De mooiste wandelgebieden in de VS

De mooiste wandelgebieden in de VS
© iStockphoto

bootsnall.com/MS

1. Zion National Park in Utah © Thinkstock

Zion National Park biedt wandelingen voor iedereen en ook klimliefhebbers kunnen er terecht op een van de vele steile kliffen. Het is een goed geoutilleerd park met shuttlebussen en goede voorzieningen voor degenen die langere tochten willen maken en ergens willen overnachten.

The Narrows in Zion National Park © Christian Schirm, Wikicommons

Alhoewel het aantal wandelpaden in Zion National Park bijna niet te tellen is, toch enkele tips: Angels Landing (een wandeling van ongeveer 9 kilometer met behoorlijk wat hoogtewisselingen en smalle paadjes), de Narrows door de Virgin River in de Zion Canyon en tochten zoals de Kayenta Trail, East Rims Trail en de Emeral Pools Trails die allemaal in het westelijke en populairste deel van het park liggen.

West Wall in Zion National Park © NPS/Bradley Cooke

Houd in Zion National Park de weersvoorspellingen goed in de gaten. Zeker een wandeling in de Narrows kan gevaarlijk zijn wanneer het hard regent en er plotselinge stroomversnellingen op kunnen treden.

2.Grand Canyon National Park in Arizona © NPS/Michael Quinn

Het overgrote deel van de toeristen dat de Grand Canyon bezoekt komt niet verder dan de rand. En dat is zonde want een wandeling naar de bodem van de Canyon biedt een heel ander perspectief dan er bovenaf overheen kijken.

Grand Canyon: Kaibab Trail © NPS/Michael Quinn

Een wandeling naar de bodem van de Grand Canyon en daar blijven overnachten vraagt wel de nodige voorbereidingen. U heeft bijvoorbeeld een vergunning nodig die zes maanden van tevoren aangevraagd kan worden en een goede conditie en bestand zijn tegen de hitte (u wandelt namelijk voortdurend in de zon) is ook nodig.

Grand Canyon: North Rim © NPS/Michael Quinn

De populairste route naar de bodem van de Grand Canyon is de Bright Angel Trail vanuit de South Rim, een niet al te steil ongeveer 15 kilometer lang wandelpad. De South Kaibab Trail die ook begint aan de South Rim is enkele kilometers korter, maar daarom ook een stuk steiler. De route die vanaf de North Rim naar beneden loopt is veel rustiger dan de twee die beginnen aan de South Rim.

3. Yosemite National Park in Californië © Thinkstock

Yosemite National Park telt zo'n 1400 kilometer aan wandelpaden: van kort, vlak, eenvoudig en druk tot lang, zwaar en vrijwel verlaten. De wandelingen komen langs watervallen, over bergen, door alpenweiden, door bossen van sequoia's en zelfs over stranden.

Yosemite © Thinkstock

De populairste wandelingen in Yosemite liggen vrijwel allemaal in Yosemite Valley. Enkele voorbeelden: Half Dome, Bridalveil en Yosemite Falls en Mirror Lake.

Yosemite © Sanjay Acharya, Wikicommons

Degenen die vanaf de bergen Yosemite Valley willen zien hebben een grote keuzen aan wandelingen rond de Glacier Point Road. Enkele voorbeelden: Sentinel Dome, Mono Meadow en Glacier Point.

4. Columbia River Gorge in Washington en Oregon © Bala, Wikicommons

Rond deze 125 kilometer lange kloof gevormd door de Columbia River liggen honderden wandelroutes. Qua klimaat - het regent er vaak - is het misschien niet ideaal, maar juist door de regenval is het gebied zo mooi.

Columbia River Gorge © Thinkstock

Een mooie wandeling langs de Columbia River Gorge is de ongeveer zes kilometer lange Angel's Rest. Deze rondwandeling begint in Portland en biedt een prachtig uitzicht over de Gorge.

Columbia River Gorge © Thinkstock

Twee zwaardere wandelingen rond de Columbia River Gorge: Dog Mountain van ongeveer 12 kilometer en Mount Defiance van 18 kilometer.

5. Denali National Park in Alaska © Thinkstock

Bijzonder aan dit park is dat er enkel in het gebied rond de ingang gemarkeerde wandelpaden liggen. Dieper het park en de wildernis in moeten wandelaars zelf hun weg zien te vinden.

