Kuifje in Louvain-la-Neuve: weekendje (niet zo ver) weg

Hergé Museum in Louvain-La-Neuve
© Getty Images

Zin in een weekendje weg maar niet in lange ritten of de rijen op de luchthaven? De omgeving rond het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve leent zich uitstekend voor een citytrip dichtbij huis.

Slechts 45 minuten rijden (of een halfuur treinen) brengt je van Brussel naar Louvain-la-Neuve. In en om de universiteitsstad valt veel meer te beleven dan het volgen van colleges in de postmoderne Aula Magna. Genoeg zelfs voor een volledig weekend cultuur, geschiedenis en natuur, met als startpunt het museum rond Hergé, alias Georges Remi – de geestelijke vader van Kuifje. 

Aula Magna in Louvain-la-Neuve
Aula Magna in Louvain-la-Neuve © Getty Images

Dagje museumhoppen

Louvain-la-Neuve staat vooral bekend als de jongste universiteitsstad van België met een bijzondere architectuur, waaronder ook een ontwerp van de Franse architect Christian de Portzamparc. Dat gebouw herbergt het Hergé Museum, dat een uitgebreide blik werpt op het leven en werk van de stripmaker. De liefst acht tentoonstellingszalen werden gevuld met originele schetsen, aquarellen en persoonlijke objecten. Een interactieve audiogids praat je onderweg bij over Kuifje, Kapitein Haddock en andere iconische stripfiguren.

Hergé Museum in Louvain-La-Neuve
Hergé Museum in Louvain-La-Neuve

Smaakt dit naar meer museum, dan is er op wandelafstand ook nog Musée L, het Universitair Museum van Louvain-la-Neuve. Je ontdekt er kunst vanaf de Oudheid tot op vandaag. De meer dan 32.000 erg uiteenlopende objecten – van Rubens over Egyptische mummies tot antropologische voorwerpen, inclusief rariteitenkabinet – linken kunst aan wetenschap. Nu en dan organiseren ze een tijdelijke expo, dit najaar is er een tentoonstelling over Belgisch kunstenaar Gaston Bertrand. 

L Museum in Louvain-la-Neuve
L Museum in Louvain-la-Neuve © Getty Images

Tip: Het Hergé Museum zit in Parc de la Source, een mooi stuk groen met banken en sculpturen dat perfect is om een luchtje te scheppen na je ferme dosis cultuur of voor een picknick. Rond Place de l’Université vind je dan weer een cluster van eetzaken, waar je het reilen en zeilen op de campus kunt gadeslaan tijdens de lunch. Er lopen tevens enkele thematische wandelroutes door de stad, te volgen via QR-codes. Ideaal om bij uit te buiken.

Dagje in het groen

Leeuw van Waterloo
Leeuw van Waterloo in Braine-l’Alleud © Getty Images

Met de wagen zit je vanuit Louvain-la-Neuve zo in het groen. Op amper 20 minuten ligt het heerlijke Domein van Solvay. De beboste heuvels en vijvers maken deel van het Zoniënwoud en de site omvat ook het Kasteel van Terhulpen en het Museum van de Stichting Folon. Je kunt er speuren naar uitzonderlijke bomen, de meer dan 450 soorten wilde planten, vogels en andere beestjes. Er werden drie wandelingen (± 5 km) uitgestippeld om het landgoed te exploreren en er worden ook rondleidingen georganiseerd. Het kasteel – opgetrokken in 1842 naar het model van de Loire-kastelen – is niet toegankelijk voor bezoekers. Het museum gewijd aan Belgisch kunstenaar Jean-Michel Folon – tijdgenoot van Magritte – kun je wel bezoeken. Tip: het domein heeft een brasserie maar evengoed check je de Michelin- of Gault & Millau-gids, er liggen heel wat prima adresjes in de omgeving.

Abdij van Villers-la-Ville
Abdij van Villers-la-Ville © Getty Images

Na de lunch kan het twee kanten uit. Wie geïntrigeerd is door Napoleon, kan naar de Leeuw van Waterloo klimmen voor panoramisch uitzicht over de regio en een wandeling maken door het verleden, langs het Wellington-museum, het memoriaal en het laatste hoofdkwartier van Bonaparte. Een andere optie is een bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville. Geen functionerend klooster, maar een indrukwekkende abdijruïne met vijf tuinen waar je ook kunt picknicken. Je vindt ook een microbrouwerij en een wijngaard op de site. De abdij wordt beschouwd als een van de mooiste in Europa. Via augmented reality (op een tablet) kun je haar in oorspronkelijke, middeleeuwse staat verkennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier