Buenos Aires op de pedalen
Buenos Aires wordt vaak omschreven als het Parijs van Latijns-Amerika, een stad met elegante avenues die ooit een van de rijkste steden in de wereld was. Europese migranten stroomden decennialang toe, waardoor er een relatief grote en geletterde middenklasse ontstond. Sinds de jaren vijftig gaat Argentiniƫ helaas gebukt onder steeds terugkerende economische crisissen, waardoor Buenos Aires haar aantrekkingskracht wat verloor.
De stad staat vandaag synoniem voor tango en reuzensteaks, maar wie er even ronddwaalt, merkt snel dat de thuis van de wereldberoemde schrijver Jorge Luis Borges nog altijd meer in petto heeft. Christina Kirchner, die van 2007 tot 2015 president was van Argentiniƫ, zorgde voor gratis cultuur in de hoofdstad; tegelijk voerde ze een sterk protectionistisch beleid en legde ze de import van westerse producten aan banden. Deze maatregel en het economisch woelige klimaat maken dat de Argentijnen creatief in het leven moeten staan.
Ook de porteƱos, zoals de bewoners van Buenos Aires genoemd worden, proberen positief om te gaan met de wankele tijdgeest. Als we geen bier meer mogen invoeren, zo redeneren ze, dan brouwen we het zelf. La cerveza artesanal, zelfgebrouwen bier, is sterk in de mode en verkrijgbaar in kroegen als Cerveceria Nacional en On Tap, in de wijk Palermo. De Belg FrƩdƩric Keusters, die na enkele maanden in Buenos Aires het Belgische bier miste, sprong mee op de kar. Zijn brouwsel cerveza Keusters oogst veel lof.
Buenos Aires is doordrongen van de doe-het-zelfmentaliteit. Zowel Argentijnen als inwijkelingen komen er wonen om hun dromen te verwezenlijken. Zo runt de Argentijnse modeontwerpster Paula Selby Avellaneda, die in 2010 afstudeerde aan de Antwerpse Modeacademie, er de vintagewinkel Vittorita Vintage Boutique, en richtte ze haar eigen label op, House of Matching Colours.
De Argentijnse metropool is ook een broedplaats voor culinaire concepten. Elke maand openen nieuwe pop-uprestaurants met een nichekeuken. Zin in Venezolaans, cajun, Aziatisch of toch die Argentijnse steak ? Voor ieders smaak is er wel iets te vinden en ook fusiongerechten, zoals de Peruaans-Japanse keuken, zijn populair.
Een ander recent fenomeen zijn de restaurants-achter-gesloten-deuren. De naam zegt alles : hier kom je niet zomaar binnen. Chefs verwelkomen je bij hen thuis, je dineert in een woonkamer of een heuse sterrentent, soms aan gedeelde tafels, maar altijd wacht je een geweldige culinaire ervaring met ontelbaar veel gangen en bijpassende wijnen. Ook cocktailbars op geheime locaties, soms met een speciale toegangscode of een lidmaatschap, zijn in. In de jaren vijftig en zestig waren cocktailmixers al echte sterren in Argentiniƫ en sinds de cocktail in New York een comeback maakte, gaan ook de porteƱos weer overstag.
Meerjarenplan
Het fijne aan Buenos Aires is dat de stad altijd in volle beweging is. Designshops, hippe koffiezaken en speakeasy-achtige bars rijzen uit de grond. Maar de meest opvallende trend van de afgelopen jaren is de opkomst van de fiets. In de dichtgeslibde Argentijnse hoofdstad, waar de auto jarenlang voorrang kreeg, duiken steeds meer fietsers op, inclusief hippe fietsen en kleurrijke helmen. Op aansturen van de voormalige burgemeester Mauricio Macri, de huidige president van Argentiniƫ, verandert Buenos Aires langzaam in een groenere stad, met de fiets als uitgelezen transportmiddel. Tien jaar geleden beschouwden de porteƱos fietsen nog als gevaarlijk, iets waaraan alleen zotte toeristen zich waagden, maar die mentaliteit is veranderd.
