Alleen op de wereld: plekken om te genieten zonder stoorzenders en selfietoeristen
Luxe is… stilte. Maar waar vind je die nog, nu steeds meer ongerepte plekken ‘ontdekt’ worden door selfietoeristen? Vijf bestemmingen om helemaal voor jezelf te houden.
1. EENZAAM ABRUZZO, ITALIĆ
Vanuit Rome is het maar twee uur rijden naar een van de meest ongerepte regio’s van Europa. De Abruzzen (midden ItaliĆ« aan de Adriatische Zee) zijn onbekend en vaak onbemind. Nochtans is de natuur er soms bijna even spectaculair als in Nieuw-Zeeland en de dorpjes charmanter dan in Toscane en UmbriĆ«. Er leven nog beren en wolven, en ’s winters valt er meer sneeuw dan in de Alpen. Twee keer per jaar vindt hier nog de eeuwenoude transumanza plaats, waarbij schapen en geiten door een onherbergzaam, stil landschap van de ene plek naar de andere ‘gewandeld’ worden. Fans van de wijde natuur en slow travel kunnen met de herders meestappen om zich een tijdje weg van de wereld te wanen. Vaak is er geen gsm-ontvangst en slapen doe je in eenvoudige hutten in het wilde gebergte. Wat op tafel verschijnt, is eenvoudig en vaak gemaakt door lokale boeren en wijnmakers.
Ernaartoe
Vanuit Rome of Pescara is het een tweetal uur rijden naar het charmante dorpje Anversa degli Abruzzi, waar je door Nunzio Marcelli, schaapherder en organisator van deze transumanza, verwelkomd wordt. De trip, 4 dagen en 3 nachten, kost 240 euro p.p.
laportadeiparchi.com/la-transumanza
2. VERGETEN UPPER MUSTANG, NEPAL
Upper Mustang, een oud koninkrijk verloren in de Nepalese Himalaya, is – voorlopig nog – een van de best bewaarde geheimen van AziĆ«. Het wordt ook weleens ‘het Tibet buiten de Tibetaanse grens’ genoemd. Ga erheen om te wandelen, paard te rijden, met de 4×4 of de heli de streek te verkennen. Van valleien met oaseachtige dorpjes en boeddhistische kloosters naar theehuisjes op eenzame bergpassen: dit is een bestemming om je weg van de wereld te voelen.
De gsm kun je thuislaten: geen netwerk, geen wifi, in veel gevallen geen elektriciteit. Voorlopig ook geen hippe hotels, wel eenvoudig logement waar je ’s avonds rond de warme stoof proeft van Tibetaans geĆÆnspireerde gerechten met een Lhasa-biertje erbij. Upper Mustang is nog een pioniersbestemming, onaangetast en voor 100 procent boeddhistisch.
Ernaartoe
Wij vlogen van Brussel naar Kathmandu met Qatar Airways (vanaf 478 euro in economy, vanaf 1489 euro in de nieuwe businessclass, taksen inbegrepen). Op de heen- en de terugreis kan in Doha een gratis tussenstop worden gemaakt. Vanuit Kathmandu zijn er twee korte vluchtjes nodig om in Mustang te raken. Wij reisden met de Nederlandstalige reisorganisatie MyHimalaya. Een individuele reis op maat kan vanaf 1700 euro p.p. voor 10 dagen.
myhimalaya.be en qatarairways.com
3. DE GROTE KAROO, ZUID-AFRIKA
Roadtrippen in Zuid-Afrika is populair en een van de mooiste manieren om dit zeer diverse land te ontdekken. De meeste roadtrippers blijven hangen in de mooie wijnstreek rond Kaapstad of wagen zich iets verder langs de Tuinroute of de nog vrij groene Kleine Karoo. Maar reis je iets verder, dan beland je in de Grote Karoo, een van de indrukwekkendste en minst toeristische streken van Zuid-Afrika.
Trek verder naar boven, richting NamibiĆ«, langs de onstuimige Atlantische Oceaan en stop in het pittoreske vissersdorpje Paternoster. Proef de wijn gemaakt van druiven die groeien langs de oceaan in Freyer’s Cove en stop ook in het mooie Namaqua Nationaal Park. Trek via Springbok naar de Kalahari-halfwoestijn, waar je in stijlvolle safarikampen springbokken, zebra’s en leeuwen kunt spotten.
Ernaartoe
Vliegen met KLM op Kaapstad kan vanaf 494 euro, taksen inbegrepen. Wij huurden bij Sunny Cars een gewone wagen om de Grote Karoo te ontdekken. Een 4×4 is fijn maar absoluut niet nodig. Een week autohuur kan vanaf 167 euro, alle taksen en extra’s inbegrepen.
klm.be en sunnycars.be.
4. GROENLAND VOOR JEZELF
Lapland is druk en populair, en IJsland gaat gebukt onder zijn eigen succes. Trek naar Groenland en je krijgt de Arctic compleet voor jezelf. Een massief decor van gletsjers, ijsbergen, poolberen en de grootste ijsmassa ter wereld. Midden maart is er al wat meer zonlicht, maar worden de nachten nog altijd versierd door het noorderlicht. Trek bijvoorbeeld naar het charmante dorpje Sisimiut, aan de westkust. Met slee en husky’s kun je het binnenland in trekken, waar er niks anders is dan de witte leegte van de Groenlandse ijsmassa. De randen van dit vulkanische eiland zijn alleen in de zomer ijsvrij en groen. In maart en april is alles wit. En stil, op de huilende husky’s en de voorbijzoevende sneeuwscooters van de locals na.
Ernaartoe
Van Brussel naar Kopenhagen vlieg je met SAS, daarna met Air Greenland naar Sisimiut. Overnachten doe je in het enige, deftige hotel van het stadje: Hotel Sisimiut (vanaf 150 euro per nacht).
acb.gl, flysas.com, airgreenland.com, hotelsisimiut.com/en
5. LIPSI, GEHEIM GRIEKENLAND
Lipsi, een mini-eiland in de Dodekanesos, is een geheime parel in de EgeĆÆsche Zee. In Griekenland kies je het best voor een eiland zonder luchthaven zodat het zelfs tijdens de drukke zomermaanden heerlijk rustig blijft. Lipsi telt zo’n 700 inwoners en alles concentreert zich rond het haventje. Je vindt er enkele ouzeri’s en typische eethuizen, minisupermarktjes die vooral opvarenden van de zeilboten aantrekken, en enkele eenvoudige maar fijne logeeradressen. Huur een scooter en zoef van het ene witte zandstrand met sensationeel azuurblauw water naar het andere. Het fijnste adres om iets te eten is restaurant Dilaila op Katsadia Beach. Een explosie van kleurtjes op het terras versterkt het gelukzalige gevoel. Wil je het nog kleiner en meer geheim, neem dan een bootje naar Arki en Marathi, twee mini-eilanden naast Lipsi die meer geiten dan inwoners tellen.
Ernaartoe
Met Transavia of Tui Fly vlieg je naar Kos en vanaf Kos brengt de snelle Dodekanisos Seaways-ferry je naar Lipsi in nog geen twee uur. Logeren bij Nefeli kan vanaf 65 euro per nacht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier