Bogotá, de ultieme citytrip voor durvers

Uitzicht over een fractie van het immense stadslandschap, van op Monserrate. © Wim Denolf
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Colombia was lange tijd een gevaarlijk oord voor toeristen, zijn hoofdstad hoogstens een stop op weg naar leukere plekken. Maar het vredesproces zette het land weer op de kaart, en Bogotá is tegenwoordig een van de hipste metropolen van Latijns-Amerika.

Onleefbaar, vervuild, een industrieel en financieel centrum zonder trekpleisters en gevaarlijk : Bogotá heeft een serieus imago-probleem. Niet helemaal onterecht, want eindeloze files en de ligging – ruim 2600 meter boven de zeespiegel, op een hoogplateau in het Andesgebergte – maken van elke uitstap een tijdrovende en afmattende onderneming, en bij gebrek aan een metro staan de acht miljoen inwoners opeengepakt in de bus. Om nog maar te zwijgen van de overweldigende omvang, bijna tien keer zo groot als het hele Brusselse Gewest.

Bogotá wist zichzelf opnieuw uit te vinden.
Bogotá wist zichzelf opnieuw uit te vinden.© Wim Denolf

Tegelijkertijd is Bogotá dankzij massale investeringen nu een van de meest fietsvriendelijke steden van Latijns-Amerika, staan de criminaliteitscijfers op het laagste peil in dertig jaar en liggen de meest centrale districten er netjes bij. Het succes van de stad als congresbestemming leidde de afgelopen jaren ook tot een grondige vernieuwing van de luchthaven en een stroom van trendy designhotels, onder meer rond het Parque de la 93.

Bovendien maakten het recente vredesakkoord met de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) en het (moeizame) ontwapenings- en reïntegratieproces een einde aan de decennialang aanslepende burgeroorlog. Dankzij de kentering neemt het aantal buitenlandse bezoekers in het land spectaculair toe en worden nieuwe internationale verbindingen opgestart. Onder meer Air Europa vliegt sinds vorig jaar naar Bogotá. Een momentum dat de stad aangrijpt om zich opnieuw te positioneren. Als alternatief voor de strandbestemmingen, ecotoerisme, jungleavonturen en de Narcos-mania in Medellín presenteert Bogotá zich nu als cultuurbestemming en ’s lands meest kosmopolitische hub.

Daar valt iets voor te zeggen. Onder de meer dan zeventig musea zitten zware kleppers, koloniaal erfgoed schurkt er tegen designinterieurs, street art en Engels aandoende woningen in rode baksteen aan, en Bogotá is tegenwoordig even lgbt-friendly als multicultureel.

Een verhaal apart is de horecasector. Een jonge bevolking en een grote studentenpopulatie zorgen voor een stevig uitgaansscene, en gastronomische Colombiaanse restaurants, trendy bistro’s en betere hamburgerzaken boomen als nooit tevoren. Geen wonder dat de Bogotanos, zelf zowel de grootste critici van hun stad als de trotse boegbeelden ervan, tegenwoordig liever niet aan het verleden herinnerd worden.

ZIEN

La Candelaria

Koloniale charme is troef in La Candelaria, de oudste wijk van de in 1538 gestichte stad. De Catedral Primada en het parlement op de Plaza de Bolívar, ooit een openluchtparking, zijn maar enkele monumenten. Dankzij culturele instellingen en universiteitsafdelingen is het kleurrijke netwerk van kasseistraten en steegjes meer dan een historisch decor. De toeristische dienst geeft op dinsdag en donderdag gratis Engelstalige rondleidingen (vertrek om 14 uur aan het kantoor op de Plaza de Bolívar), en je kunt de studenten volgen naar goedkope eetzaken als Sitio Casa Candelaria (Carrera 2 #11-33) en La Puerta Falsa (Calle 11 #6-50). Klassiekers zijn ajiaco, een maaltijdsoep met kip, aardappelen, verse room en kappertjes, en tamales, een in een bananenblad gestoomde en met vlees gevulde maisdeegrol.

De binnenplaats van het Museo Nacional, een rustplek midden in Bogotá.
De binnenplaats van het Museo Nacional, een rustplek midden in Bogotá.© Wim Denolf

Museo del Oro

De kluisdeuren in het Museo del Oro zijn er niet voor de show : alles wat blinkt, is hier goud. ’s Werelds grootste collectie precolumbiaanse goudobjecten lokt jaarlijks een half miljoen bezoekers. De opstelling in de vitrinekasten is optimaal, maar vermijd zondagen : het museum is dan gratis toegankelijk en vaak overbevolkt. Gesloten op maandag.

Hoek Carrera 6A en Calle 16, banrepcultural.org/museo-del-oro

Monserrate

De groene bergtop Monserrate is een referentiepunt voor verdwaalde zielen, en met een hoogte van 3152 meter (pakweg 500 meter boven het naburige La Candelaria) de enige plek vanwaar je goed de omvang van de stad kunt zien. De witgeschilderde basiliek bovenaan is, vooral op zondag, een bedevaartsoord. Maar laat dat je niet afschrikken: de misliederen zijn verrassend poppy. Vlakbij wachten eetkramen en het panoramische café-restaurant Santa Clara. De kabelbaan en -trein vertrekken allebei op Carrera 3 Este, een retourticket kost ongeveer 6 euro.

cerromonserrate.com

Museo Botero

Moderne kunst is goed vertegenwoordigd in het Museo de Arte Moderno, het Museo Nacional en in de collectie van de Banco de la República in La Candelaria. Maar het hoogste feelgoodgehalte heeft het Museo Botero, met 123 volumineuze schilderijen en sculpturen van ’s lands bekendste kunstenaar. Ook de 85 werken van onder meer Pablo Picasso en Joan Miró werden door Fernando Botero zelf gedoneerd. De patio van het museum, een achttiende-eeuwse koloniale woning, nodigt uit om te blijven hangen. Gratis toegang.

Calle 11 #4-41, banrepcultural.org/museo-botero

DOEN

Cine Tonalá

Van de cocktailbar naar de film naar de dansvloer : in Cine Tonalá ben je er zo. De arthousebioscoop in een stijlvol herenhuis uit de jaren dertig is tegelijk een kunstencentrum, café en (Mexicaans) restaurant. Van donderdag tot zaterdag wordt er ook gedanst. Naast Latijns-Amerikaanse (kort)films worden er internationale filmtoppers en cultklassiekers vertoond, in hun originele versie.

Carrera 6A #35-27, cinetonala.co

Graffiti zijn niet langer verboden, street artists worden gestimuleerd.
Graffiti zijn niet langer verboden, street artists worden gestimuleerd.© Wim Denolf

Bogotá Bike Tours

Volgens de statistieken pendelt een derde van de Bogotanos dagelijks meer dan twee uur en is de stad de filekampioen van Latijns-Amerika. Geen wonder dat velen het heuvelachtige parcours op de fiets trotseren, via meer dan 350 kilometer aan aparte fietspaden (ciclorrutas). Op zondag zijn de grootste wegen bovendien gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het evenement, Ciclovía, brengt wekelijks ruim een miljoen mensen op de been. Huur een fiets bij Bogotá Bike Tours (pakweg 3 euro per uur, 15 euro voor acht uur) of via je hotel, en volg de Carrera 7 van La Candelaria naar Usaquén, 13 kilometer noordwaarts.

bogotabiketours.com

Bogotá Graffiti Tour

Ophef rond de dood van een jonge street artist in 2011, neergeschoten door de politie, joeg een schokgolf door de stad. Graffiti worden nu niet alleen getolereerd, maar aangemoedigd. Overheidsinstanties, bedrijven en winkels vragen street artists om murals, en ook internationale kunstenaars hebben de stad ontdekt. Tijdens de Bogotá Graffiti Tour lichten de betrokkenen zelf hun werk en de vaak politiek getinte onderwerpen toe. De Engelstalige tour (2,5 uur) start dagelijks om 10 uur en 14 uur aan het Parque de Los Periodistas in La Candelaria, je bepaalt zelf je bijdrage.

bogotagraffiti.com

Oases van rust

De miljoenenstad herbergt veel parken en verborgen enclaves. Zo is de binnenplaats van het Museo Nacional, een voormalige gevangenis, een onwaarschijnlijke oase van rust in downtown Bogotá. Verder noordwaarts biedt het Parque del Chicó grasperken om te luieren en schaduwrijke picknickplekken. In Parque de la 93, het epicentrum van het chiquere Bogotá, geniet je in een oogopslag van groen, de naburige heuvels en mondaine Bogotanos. Cafés en ijssalons liggen binnen handbereik.

http://www.museonacional.gov.co

Hotel Double Tree by Hilton.
Hotel Double Tree by Hilton.© Wim Denolf

SHOPPEN

Zona Rosa

Het kruim van de Colombiaanse modewereld verzamelt in de Zona Rosa. Boetieks van locals als Julieta Suárez (Calle 79B #7-90), Amelia Toro (Calle 82 #12-10), Bettina Spitz (Carrera 13 #82-70), Pepa Pombo (Carrera 14 #83-46) en María Elena Villamil (winkelcentrum El Retiro #176) leren snel dat ’s lands mode vrouwelijk, kleurrijk en flamboyant is. Uitblazen met een drankje kun je in de verkeersvrije Carrera 12A (‘Zona T’), na de werkuren en in het weekend een uitgaanscentrum. De martini’s in Pravda zijn een aanrader.

Chapinero

Goedkope streetwear en jonge lokale labels zijn te vinden op en rond Carrera 13 in Chapinero. Waag je kans bij Ciudad Freak (Carrera 7 #53- 52), het urban label van grafische ontwerpers Diana en Leonardo Gaitán, en La Percha (Calle 70 #10A-25), een tot conceptstore omgebouwde woning met kleding en accessoires van een vijftigtal Colombiaanse ontwerpers. Brinca Brinca (Carrera 14 #85-15) maakt T-shirts met werk van lokale grafische designers, en alle mogelijke digitale foto’s of tekeningen.

Mercado de las Pulgas

Op zondag en feestdagen slenteren Bogotanos langs de Mercado de las Pulgas of vlooienmarkt in de noordelijke wijk Usaquén. De gezellige straatjes bieden dan voor elk wat wils, van antiek en kunst tot artisanale juwelen en door inheemse stammen geweven bohotassen. Straatmuzikanten dragen bij tot de sfeer. Aan restaurants, eetkramen en bars is geen gebrek.

pulgasusaquen.com

ETEN EN DRINKEN

Mini-mal

Het discreetste restaurant van Bogotá, verscholen in een woning in de La Salle-wijk, staat ook bekend als het creatiefste met de Colombiaanse keuken. Antonuela Ariza bereidt in Mini-mal onder meer gegrilde kogelvis met lulo (tropisch fruit), rundfilet met groene curry en cocosmelk, en gestoofde rundernek met een saus op basis van maniokextract. Het interieur en de prijzen zijn basic, de ontvangst hartelijk en behulpzaam.

Carrera 4A #57-52, www.mini-mal.org

Foodtrucks verzamelen in het Central Food Park in Chicó Norte. Het aanbod varieert van gourmethamburgers, pizza en zoute pannenkoeken, tot wok- en rijstgerechten, maar het is vooral de gezellige sfeer die het verschil maakt.

Carrera 15 #99-23, facebook.com/centralfoodparkdc

Buste van Salvador Dalí in Museo Botero.
Buste van Salvador Dalí in Museo Botero.© Wim Denolf

Abasto

Abasto is een populaire ontbijt- en brunchplek in Usaquén, ideaal om een Colombiaans eiergerecht te proeven of arepas, ongerezen en op alle mogelijke manieren gevulde of belegde maisbroodjes.

Carrera 6 #119B-52, abasto.co

Andrés Carne de Res

Een over the top circus, overweldigende kitsch, Tim Burton op speed : woorden ontbreken om Andrés Carne de Res te omschrijven. Het eindeloze complex van eet- en danshoeken op 23 kilometer van het centrum is tegelijk een steakhouse en discotheek, en van top tot teen gedecoreerd met neonlichten, standbeelden, schilderijtjes, verkeersborden en andere objecten. Je weet niet waar te kijken. Het personeel is gekleed als in een westernmusical, straatartiesten duiken uit het niets op, en in het weekend komen welgestelde Bogotanos er zich en masse uitleven. Een taxi heen en terug kost al gauw 50 euro (inclusief wachttijd), maar je vergeet deze locura nooit meer.

Calle 3 #11A-56 (Chía), andrescarnederes.com

SLAPEN

Hotel DoubleTree by Hilton Bogotá Calle 100 in de noordelijke wijk El Chicó ligt op minder dan twintig minuten van de luchthaven. De ruime kamers beschikken over comfortabele bedden en geluidsdichte ramen, en het aanpalende gebouw biedt een fitnessruimte (24 / 24u), zwembad en spa met sauna en stoombad. Ter plaatse kun je kiezen uit drie restaurants. Het hotel is populair bij zakenreizigers, rust is verzekerd. Tweepersoonskamers vanaf 119 dollar (110 euro) inclusief ontbijt, suites vanaf 149 dollar (136,5 euro).

Transversal 21 #98-20, Bogotacalle100. doubletree.com

Hipsters en de creatieve sector zijn thuis in het Click Clack Hotel, vlak bij het Parque de la 93. Het trendy boetiekhotel telt zestig designkamers (van XS tot XL), uitgerust met snufjes als een iPad Mini en moderne speakers. Andere pluspunten zijn het ontbijtbuffet en het creatieve restaurant Ciengramos. Locals roemen de brunch in het weekend en rooftop bar Apache, met uitzicht over de stad. Tweepersoonskamers vanaf 101 dollar (zo’n 92,5 euro), inclusief ontbijt.

Carrera 11 #93-77, clickclackhotel.com

PRAKTISCH

Knack Weekend vloog met Air Europa, de Spaanse luchtvaartmaatschappij die gespecialiseerd is in vluchten naar Latijns-Amerika tegen scherpe prijzen. Air Europa vliegt dagelijks van Brussel naar Bogotá met de Dreamliner, vanaf 705,45 euro (H/T, alle heffingen inbegrepen).

Info en reserveringen: 070 35 84 02, aireuropa.com

Waakzaamheid is ’s avonds geboden in La Candelaria, en vermijd de zuidelijke buitenwijken. Vermijd ook het openbaar vervoer en hou geen taxi’s tegen op straat. Laat ze bestellen door hotels en restaurants en gebruik de app Tappsi. Geld haal je het liefst overdag af, in bankkantoren of winkelcentra.

De witte Basilica del Señor de Monserrate, boven op de groene bergtop.
De witte Basilica del Señor de Monserrate, boven op de groene bergtop.© Wim Denolf

Een geldig paspoort volstaat. Raadpleeg de reisadviezen op diplomatie.belgium.be en registreer jezelf op travellersonline.diplomatie.be. In noodgevallen is de Belgische ambassade buiten de kantooruren bereikbaar op +57 317 661 15 16. Het algemene noodnummer is 123.

De gemiddelde temperatuur in Bogotá ligt het hele jaar rond de 14 graden, met tegenwoordig uitschieters tot 25 graden. De avonden zijn fris. De natste maanden zijn april tot mei en september tot november. De hoogte maakt zonnebescherming en veel drinken noodzakelijk.

De toeristische dienst is te vinden in La Candelaria (Carrera 8 #9-83) en nabij het Museo Nacional (Carrera 13 #26-62, gesloten op zondag). Het algemene infonummer is 01 8000 127 400.

bogotaturismo.gov.co, colombia.travel

Een treintje en een kabelbaan leiden naar de top van Monserrate.
Een treintje en een kabelbaan leiden naar de top van Monserrate.© Wim Denolf
De Catedral Primada op de Plaza de Bolívar.
De Catedral Primada op de Plaza de Bolívar.© Wim Denolf
Antonuela Ariza in Mini-mal.
Antonuela Ariza in Mini-mal.© Wim Denolf
'Ciclorrutas' doorkruisen de stad.
‘Ciclorrutas’ doorkruisen de stad.© Wim Denolf
De straatjes rond Mercado de las Pulgas in Usaquén.
De straatjes rond Mercado de las Pulgas in Usaquén.© Wim Denolf
Apache, de bar boven op Click Clack Hotel.
Apache, de bar boven op Click Clack Hotel.© Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content