Met fietssteden als Kopenhagen en Amsterdam in het achterhoofd begon Macri vijf jaar geleden met het aanleggen van een fietsnetwerk, de bicicendas. Honderdvijftig kilometer aan fietspaden is al aangelegd, de verkoop van tweewielers stijgt en gratis exemplaren zijn verkrijgbaar op verschillende plekken in de stad. Ondertussen is zo goed als iedereen het erover eens dat het fietsgebruik een noodzakelijke ingreep is om de stad leefbaarder te maken. Over vier jaar zou de volledige hoofdstad met de fiets bereikbaar moeten zijn.
Een aanrader is een fietstocht langs de vele stadsmuren die bespoten zijn met mooie graffiti. De Argentijnen zijn een trots en intellectueel volk dat Europese kranten leest en op de stadsmuren een uitlaatklep vindt voor politieke frustraties. Muurschilderingen werden een belangrijk onderdeel van de Argentijnse kunstwereld en zijn te bezichtigen van de wijk MartĆnez in het noorden van de stad, tot Barracas in het zuiden. De Argentijnse graffitibeweging trekt internationale kunstenaars aan die de stad als canvas gebruiken. Schilderen op gebouwen is nochtans verboden in ArgentiniĆ«, maar de autoriteiten hebben wel iets beters te doen dan de kunstenaars op te sporen.
Fietsroute langs 16 haltes
Halte 1 Bike & Coffee
Een gezellig eethuis aan de noordrand van de stad. Ideaal gelegen aan PerĆŗ Beach, naast het prachtige park Reserva Ribera Norte. Je kunt er in de buurt ook wind- en kitesurfen.
Juan Diaz de Solis 736, Martinez.
Halte 2 MALBA, museum van Latijns-Amerikaanse kunst
Een verplichte stop voor kunstliefhebbers. De permanente Constantinicollectie op de eerste verdieping bevat de beste Latijns-Amerikaanse kunst van de twintigste eeuw. Met werk van onder meer Antonio Berni en Frida Kahlo. Tijdelijke exposities tonen het werk van prominente moderne of hedendaagse kunstenaars. Malba heeft ook een eigen filmhuis, een cafƩ dat tot middernacht open is, en een leuke boekhandel.
Avenida Figueroa Alcorta 3415
Halte 3 Casa Cavia
De nieuwste hotspot in de wijk Palermo Chico. Een conceptstore met restaurant, cafƩ, bar, tuin, boekenwinkel en bloemist in een art decogebouw uit 1927, van de hand van ƩƩn van Argentiniƫs beste architecten: Alejandro Christophersen.
Cavia 2985
Halte 4 Camping Buenos Aires
Kaarsen, houten tafels, artisanaal bier en een dj achter de draaitafels. Op het dakterras van Buenos Aires Design, met zicht op Plaza Francia, stromen de mensen toe na het werk. Ideaal voor een zwoele zomeravond.
Avenida Pueyrredon 2501
Halte 5 La Mar CebicherĆa
Peruaans-Japans restaurant van Gaston Acurio, de man die quinoa en ceviche op de westerse kaart zette. Een must voor liefhebbers van ceviche.
Arevalo 2024, Palermo Hollywood
Halte 6 CafƩ Lattente
Hoewel Buenos Aires een sterke koffiecultuur heeft, vind je er opvallend veel slechte koffie. In dit kleine, moderne koffiehuis is de betere Colombiaanse koffie te vinden.
Thames 1891, Palermo
Halte 7 Dain Usina Cultural
Twintigduizend boeken op een oppervlakte van 150 vierkante meter, maar Dain Usina Cultural is meer dan een boekenwinkel. Gelegen op een hoek in het hippe Palermo Soho, staat dit koloniale gebouw bekend als een energieke ontmoetingsplaats voor creatievelingen.
Nicaragua 4899
Halte 8 La Cresta
Een favoriet onder de locals, gelegen in de tangowijk waar de zanger Carlos Gardel werd geboren. Op de kaart een uitstekende selectie wraps en verse bereide hamburgers.
Bulnes 829, Almagro.
Halte 9 El CamarĆn de las musas
Druk bezocht alternatief theater. Voor wie niks van theater kent : met een bezoek aan El CamarĆn speel je altijd op zeker en krijg je sowieso een kwaliteitsstuk te zien. Intieme setting.
Maria Bravo 960, Almagro
Halte 10 La CarnicerĆa
Een plek voor vleesliefhebbers. Argentijnse BBQ op zijn best, in een modern kleedje. Reserveren is aangewezen.
