Amman
Een reis naar Jordanië begin je het beste in de hoofdstad Amman. Deze typische Arabische stad is gebouwd op vele heuvels en behoort tot de oudste steden ter wereld.
Een reis naar Jordanië begin je het beste in de hoofdstad Amman. Deze typische Arabische stad is gebouwd op vele heuvels en behoort tot de oudste steden ter wereld.
Wat moet je zien?
Geschiedenis
Shopping
Aan tafel
In de derde eeuw voor Christus doopten de Grieken het oude Rabbath Ammon van de ammonieten om tot Philadelphia. In de Romeinse tijd was de stad het middelpunt van de provincie Arabia, knooppunt op de routes van de handelskaravanen die over en weer reisden tussen India en China en het Middellandse-Zeegebied.
Meer over de geschiedenis van Amman leer je in het archeologische museum. Het is niet groot, maar met een bijzonder uitgebreide collectie is het wel een bezoek waard. De Romeinse ruïnes vlak bij het museum bieden een schitterend uitzicht over de stad.
Boven de stad uit torenen de ruïnes van de tempel van Hercules. Van daaruit lijkt het amfitheater beneden nietig. Toch is het een indrukwekkende arena met 6000 zitplaatsen. Het plein ervoor is nog steeds een trefplaats voor honderden mensen. Er zijn een paar aangename terrassen, waar je ook als vrouw probleemloos in je eentje iets kunt eten.
In het centrum van Amman proef je de traditionele Arabische sfeer: smalle straatjes met overal kleine winkeltjes en restaurantjes en vooral heel veel drukte.
Als je iemand wil ontmoeten in Amman of als je op zoek bent naar een klusjesman voor huis of tuin, ga je naar het plein voor de Koning Hoessein Moskee. Van daaruit vertrekken alle roddels, omdat daar alles gebeurt en in het oog wordt gehouden. Le téléphone arabe bestaat echt.
In de buitenwijken van Amman wonen de rijkere inwoners in brede avenues omzoomd met bomen en bloemen. De statige huizen zijn allemaal wit. Alle gebouwen moeten volgens de wet gemaakt worden van lokale stenen.
Een ideale afsluiting van een dag in het krioelende Amman is een maaltijd en een bezoek aan de ambachtenmarkt in Kan Zaman. De invloedrijke Abu Jaber-familie restaureerde zo’n twintig kilometer van het centrum een geheel van woonhuizen, stallingen en opslagplaatsen uit de 19de eeuw. De naam betekent letterlijk Er was eens, en het is ook een poging om de mooie dingen uit het verleden te bewaren.
Ondanks de talrijke toeristen is het een geliefde trekpleister voor Ammanieten. In het restaurant krijg je een staalkaart van de Jordaanse specialiteiten. Er zijn antiekzaakjes, ateliers van edelsmeden, glasblazers, houtbewerkers, lederbewerkers. Wat men hier verkoopt, is duurder dan wat in souvenirwinkels elders te vinden is, maar zoveel mooier.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier