Kort maar schitterend: tien van de mooiste kortere wandelroutes ter wereld

Wanneer je op reis bent, heb je niet altijd de tijd of zin om meerdaagse wandeltochten te maken. Wanderlust selecteerde daarom tien kortere wandelroutes die al het moois dat je normaal in een week ziet, samenbrengen in een paar uur.

Kort maar schitterend: tien van de mooiste kortere wandelroutes ter wereld
. © Getty Images

Adam's Peak in Sri Lanka © Getty Images/iStockphoto

De Adam's Peak steekt 2244 meter uit boven de bossen van het Centrale Hoogland van Sri Lanka. Het is de belangrijkste bedevaartplaats in het land. Op de top zou een reusachige voetafdruk te zien en de berg is daarom heilig voor hindoes, boeddhisten, christenen en moslims.

Adam's peak © Getty Images/iStockphoto

Er lopen verschillende routes naar de top waarbij de 7 kilometer lange Hatton Route vanuit het dorpje Dalhousie de populairste is. Je komt door theeplantages, een regenwoud met talloze vlinders en je passeert overal heilige plekjes. Je kan dezelfde route ook weer terug lopen naar beneden of het langere Father's Path (11 kilometer) nemen en eindigen in Ratnapura. Tussen december en mei wordt het pad met kaarsjes verlicht. De pelgims zijn het liefste al op de top wanneer de zon opkomt (ira-sewaya).

Cascade Canyon Trail in Grand Teton National Park, Wyoming © Epsota24, Wikicommons

De Grand Teton bergketen steekt als een majesteuze granieten muur boven de vallei uit. Hoe dieper je de bergen intrekt, hoe mooier ze worden. Een lange backcountry wandeling is hier natuurlijk het summum, maar de Cascade Canyon Trail (16-22 kilometer) is een goede tweede keuze.

Cascade Canyon Trail © Getty Images/iStockphoto

De route brengt je door de Cascade Canyon naar The Forks en weer terug. Je passeert een meer zo glad als een spiegel, een verborgen waterval, een prachtig bos van naaldbomen en fenomenale vergezichten. Een extraatje: de kans op het tegenkomen van beren of elanden.

Dove Lake Circuit en Cradle Mountain Summit in Tasmanie, Australie © Getty Images/iStockphoto

Deze wandeling loopt door het meest spectaculaire landschap van Tasmanie en misschien wel van heel Australie. Degenen die genoeg tijd hebben kunnen de 65 kilometer lange Overland Trail wandelen, maar dit is een goede tweede keuze. De 6 kilometer lange ronde om Dove Lake brengt je langs kleine zandstrandjes, gletsjerrotsen, heldere bergstroompjes en een schitterend bos met met mos begroeide bomen. Bovendien heb je een adembenemend uitzicht op Cradle Mountain en de weerspiegeling daarvan in Dove Lake.

Dove Lake Circuit en Cradle Mountain Summit © Getty Images/iStockphoto

Wil je een iets langere wandeling maken, dan kan je kiezen voor de 13 kilometer lange route vanaf Dove Lake via het kraakheldere Crater Lake en over heidevelden naar de voet van Cradle Mountain en vervolgens een klim naar de 1545 hoge top.

Fimmvorduhals in IJsland © Getty Images/iStockphoto

Alles wat IJsland zo uniek maakt is verzameld in deze ene wandeling. De 25 kilometer lange route begint bij de oceaan en eindigt in de Thorsmork bergen. Je kan de tocht in één dag afleggen, maar je kan ook halverwege overnachten in een hut.

Fimmvorduhals © Getty Images/iStockphoto

Onderweg passeer je de Skogafoss waterval, je wandelt door een toendra met meer dan twintig kleinere watervallen en je belandt op een buitenaards ogend plateau. Ook tref je nog twee zeer actieve vulkanen op je pad: de Katla en Eyjafjallajokull. Vanaf het hoogste punt van de route op 1068 meter heb je een van de mooiste vergezichten in IJsland. De wandeling eindigt met een afdaling naar de Thor vallei met hoge, grillige rotsen en kraakheldere riviertjes.

Grand Balcon Sud bij de Mont Blanc in Frankrijk © Getty Images/iStockphoto

De Grand Balcon Sud is een wandelroute aan de noordkant van de Arve vallei. Op een heldere dag kijk je voortdurend uit over het Mont Blanc massief. De route, die in lengte varieert tussen 5 en 25 kilometer, is ook erg toegankelijk, zeker wanneer je de route begint met een ritje in de kabelbaan vanuit Chamonix naar La Flegere. Daarmee omzeil je 900 meter stijgen. Vanuit La Flegere wandel je in een paar uur naar Plan Praz waar je dan weer een kabelbaan naar beneden kan nemen of nog hoger naar Le Brevent op 2525 meter kan wandelen.

Grand Balcon Sud © Getty Images/iStockphoto

Je kan er ook voor kiezen een langere route te volgen. Deze start op de Col des Montets en eindigt in Les Houches.

Royal Inca Trail in Peru © Getty Images/iStockphoto

Voor de 11 kilometer lange Royal Inca Trail heb je, net als voor de vierdaagse volledige Inca Trail, een vergunning nodig. Alleen is die, in tegenstelling tot die voor de volledige Trail, gemakkelijk te krijgen. De tocht begint in Cusco met een treinrit door de Heilige Vallei naar Km104.

Royal Inca Trail © Getty Images/iStockphoto

Daar begint de echte wandeling met het oversteken van een voetgangersbrug over de Urubamba rivier waar je aanhaakt op de Inca Highway. Een steil pad leidt naar de ruines van Chachabamba. Vervolgens loop je door regenwouden met orchideeën, langs watervallen en passeer je de Inca bandhuizen in Winay Wayna. Na zes uur stappen bereik je het hoogtepunt van de wandeling: Intipunku (Zonnepoort) van waaraf je vanuit de hoogte op Machu Picchu neerkijkt.

Magome-Tsumago Trail in Japan © Getty Images/iStockphoto

Deze 8 kilometer lange wandeling dompelt je onder in het Japan van lang vervlogen tijden. Vroeger was Nakasendo ('de weg door de bergen') tussen Kyoto en Tokio een van de belangrijkste verbindingswegen in het land. Delen van deze wandelroute bestaan nu nog.

Magome-Tsumago Trail © Getty Images/iStockphoto

Een van de mooiste stukken loopt tussen de oude poststadjes Magome en Tsumago in de Kiso vallei. Het is een eenvoudige wandeling die je eventueel 4 kilometer langer kan maken via de ruines van het Tsumago kasteel naar Nagiso.

Sarangkot in Nepal © Getty Images/iStockphoto

Het vervelende aan het beklimmen van een berg is dat je de berg zelf niet kan zien wanneer je erop staat. Vaak is het beter om er vanaf een afstand naar de kijken. En dat kan vanaf Sarangkot, een uitkijkpunt op 1600 meter boven het wandelstadje Pokhara.

Sarangkot © Getty Images/iStockphoto

Je hebt een schitterend uitzicht over het Himalaya gebergte met pieken boven de 8.000 meter en hoeft er toch zelf niet op te klimmen. De grootste kans op helder weer heb je hier tussen oktober en december.

Sentinel Peak in Zuid-Afrika © Getty Images/iStockphoto

Wanneer je maar één dag de tijd hebt om de Drakensbergen te verkennen is deze 12 kilometer lange route de beste om te wandelen. Je kan de wagen parkeren op de Sentinel Peak parkeerplaats op 2600 meter hoogte. Dat scheelt een hoop klauterwerk en je hoeft vanaf daar maar 570 meter af te leggen om de top te bereiken. Het gaat wel heel steil.

Sentinel Peak © Getty Images/iStockphoto

De route begint eenvoudig met een zigzag wandelpad langs kliffen waar je bavianen en lammergieren kan zien. Daarna start het zwaardere werk met een serie touwladders die je naar het Mont-Aux-Sources massief brengen. Je kan ook een langere en eveneens steile - maar zonder ladders - route via Beacon Buttress nemen. Vanaf de top word je beloond met een schitterend uitzicht over een natuurlijk amfitheater in de vorm van een paardenhoef en je kijkt van bovenaf neer op de 948 meter hoge Tugela waterval.

Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland © Getty Images/iStockphoto

De 19 kilometer lange Tongariro Crossing op het Noorderleiland wordt soms wel de mooiste dagtocht ter wereld genoemd. Het fenomenale landschap met lavavelden, alpiene weides, weelderige bossen en bovenaan een buitenaards landschap met fumarollen, meerkleurige zwavelmeren en een bodem die op sommige plaatsen te warm is om aan te raken, is uniek.

Tongariro Crossing © Getty Images/iStockphoto

Een tweede reden die deze route zo bijzonder maakt, is de folklore en de Maori legendes die ermee verbonden zijn. Onderweg kom je overal tapu (heilige sites) tegen. Heb je nog een reden nodig? Tongariro figureerde in de verfilming van The Lord of the Rings als Modor. De wandeling is redelijk goed te doen, maar kan bij slecht weer wel een flinke uitdaging vormen.