Thames 2317.
Halte 11 Centro Cultural Nestor Kirchner
Gerestaureerd hoofdpostkantoor, genoemd naar de gewezen president. Een huis waar zowel jazz, traditionele muziek als klassieke en hedendaagse muziek weerklinken. Een belangrijke speler in het culturele veld van Buenos Aires, het grootste cultureel centrum van Latijns-Amerika.
Sarmiento 151, Montserrat ; Culturalkirchner.
Halte 12 FlorerĆa AtlĆ”ntico
Treed de bloemenwinkel binnen en vraag of je naar de bar mag. Via de keldertrap kom je tussen de hippe porteƱos terecht, waar je een cocktail bestelt die vast en zeker je favoriet wordt.
Arroyo 872, Retiro
Halte 13 Reserva EcolĆ³gica Costanera Sur
Het grootste natuurpark van Buenos Aires, zo’n 350 hectare. Dit stuk land ten oosten van Puerto Madero, de modernste wijk van de hoofdstad tegen de Rio de la Plata aan, was aanvankelijk bestemd voor de uitbreiding van de stad. Tijdens de drooglegging ging er iets mis, waardoor er grote lagunes ontstonden. Het Reserva EcolĆ³gica is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig natuurreservaat met veel bijzondere dier- en plantensoorten. Een populaire plek voor zondagswandelingen.
Avenida Dr. TristĆ”n AchĆ”val RodrĆguez 1550.
Halte 14 Hierbabuena
Vegetarisch restaurant met verse smoothies, vis en vegetarische schotels. Een oase van rust op de prachtige laan Caseros. Hippie chic.
Avenida Caseros 454, San Telmo
Halte 15 Usina del Arte
In de schaduw van het stadion van de Boca Juniors ontwikkelen zich kunst en cultuur. Usina del Arte is een voormalige elektriciteitscentrale, in Florentijnse stijl, gebouwd in 1916 en gerenoveerd tot een prachtig cultureel centrum. Gratis rondleiding.
Av. Don Pedro de Mendoza 501, La Boca
Halte 16 Aramburu Bis
De moeite van de omweg waard is het kwaliteitsrestaurant Aramburu Bis van Gonzalo Aramburu, een Argentijnse topchef. De gerechten zijn modern en smaakvol. Luxe wijnarrangement.
Humberto Primo, 1207
Met dank aan Buenos Aires Ciudad Ecobici
Tekst & foto’s David D’Hondt / Illustratie Marie Van Praag
3x Buenos Aires op Instagram
Verhalen uit het dagelijkse leven in Buenos Aires.
Account van een fotograaf en liefhebber van street art.
Foto’s van verschillende Instagrammers uit de vele hoeken van de stad.
Belg in Buenos Aires: Karin Dadhamus
“Ik verhuisde onlangs van Brussel naar Buenos Aires en in januari opende ik hier Marcel de Buenos Aires, alias The Marcel, een boetiekhotel dat mikt op reizigers die willen thuiskomen. Geen hautain gedoe, maar een natuurlijk en warm onthaal. Met zoveel mogelijk authentiek meubilair, vervaardigd uit gerecycleerd materiaal. The Marcel biedt een gezonde, organische keuken met aandacht voor reizigers met allergieĆ«n. Onze keuken is honderd procent glutenvrij, momenteel serveren we bijvoorbeeld een risotto van volkorenrijst met zwarte truffel en groene asperge.
Met The Marcel wil ik de historische wijk San Cristobal op de kaart zetten. Deze buurt is niet het chique Palermo of het drukbezochte San Telmo, maar hier voel ik mij thuis. In Marcelonious, ons cultureel salon, vinden zowel jazzliefhebbers als tangoadepten hun gading. Op zondagen organiseren we een desalmuerzo con jazz, brunch & jazz, elke donderdagavond staat in het teken van tango. De geschiedenis en rijke cultuur van Buenos Aires komen aan bod in de culturele lezingen die we organiseren en voor de sportievelingen staan de fietsen klaar. Buenos Aires is heerlijk vlak. Je moet alleen de hitte trotseren.”
Marcel de Buenos Aires, Venezuela 2763
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier