. Muziekbandjes spelen dat het een lust is, jongeren dwarrelen in lacherige groepjes voorbij. Want na de lange, duistere winter, genieten inwoners en bezoekers gulzig van de mooie, heldere nachten waarbij de zon nauwelijks ondergaat.
Zoals elders in het land, hebben de meeste inwoners van Turku en omstreken ook een eigen boot- of buitenhuisje op een van de ontelbare eilandjes. Ze brengen er het grootste deel van hun vrije tijd door
Ruimte genoeg, rust gegarandeerd en schoonheid als extra cadeau. De Archipelago bij Turku met zijn ontelbare eilanden en glinsterend licht, geldt als een van de mooiste ter wereld. Watersport wordt er beoefend in al zijn vormen.
De buitenhuisjes op de eilanden hebben meestal hun eigen aanlegsteiger, maar voor anker gaan tussen de bomen of rotsen is ook niet ongewoon. Voor wie zelf zo’n verblijf in een boothuisje, een tocht in de midzomernacht of een boottrip met of zonder skipper wil beleven, zijn er huurmogelijkheden genoeg.
In de onmiddellijke omgeving van Turki ligt het schilderachtige badplaatsje Naantali, waar typisch gekleurde huisjes en het zomerpaleis van de president liggen.
In de derde grootste stad van Finland, Tampere, vormen de kerk in neonbyzantijnse stijl en het openluchttheater de voornaamste bijzonderheden. Daarnaast is deze stad een belangrijk handelscentrum en studeren er heel wat Finse adolescenten aan de algemene of technische universiteit. Het plaatsje ligt midden in het merengebied.
Ook Rauma is een bezoek waard. Met meer dan zeshonderd houten huisjes en 180 houten winkeltjes is het de grootste nog bewaarde houten stad in Scandinavië. Oorspronkelijk werd ze gebouwd rond een Franciscaner-klooster. Daarvan staat tegenwoordig enkel nog de kerk overeind. In de 17e eeuw werd de hele stad verwoest door een brand, maar ze heeft haar karakter toch weten te behouden. Daarom prijkt de oude stadskern sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
De noordelijke helft van Finland wordt ook wel Lapland genoemd. In dit uitgestrekte gebied wonen circa 200.000 mensen, de Samen. In de winter is het er 24 op 24 donker, in de zomer is het soms de hele dag licht.
Zoals overal sluimert ook in dit uitgestrekte natuurreservaat de modernisering door. Zoals in Rovaniemi, de poort naar dit onherbergzame en verlaten gebied. Het oorspronkelijk kleine marktplaatsje dankt haar eigentijdse look onder andere aan Alvar Aalto. De bekendste Finse architect ontwierp heel wat architectonisch interessante gebouwen zoals het stadhuis, het cultureel en administratief centrum, de bibliotheek en het natuurhistorisch museum.
Maar het stadje op de poolcirkel is vooral bekend als thuisstad van de Kerstman. In Santapark kan je hem ontmoeten. In dit pretpark worden verschillende thema’s in de kerstsfeer belicht. Daarnaast kan je ook naar Santa Claus Village, het dorp van de kerstman. Commercieel, maar de moeite. Zeker als je van de kerstsfeer houdt. De witte lijn die er over de grond loopt, geeft de Antarctische cirkel aan.
In het koude Lapland zijn ook verschillende sporten mogelijk. Zo trekt de wintersport er steeds meer gegadigden. Of kan je er een tocht maken met een sneeuwscooter of een rendier- of hondenslede.
Het rendier speelt een belangrijke rol in Lapland. De Samen drinken de melk, eten het vlees, verwerken de hoorns tot werktuigen en de huiden tot kledij. Van naderbij kennis maken met deze dieren kan in het Ranua Wildlife Park, waar ook andere Antarctische dieren zoals lynxen, wolven en poolberen zitten.
Het Finse landschap wordt gekenmerkt door het immense aantal meren. Vooral het merenstelsel van Saimaa scoort met haar meer dan 30.000 eilandjes hoog op de schaal van favoriete vakantieoorden. Saimaa en Panne vormen een echt paradijs voor roeiers en zeilers, kuren kan in Savonlinna.
Finland telt maar liefst veertig nationale parken. Te veel om allemaal te laten zien, maar te mooi om niet te laten zien. De nationale parken in Finland hebben niet alleen tot doel de natuur te beschermen, maar ook om mensen de kans te geven te genieten van de natuur en de rust.
En rust vind je er in overvloed. Wat niet wil zeggen dat er niets te doen is. Je kan er wandelen, picknicken, kanoën, kamperen of overnachten in een gehuurde cabin of in een cabin waar iedereen gratis naar binnen mag.
Veel meer informatie over de nationale parken in Finland vind je op de website van de Finse toeristische dienst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier