Van protestacties tot bloemencreaties en opvallende afwezigen: dit was het Met Gala 2024

Zendaya, co-host van het gala, in een jurk van John Galliano voor Maison Margiela. De hoed is van Stephen Jones voor Maison Margiela © Getty
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Het Met Gala, dat traditiegetrouw plaatsvindt op de eerste maandag in mei, viel samen met de opening van de tentoonstelling ‘Sleeping Beauties: Reawakening Fashion’ in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art. Op de befaamde trappen poseerden de beroemde gasten in hun thema-looks. In schril constrast protesteerden actievoerders in de straten rond het museum om aandacht te vragen voor Palestina.

Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour nodigde dit jaar Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez en Zendaya uit als co-voorzitters van het Met Gala. Ontwerper Jonathan Anderson en TikTok-topman Shou Zi Chew kregen de rol van eervolle voorzitters.

Zoals elk jaar had het Met Gala zijn eigen thema en dresscode. Vorig jaar stond het evenement volledig in teken van Karl Lagerfeld, een thema dat voor- en tegenstanders had. Voor deze editie moesten bezoekers zich houden aan de dresscode The Garden of Time, geïnspireerd op een kortverhaal met dezelfde titel, geschreven door J.G. Ballard in 1962. Gasten konden ook inspiratie halen bij de bijhorende tentoonstelling Sleeping Beauties: Reawakening Fashion- die draait om 50 historisch belangrijke stukken, waarvan sommige veel te fragiel zijn om ooit nog gedragen te worden. Archiefstukken en natuurelementen waren dus de twee grote inspiratiebronnen.

Dystopisch thema

Het verhaal The Garden of Time gaat over een graaf en zijn vrouw die in een utopische villa wonen met zicht op een idyllische tuin. Hun laatste dagen zijn echter aangebroken, want een boos leger – het ‘naderende gespuis’ – komt dichterbij. Om de tijd te vertragen moet graaf Axel de kristallen bloemen in zijn tuin een voor een plukken, tot ze allemaal geplukt zijn en er geen tijd meer over is. Uiteindelijk wordt het landgoed volledig verwoest. Het enige wat aan het einde overblijft in de tuin zijn standbeelden, die voor zich uitstaren.

Het kortverhaal kan op verschillende manieren gelezen worden, maar hoe je het ook draait of keert: aan het einde zijn de aristocraten gedoemd. Of je het verhaal nu leest als een waarschuwing voor de nakende klimaatverandering of als een sociale kritiek, het nodigt uit tot zelfreflectie. De hedendaagse elite bestaat immers niet alleen uit graven en baronessen, maar ook uit Hollywoodsterren, popsensaties en TikTok-beroemdheden.

Protesten

Net zoals in het verhaal van Ballard kwam ook tijdens het Met Gala een ‘boze bende’ dichterbij. De activistische groep Within Our Lifetime organiseerde een protest dat een paar straten van het museum vandaan begon. Voor de start van het Gala baande de menigte zich een weg naar Madison Avenue, binnen gehoorsafstand van de Mark en Carlyle hotels, gekende locaties waar beroemdheden zich klaarmaken voor het gala. De actievoerders riepen op tot een staakt-het-vuren in Palestina en zwaaiden met Palestijnse vlaggen.

Actievoerders roepen op tot staakt-het-vuren © Getty

De barricades, die zoals gebruikelijk rond het Met en de omliggende hotels waren opgesteld, zorgden voor een wegversperring. De groep verliet Madison Avenue en zette de koers in plaats daarvan voort door Central Park. In het park sloten toevallige passanten zich aan bij de actievoerders. Politie wist de demonstranten uiteindelijk tegen te houden en verschillende deelnemers van het protest werden gearresteerd.

Galageschiedenis

Het Gala zag het levenslicht in 1948 toen uitgeefster Eleanor Lambert de high society van New York uitnodigde om haar beste beentje voor te zetten en diep in haar geldbuidel te tasten. In de moderne hoedanigheid komen acteurs, muzikanten, influencers en stijlvol modevolk samen om een duit in het zakje van het museum te doen. Het gala is sinds de jaren zeventig en tachtig uitgegroeid tot een van dé modemomenten van het jaar. Dat hebben we vooral te danken aan de iconische moderedactrice Diana Vreeland, die de organisatie van het evenement op zich nam. Sinds 1995 is Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue, de gastvrouw van de avond. Ze nodigt ieder jaar mensen uit om het bal samen met haar te hosten.

Anna Wintour in Loewe © Getty

Voor een tafel betaal je, zo doet de ronde, 350.000 dollar of meer. Het zijn doorgaans de modehuizen die de tafels betalen en dus niet Kim Kardashian, Beyoncé of Rihanna zelf die hun spaarrekening plunderen voor een zitje. In ruil dragen de sterren creaties van de modehuizen, waarmee ze heel wat sociale media-aandacht genereren.

Regeltjes voor de sterren

Dat het Met Gala geen gewoon feestje is, mag duidelijk zijn. Zo zijn er ook heel wat regeltjes verbonden aan het evenement. Zo is het plaatsen van beeldmateriaal op sociale media tijdens het Gala verboden. Het verbod is in het verleden al door veel gasten genegeerd. Zo nam Kylie Jenner in 2017 een iconische selfie in de toiletten tijdens het evenement.

Een andere regel draait rond de leeftijd van de gasten. Je moet minstens achttien zijn om het gala te mogen bijwonen. Volgens Anna Wintour is het geen passend evenement voor kinderen.

Na de rode loper van het Met Gala worden de gasten van het evenement getrakteerd op een cocktailuur en een formeel diner. Volgens The New York Post worden bepaalde etenswaren met opzet van het menu weggelaten op verzoek van Wintour zelf. Een voormalige Vogue-medewerker vertelde de publicatie dat peterselie verboden is om het risico te vermijden dat het kruid vast komt te zitten tussen de tanden van mensen. Ui en knoflook worden niet geserveerd op het evenement om een slechte adem te voorkomen en andere gerechten, zoals bruschetta, worden ook gemeden voor het geval er voedsel wordt gemorst op extravagante ensembles.

Opvallende looks en grote namen

Enkele sterren stuurden helaas hun kat, waaronder Rihanna, Lady Gaga, Billie Eilish, Beyoncé en Blake Lively. Tot grote teleurstelling van modefans die thuis de livestream volgden. Maar naast de hosts was er nog een rist aan beroemdheden die zorgden voor een amusant spektakel. Zoals te verwachten viel, refereerden heel wat outfits aan de natuur: we zagen outfits met bloemen, blaadjes, takken, vogels en vlinders. Ontdek hieronder wie de show stal op de trappen van het Met, al dan niet met een spraakmakende outfit.

Lana Del Rey in Alexander McQueen © Getty
Jennifer Lopez in Schiaparelli Haute Couture © Getty
Bad Bunny in Maison Margiela © Getty
Janelle Monae in Vera Wang © Getty
Zendaya in haar tweede look: een nooit eerder gedragen vintage Givenchy couturejurk uit de lentecollectie van 1996, een van de twee collecties die Galliano voor het huis ontwierp. © Getty
Josh O’Connor in Loewe © Getty
Kim Kardashian in Maison Margiela © Getty
Cardi B in Windowsen © Getty
Rebecca Ferguson in Thom Browne. Stilist van dienst was de Belg Tom Eerebout © Getty
Zangeres Tyla in een ‘zand’-jurk van Balmain. Let ook op haar accessoire: een zandloper. Met de jurk raakte ze amper de trappen op, maar het is wel een van de meest geslaagde thema-looks © Getty
Doja Cat in een wet T-shirt look. “Ik weet dat mensen bloemen gaan dragen, maar mijn favoriete bloem is de meest gebruikte bloem. En het is katoen,” zei ze. “Ik wilde een wit T-shirt doen, ook omdat een wit T-shirt tijdloos is.” © Getty
Amelia Gray Hamlin in een terrariumjurk van Jun Takahashi © Getty
Taylor Russell in Loewe: haar top leek gemaakt van hout © Getty
Demi Moore in Harris Reed © Getty
Jennie Kim in een minijurk van Alaïa © Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content