Wandelinspiratie: 25 unieke wandeltochten in de hele wereld

Van de mooiste langeafstandsroutes tot de meest bijzondere korte, lokale wandelroutes: 25 staptochten die allemaal op hun eigen manier uniek zijn.

Wandelinspiratie: 25 unieke wandeltochten in de hele wereld
. © Getty Images

Van de mooiste langeafstandsroutes tot de meest bijzondere korte, lokale wandelroutes: List 25 selecteerde 25 staptochten die allemaal op hun eigen manier uniek zijn.

1. Plaka in Athene, Griekenland © Getty Images/iStockphoto

Plaka ligt vlak onder de Acropolis en is een van de mooiste stadswijken in de wereld. Je vindt er een unieke combinatie van geschiedenis, cultuur en architectuur. Enkele illustere historische figuren die je hier voorgingen: Alexander de Grote, Apostel Paulus, Pericles, Socrates, Plato en Aristoteles.

Plaka © Getty Images/iStockphoto

2. Karpathen in Roemenie © Getty Images/iStockphoto

Wil je nog echt de wildernis intrekken, dan ben je in de Roemeense Karpathen op de juiste plaats. De legenden rond Dracula maken de wandelervaring nog specialer.

Karpathen © Getty Images/iStockphoto

3. Cinque Terre in Italie © Getty Images/iStockphoto

Een schitterend wandelpad langs de kust verbindt de vijf kleurrijke dorpjes die samen Cinque Terre vormen: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso.

Cinque Terre © Getty Images/iStockphoto

4. Inca Trail naar Machu Picchu in Peru © Getty Images/iStockphoto

Wanneer je Machu Picchu wilt bezoeken, moet je niet perse de Inca Trail wandelen, maar dat is wel de mooiste manier om er komen. Je mag deze route wel alleen samen met een gids afleggen en er is een strikte limiet voor het aantal wandelaars. Je doet er enkele dagen over.

Inca Trail © Getty Images

5. Great Ocean Road in Australie © Getty Images/iStockphoto

De Great Ocean Road is een schitterende kustweg in het zuiden van Australie. Je kan de volledige ruim honderd kilometer lange route tussen Apollo Bay en Glenample Homestead te voet afleggen. Vind je dat te veel van het goede, kies dan in ieder geval voor het traject door het Twelve Apostles Marine National Park.

Great Ocean Road © Getty Images/iStockphoto

6. Amritsar in India © Getty Images/iStockphoto

De Gouden Tempel in Amritsar is een belangrijk heiligdom voor de Sikhs en een symbool voor gelijkheid en broederschap. Iedereen is er welkom. In Amritsar kan je verschillende wandeltochten maken langs de tempel en andere historische en religieuze gebouwen.

Amritsar © Getty Images/iStockphoto

7. Grand Canyon National Park in Arizona, VS © Getty Images/iStockphoto

De Grand Canyon behoort tot de meest dramatische landschappen op aarde. Het uitzicht op de Grand Canyon vanuit de vele uitkijkposten op de rand is ontegensprekelijk grandioos, maar als je afdaalt naar de bodem, krijg je een nog beter beeld van de immense omvang van de kloof.

Grand Canyon National Park © Getty Images/iStockphoto

8. Petra in Jordanie © Getty Images/iStockphoto

Het is een onvergetelijk beeld wanneer je aan het einde van een wandeling door de Siq (smalle kloof tussen de rode rotsen) plotseling voor het in de rotswand uitgehouwen El Khazneh (schatkamer) staat. Maar dit bouwwerk is slechts een voorbode van al het andere moois dat je te wachten staat in deze eeuwenoude woestijnstad.

Petra © Getty Images/iStockphoto

9. Milford Track in Nieuw-Zeeland © Getty Images/iStockphoto

De Milford Track is geen wandelroute voor beginners: vier of vijf dagen lang loop je door diepe valleien, langs gletsjermeren en canyons. Maar het landschap behoort tot de mooiste ter wereld.

Milford Track © Getty Images/iStockphoto

10. Grote Muur in China © Getty Images/iStockphoto

De ruim 2000 jaar oude Grote Muur behoort tot de indrukwekkendste menselijke bouwwerken op aarde. Miljoenen toeristen bezoeken de muur die zich als een slang door het landschap slingert, maar omdat de muur zo'n 6.000 kilometer lang is, vind je altijd wel een rustig plekje.

Grote Muur © Getty Images/iStockphoto

11. Fitz Roy in Patagonie, Argentinie © Getty Images/iStockphoto

De Fitz Roy wandeling behoort tot de mooiste in de wereld. Je wandelt door de spectaculaire natuur van Parque Nacional Los Glaciers. Alhoewel de Fitz Roy route niet tot de moeilijkste in Patagonie behoort, is het toch geen tocht voor ongeoefende wandelaars.

Fitz Roy © Getty Images

12. Tafelberg in Kaapstad, Zuid-Afrika © Getty Images/iStockphoto

De Tafelberg die boven Kaapstad uittorent, is een van de zeven New Wonders of Nature. De Tafelberg is 1085 meter hoog en het is dus best een stevige wandeltocht. Maar je hebt de keuze uit zwaardere en makkelijke routes. Maar welke je ook kiest, op de top word je beloond met een fantastisch uitzicht.

Tafelberg © Getty Images/iStockphoto

13. Copper Canyon in Mexico © Getty Images/iStockphoto

Las Barrancas del Cobre is een verzamelnaam voor zes canyons die samen vier keer zo groot zijn als de Grand Canyon. De variatie in vegetatie wanneer je van de top naar de bodem van de canyon loopt, is enorm. Je moet wel een geoefende wandelaar zijn want je loopt door een steil en rotsachtig gebied.

Copper Canyon © Getty Images

14. Bagan in Myanmar © Getty Images/iStockphoto

Meer dan 3000 religieuze bouwwerken op een kleine oppervlakte bij elkaar, maken van Bagan een van de heiligste plaatsen op aarde. Tussen de stoepa's, tempels en pagoges kan je een fascinerende wandeltocht maken.

Bagan © Getty Images/iStockphoto

15. Hadrian's Wall in het Verenigd Koninkrijk © Getty Images/iStockphoto

De Romeinen onder leiding van keizer Hadrianus bouwden vanaf het jaar 117 een lange muur door het noorden van Engeland om hun rijk te beschermen tegen invallen van vijandige stammen. Grote delen van de muur staan nog overeind. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie. Wanneer je de hele muur volgt, wandel je van de ene naar de andere kust.

Hadrian's Wal © Getty Images/iStockphoto

16. Mount Sinai in Egypte © Getty Images/iStockphoto

Mount Sinai is voor de Joden en Christenen een hele belangrijke plaats omdat Mozes hier de tien geboden van God ontving. Maar ook als je niet religieus bent, voelt deze berg bijzonder. Bovendien kan je er genieten van een fenomenaal uitzicht over de bergachtige woestijn.

Mount Sinai © Getty Images/iStockphoto

17. Meteora in Griekenland © Getty Images/iStockphoto

In de elfde eeuw bouwden Grieks-orthodoxe monniken 24 kloosters op de toppen van grote natuurlijke zandstenen rotsformaties. De meeste kloosters zijn de in de loop van de eeuwen verwoest, maar zes kloosters staan nog fier overeind. Natuur en architectuur vormen hier een wondermooi geheel.

Meteora © Getty Images/iStockphoto

18. Bryce Canyon National Park in Utah, VS © Getty Images/iStockphoto

Bryce Canyon is een uniek, geologisch gebied. Het is een van die plaatsen die je zelf gezien en ervaren moet hebben. Foto's kunnen de schoonheid nooit voldoende vastleggen.

Bryce Canyon © Getty Images

19. Dogonvallei in Mali © Getty Images/iStockphoto

Het land van de Dogon behoort tot de meest bijzondere stukjes Afrika. In de rode rotswanden zijn hele dorpjes gebouwd en je maakt er kennis met de kleurrijke cultuur van het Dogon volk. Je kan er trektochten maken die variëren van twee tot tien dagen.

Dogonvallei © Getty Images

20. Margaretha eiland in Boedapest, Hongarije © Getty Images/iStockphoto

Margaretha eiland ligt middenin de Donau en is een heerlijk rustige plek in de drukte van Boedapest. Het eiland waar geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan, is slechts 2,5 kilometer lang en maximaal 500 meter breed. Je kan er wandelen tussen de bloemenperken, een kleine dierentuin bezoeken, zwemmen, er is een muzikale fontein, middeleeuwse ruïnes en een openluchttheater.

Margaretha eiland © Getty Images

21. Camino de Santiago de Compostela, Spanje © Getty Images/iStockphoto

De Camino de Santiago de Compostela is een van de bekendste pelgrimstochten ter wereld. De wandeltocht wordt de laatste jaren steeds populairder, zowel onder gelovigen als ongelovigen. Er bestaan verschillende manieren om naar Santiago te wandelen, maar ze lopen allemaal door mooie delen van Frankrijk en Spanje.

Camino de Santiago de Compostela © Getty Images/iStockphoto

22. Afrodite en Adonis wandeling, Cyprus © Getty Images/iStockphoto

Deze acht kilometer lange route volgt de mythische wandelroute van Afrodite en haar geliefde Adonis. De wandeling loopt over het schitterende Akamas schiereiland. De route combineert de Hellenistische cultuur, het mooie liefdesverhaal en onvergetelijke vergezichten over de zee.

Afrodite en Adonis wandeling © Getty Images/iStockphoto

23. Loire Vallei in Frankrijk © Getty Images/iStockphoto

De Loire is de langste rivier in Frankrijk en staat bekend om de vele kastelen die langs de oever staan. Omdat de Loire nogal ondiep is, varen er nauwelijks boten. Je kan daarom fijne wandel- en fietstochten maken door de rustige natuur waar veel vogels leven.

Loire Vallei © Getty Images/iStockphoto

24. Rob Roy Walk in Schotland © Getty Images/iStockphoto

De Rob Roy Walk volgt de levenswandel van Rob Roy (1671-1734) die ook wel de Schotse Robin Hood wordt genoemd. De langeafstandsroute Rob Roy Walk start in Drymen en eindigt 124 of 151 kilometer (afhankelijk van de gekozen route) verder in Pitlochry en loopt door de mooie zuidelijke Schotse Hooglanden.

Rob Roy Walk © Getty Images/iStockphoto

25. Berlijnse Muur © Getty Images

Tijdens een wandeling langs de Berlijnse Muur die vroeger de stad in tweeën deelde, zie je de monumenten voor de mensen die zijn overleden in een poging de grens over te steken. Het is een wandeling door de recente Europese geschiedenis en een herinnering aan wat een scheidingsmuur voor mensen betekent.

Berlijnse Muur © Getty Images