Denali National Park © NPS

Twee wandelingen in Denali NP die niet helemaal de wildernis ingaan en gemarkeerd zijn, maar wel al een indruk geven van hoe het er dieper in het park uitziet: Mount Healy Overlook Trail en Savage River Loop Trail.

Denali National Park © NPS/Nathan Kostegian

Voor wandelingen in de backcountry van Denali National Park heeft u een backcountry permit nodig.

6. Glacier National Park in Montana © Thinkstock

Glacier NP ligt helemaal in het noorden van Montana en grenst aan Canada. Het landschap is er niet minder mooi dan in andere nationale parken in de VS, maar trekt toch minder bezoekers. Fijn voor degenen die in alle rust langs gletsjers en meren, door bossen en alpenweiden en over bergtoppen willen wandelen.

Glacier National Park © Thinkstock

Omdat Glacier National Park zo groot is, kunt u het beste een bepaald deel van het park uitkiezen om dat te verkennen. Een uitzonderlijk mooi deel is de Many Glacier Area dat wel vergeleken wordt met de Zwitserse Alpen.

Glacier National Park © NPS

Het gebied rond Medicine Lake in Glacier NP biedt een heel gevarieerd landschap met allerlei soorten wandelingen. Het is bovendien een erg rustig deel van het park.

7. Rocky Mountain National Park in Colorado © Thinkstock

Geen betere manier om de Rocky Mountains te leren kennen dan in dit park met eindeloze wandelmogelijkheden: van eenvoudig en vlak tot moeilijk en steil en aller wat er tussenin zit.

Rocky Mountain National Park © Thinkstock

Twee mooie wandelingen zijn die naar Mills Lake en The Loch. Degenen die willen kunnen die laatste wandeling langer maken door verder te wandelen naar Lake of the Glass en Sky Pond.

Rocky Mountain National Park © K. Lee, Wikicommons

Voor degenen die een flinke inspanning willen leveren is de tocht naar Flattop Mountain een aanrader. De ruim 3600 meter hoge top biedt aan alle kanten een mooi uitzicht over Rocky Mountain Park.

8. Hawaii Volcanoes National Park in Hawaii © Thinkstock

Behalve de mooiste stranden heeft Hawaii nog iets dat nergens anders in de VS te vinden is: vulkanen die voortdurend actief zijn.

Hawaii Volcanoes National Park © Brocken Inaglory, Wikicommons

Wandelingen zijn er voor iedereen in Volcanoes National Park: paden die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel, goed gemarkeerde paden die iets meer inspanning vragen en wandelingen dwars door de wildernis.

Hawaii Volcanoes National Park © Thinkstock

Twee bijzondere wandeltochten in Volcanoes NP: de Puu Huluhulu, een 5 kilometer lange rondwandeling over lavavelden en tussen lavabomen, en de ongeveer 17 kilometer lange Crater Rim Trail rondom de Kilauea, een van de actiefste vulkanen ter wereld. Dat laatste pad is niet altijd toegankelijk, dat hangt ervan af hoe actief de vulkaan is.

9. Great Smoky Mountains in Tennessee en North Carolina © Thinkstock

Great Smoky Mountains © Thinkstock

Great Smoky Mountains © Thinkstock

10. Appalachian Trail langs de Amerikaanse ooskust © Something original, Wikicommons

Natuurlijk kan in een lijst van de beste wandelroutes in de VS de Appalachian Trail niet ontbreken. Deze 3500 kilometer lange route loopt door 14 staten van Georgia naar Maine, door 6 nationale parken en behoort tot de meest gevarieerde in het land.

Appalachian Trail © Thinkstock

Het is moeilijk te zeggen welk deel van de Appalachian Trail het meest de moeite waard is. Een tip voor degenen die het afleggen van de volledige route te veel van het goede vinden: de gemakkelijkste stukken liggen in de staten Maryland en West Virginia en de moeilijkste in Maine en New Hampshire.

Appalachian Trail © Paulabalegend, Wikicommons

Wilt u de volledige Appalachian Trail lopen, trek er dan ongeveer zes maanden voor uit. Jaarlijks wandelen zo'n drie miljoen bezoekers de route, maar slechts zo'n 2000 lopen de tocht van begin tot eind.