15 zomerse gerechten om in Italië te proberen
(Bron: The Local, Academia Barilla, Life in Italy)
Een schijfje meloen met een plakje ham vormen samen een smakelijke combinatie. Het is weliswaar geen volledige maaltijd, maar een lekker en gezond voorafje of tussendoortje.
Sicilianen gebruiken alle zomerse groenten in dit gerecht: aubergine, kappertjes, tomaten en eventueel paprika, selderij en aardappels. Je kan het eten als voorgerecht, bijgerecht of gecombineerd met noten of vis als hoofdgerecht.
Zowel qua kleur als smaak typisch Italiaans: mozzarella, tomaat en basilicum overgoten met een beetje olijfolie en balsamico.
Heerlijk om in zomer aan zee verse vis of zeevruchten te eten. Deze spaghetti alle vongole (met zeevruchten) is bovendien veel lichter dan bijvoorbeeld spaghetti bolognese.
Courgette behoort tot de favoriete groente van de Italianen. Dat geldt ook voor de courgettebloemen. Je kan ze gebakken of gekookt in risotto eten of gefrituurd als voorafje.
Aan het einde van de zomer worden de vijgen geoogst. Heerlijk om zo te eten, met een plakje prosciutto (ham) eromheen, gemixt in een pastasaus of verwerkt in een zoet dessert.
In juni is het kersentijd en die wordt vooral in Apulië uitbundig gevierd. Probeer eens kersen “all’italiana”: ze onderdompelen in suiker en likeur. Lekker als hapje na het eten.
Granita komt uit Sicilië en zit tussen een sorbet en ijs in. Granita bestaat in allerlei smaken, maar de oudste en nog altijd meest geliefde variant is citroen.
Je kan niet zonder je dagelijkse kop koffie, maar vindt zo’n warm drankje op een warme zomerdag niet erg aanlokkelijk, dan is een Affogato het perfecte alternatief. Affogato is een mix van twee Italiaanse specialiteiten: een kop koffie met een bolletje ijs erin.
Deze rijstsalade met allerlei verse ingrediënten zoals tomaten, augurken en tonijn wordt koud gegeten. De rijst kan ook vervangen worden door pasta.
Panzanelle komt van oorsprong uit Toscane, maar wordt nu overal in Italië gegeten. Het is een frisse salade van stukjes ciabatta en tomaten en eventueel rode uien, basilicum, olijfolie en azijn.
Bruschetta is geroosterd brood belegd met olijfolie, zout, stukjes tomaat en blaadjes basilicum.
Een eenvoudiger gerecht dan dit bestaat bijna niet, maar limoen en basilicum zorgen samen voor een heerlijk fris en zomers gerecht dat vooral aan de Amalfi kust goed smaakt.
Tegenwoordig is het overal ingeburgerd, maar in Toscane kennen ze het al sinds de Renaissance: een schaal met geschilde, rauwe groenten die je in een dipsausje doopt.
Vervang de koffie in Tiramisu door frambozen en je hebt een heerlijke zomerse variant van deze Italiaanse klassieker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier