Wat moet je zien?
Plaza de Mayo
Plaza de Mayo is het belangrijkste en volgens velen ook het mooiste plein van Buenos Aires. Die pracht dankt het aan haar tuinen, palmen, centrale standbeeld en omliggende historische gebouwen uit het koloniale verleden.
De naam van het plein is een eerbetoon aan de stichters van de Argentijnse Republiek die in mei 1810 de onafhankelijkheid van het land ten opzichte van Spanje uitriepen. Ter ere van die onafhankelijkheid werd ook de Piramide de Mayo, de kleine obelisk in het midden van het plein, opgericht.
Rondom liggen tal van belangrijke gebouwen zoals het Cabildo, het gemeentehuis tijdens de koloniale periode, de grootste kathedraal van de stad, het huidige gemeentehuis en het hoofdkwartier van de Nationale Bank.
Maar het beroemdst van al is het presidentsgebouw Casa Rosada. Dit lichtroze paleis doet sinds 1910 dienst als zetel van de Argentijnse regering. Bovendien biedt het gebouw onderdak aan een museum met voorwerpen van nationale helden. Al dankt het bouwwerk haar faam vooral aan Evita Peron, die van op het balkon het volk toesprak.
Daarnaast is het plein beroemd om de protesten van de Dwaze Moeders, die er in de jaren zeventig protesteerden tegen het militaire bewind. Het protest van deze Argentijnse moeders draait om de desaparecidos, de jongeren die verdwenen onder de dictatuur van de militaire junta tussen 1976 en 1983. Toen de groep moeders opheldering vroeg over de verdwijning van hun kinderen en geen antwoord kreeg van de autoriteiten, begonnen ze zwijgend over het plein te lopen. Zo liepen ze er wekelijks, gedurende bijna dertig jaar. In 2006 hebben ze hun actie gestaakt, er heerste toen een ander bewind en intussen hadden ze de hoop op opheldering opgegeven.
Volkswijk ‘La Boca’
‘La Boca’ is één van de meest bekende wijken. Die faam dankt de volkswijk aan haar ligging te midden van de stad, maar ook aan de massa’s gekleurde huisjes en aan het stadion ‘La Bombonera’, de thuishaven van de wereldberoemde voetbalclub Boca Juniors. Bovendien ligt ook de beroemdste straat van Buenos Aires, Caminito, in ‘La Boca’.
De wijk ligt aan de oude haven. Het is de woonplaats van de arbeiders, de vissers en de Italiaanse immigranten. Aan die bonte mengelmoes dankt ze haar levendigheid. Het is dan ook de favoriete afspreekplaats voor een authentieke tango of voor een Argentijns-Italiaans maal. Ook de zondagse vlooienmarkt in het hart van de wijk trekt elke week veel kijklustigen.
Duurste wijken ‘Palermo Chico, Retiro en Recoleta’
Samen vormen de wijken het noordelijke deel van Buenos Aires. Recoleta is al geruime tijd een chique wijk met veel exclusieve winkels. Ook is ze beroemd om haar kerkhof met tal van welgestelde burgers zoals Evita Peron. Vooral haar graf trekt elk jaar massa’s toeristen. Bovendien vind je op het kerkhof de bouwstijlen van de stad in verkleinde vorm terug.
In Palermo Chico wonen dan weer veel filmsterren en diplomaten. De architectuur is er geïnspireerd op de Franse bouwstijlen door de eeuwen heen. Nu doen veel van de herenhuizen dienst als ambassade.
Retiro is dan weer een erg hectisch punt in de Argentijnse hoofdstad. Dat komt door de aanwezigheid van drie grote treinstations én een immense busterminal.
Plaza San Martin
Voor een prachtig uitzicht over Retiro moet je naar Plaza San Martin, dat op een heuvel ligt. Vroeger lag er een stierenarena op het plein en ook de Engelse invasie (1806-1807) vond er plaats. Rondom liggen heel wat mooie, interessante gebouwen.
Zo is er het Kavanagh-gebouw, de eerste wolkenkrabber van Latijns-Amerika uit 1936. De toren telt 32 verdiepingen uit gewapend beton met twaalf liften. In de jaren zeventig kreeg het plein er met de Catalinasgebouwen nog enkele moderne wolkenkrabbers bij.
Ook het Palacio San Martin, een paleis in Franse stijl uit het begin van de twintigste eeuw, ligt aan het plein. Vroeger was het in handen van de familie Anchorena, nu doet het dienst als Argentijns Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nog een ander gebouw, een cadeau van de Britse gemeenschap ter herdenking van de Revolutie van 1810, staat bekend als de ‘Engelse toren’ en is opgebouwd in Engelse renaissancestijl.
Tenslotte staat het monument voor de gesneuvelde soldaten uit de oorlog met de Engelsen om de Falklandeilanden in 1982 op het plein. Al de namen van de gesneuvelde soldaten staan er op.
Plaza San Martin ligt langs de Avenue Santa Fe. Aan de andere kant van die laan ligt het ‘Circulo Militair’. Ook dit gebouw is in het begin van de twintigste eeuw opgetrokken in Franse stijl. De familie Paz heeft er jarenlang tal van beroemde gasten ontvangen.
Avenido 9 de Julio
Met haar circa 140 meter is Avenido 9 de Julio sinds 1936 de breedste straat ter wereld. Ze baant zich een weg doorheen de hele stad. Voor haar aanleg sneuvelden heel wat statige gebouwen.
Theatro Colon
Dit zes verdiepingen tellende theater ligt op de hoek van de Avenida 9 de Julio en de Cerrito. Het biedt plaats aan meer dan 3500 toeschouwers. Het staat symbool voor het culturele leven en vormt architecturaal één van de meest markante bakens in de stad. Bovendien behoort de akoestiek tot de beste ter wereld, waardoor heel wat beroemdheden er op de planken stonden. Het is dan ook de trots van de Argentijnen.
Wijk ‘San Telmo, Viejo en Palermo Bosque’
Palermo Bosque is het groene en sportieve hart van de stad. Palermo Viejo dankt haar karakter dan weer aan de vele psychologen die in de buurt wonen. Daarom wordt de buurt ook wel ‘Villa Freud’ genoemd.
In San Telmo troepen dan weer heel wat antiquairs en kunstenaars samen. Ze vestigden zich er in de jaren zestig en bliezen op die manier de buurt nieuw leven in. Ook de restaurants en de zondagse vlooienmarkt trekken heel wat volk. In de prachtig gerestaureerde koloniale gebouwen huizen nu winkels, nachtclubs en tangocafés zoals La Casa Blanca en Michelangelo.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier