Aan tafel
In Praag vind je verschillende soorten eetgelegenheden. Restaurants vind je onder de naam ‘restaurace’ of ‘vinárna’, wat eigenlijk wijnlokaal betekent. Vinárna’s zijn meestal gehuisvest in oude wijnkelders of herbergen.
Daarnaast zijn er nog de bierlokalen die weer in drie soorten verdeeld kunnen worden. In een Kavarna wordt meestal bier bij het eten gedronken en dat zijn meestal eenvoudige gerechten. In een ‘pivnice’ komt de lokale mannelijke bevolking een pintje drinken met een worstje of ander vleesgerecht. In een ‘Bufet’ eet je aan hoge tafels snelle tussendoortjes zoals soep, worst, salades.
Een oud gebruik is dat je in kleine restaurants tafels deelt met anderen. Vraag altijd eerst of de plaats wel vrij is (‘Je tu volno?’).
Het is gebruikelijk om een kleine fooi van ongeveer 5% te geven, maar in de duurdere restaurants wordt eerder een fooi tussen de 10 en 15% verwacht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier