Camping Geluk: kamperen is in, dankzij de pandemie
Er beweegt iets in de kampeerwereld, met dank aan de reisrestricties tijdens de pandemie. We gingen met z’n allen kamperen, waardoor campings ontwaakten en de sector nu een heuse revival beleeft. Acht trends opgelijst.
1. Het dak op
Een van dé reistrends in coronatijden was de daktent. De jonge Belgische avonturiers achter Rooftoptravel zagen hun omzet vorig jaar met meer dan tweehonderd procent stijgen. Dit wordt het jaar van de waarheid: was de daktent een hype of blijft hij populair? Je reist met een tent op je autodak en als je gaat rijden, klap je hem in. Fabrikanten beloven dat de klus in slechts enkele minuten geklaard is en YouTube geeft hun gelijk. Je kunt een daktent kopen of huren en intussen bestaan er in Vlaanderen heel wat specialisten zoals Rooftoptravel, Overland Adventures of Tenti.
rooftoptravel.be, overland-adventures.eu, tenti.be
2. Slapen in een Airstream
We denken dat we het concept glamping intussen wel kennen, maar deze Airstream camperparks zijn pas écht glamoureus. Hotelketen Habitas plaatste in een woestijn in Saoedi-Arabië 22 Airstreams met designmeubelen, luxebadkamer, airco, wifi en buitenpatio. ‘Caravan by Habitas’ is een gloednieuw campingconcept: alle activiteiten zijn inbegrepen in de prijs. De keten staat bekend om zijn voorliefde voor kunst en op het programma staan lezingen, expo’s of kunstroutes op de fiets. Ook het hippe Amerikaanse AutoCamp verhuurt ‘moderne Airstream-suites’ op buitengewone locaties, onder meer in Yosemite National Park, Cape Cod en Joshua Tree.
ourhabitas.com/caravan-alula, autocamp.com
3. Elektrisch rijden
In de toekomst rijden campers elektrisch, hoe kan het ook anders. Volkswagen heeft de ID.Buzz, een elektrische interpretatie van het iconische T1-busje, in maart voorgesteld aan de pers en vanaf eind 2022 is hij te koop. Ook het Nederlandse Tonke werkt samen met Mercedes-Benz aan een elektrische camper die nog dit jaar op de markt komt. Als je wilt testen hoe een e-busje reist, kun je vandaag al terecht bij het Nederlandse initiatief Evan. Oprichters Pjotr en Erik bouwen oude Volkswagencampers Tesla-gewijs om tot elektrische campers die ze verhuren.
tonke.eu, evan.travel
4. Out of the box
Kamperen en luxe, de twee lijken niet samen te gaan maar sommige campings denken out of the camping box. Weg met minikampeerplaatsen of sterk afgelijnde parkeerhokjes. Een mooi voorbeeld is de vernieuwde Live Merano Camping in Zuid-Tirol in het noorden van Italië. De hele site – met verwarmd buitenzwembad en spa – werd ontworpen door de Italiaanse architect Harry Thaler en elke ‘pitch’ heeft minstens tachtig vierkante meter ruimte. En aan de zuidwestkust van Portugal kun je bij Vidigal & Ocean een camperplaats huren met privébadkamer, terras, buitenkeuken en in de wijde omgeving niemand in de buurt.
livemeranocamping.com, campercontact.com/nl/portugal/faro/aljezur/99279/vidigal-ocean
5. Brug Min Baghave (gebruik mijn achtertuin)
Via deelplatformen kun je met tent of camper terecht op microcampings. Geen grasvelden waar je als sardientjes op elkaar gepropt staat, maar slapen in de tuin van buren, op het erf van een schapenboerderij, of ergens en nergens in een privébos. De platformen werken zoals Airbnb.
Het Nederlandse Campspace is intussen vrij bekend en verzamelt ook slaapplekken in België en de rest van Europa. Minder bekend zijn het Deense Brug Min Baghave ( gebruik mijn achtertuin) en het Duitse Hinterland.
Nieuwkomer op de markt is Nomady, gestart in Zwitserland, maar vandaag ook actief in Frankrijk en Italië. Ook de Engelse websites Wildpoint en Wild With Consent zijn gloednieuw en het Amerikaanse Hipcamp maakte vorige maand nog de oversteek naar Europa.
Redenen voor het succes zijn niet ver te zoeken: wildkamperen wordt steeds meer aan banden gelegd en deze websites bieden the next best thing.
hipcamp.com, nomady.ch, brugminbaghave.dk, hinterland.camp, wildwithconsent.com, wildpoint.com en campspace.com
6. De vrolijke kampeergids
Campings vinden zichzelf opnieuw uit en dat geldt ook voor boeken over kamperen. Zo schreven Marlieke Kroon en Renee Schouwenburg van het collectief Kleine Globetrotter de mooie gids Campings waar je blij van wordt, met 25 sfeervolle en kindvriendelijke campings in Nederland. Ze focussen op groene pareltjes in het bos en kleine campings aan zee, met zelfgebakken appeltaart, lekkere koffie of plekken waar je marshmallows roostert boven het kampvuur.
kleineglobetrotter.nl
7. Vtwonisering
We halen designspullen in onze tent en bakken cake in de camper. Blogger Tjerk Romkema van Kampeermeneer.nl omschreef het als de ‘vtwonisering van het kamperen’, een knipoog naar de inhoud van het designmagazine vtwonen.
8. Gepimpt
Hoe geef je een gewone auto of bestelbus toch een kampeergevoel? De kampeerbox biedt de oplossing, een mini-installatie die gemonteerd wordt achteraan in je auto. Je stelt hem zelf samen met ladekasten, een kookfornuis, koelkast, waterslang of zelfs een bed en matras, naargelang je wensen. De nieuwste kampeerboxen hebben een designlook en de nodige cool. Onder meer te vinden bij Egoe Nest en Escape Vans.
egoe-nest.eu en escapevans.nl, beide worden in België ook verdeeld via Rooftoptravel.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier