Mouw- en tijdloos: waarom het gilet een comeback maakt

Links naar rechts: Ann Demeulemeester, Phillip Lim, Burberry SS24. © Spotlight/launchmetrics.com

Het gilet mag dan nooit echt weg geweest zijn, als mode-item scheert het momenteel hoge toppen. Het vinkt dan ook alle mogelijke vakjes af van wat een stuk vandaag moet hebben om een trend te worden en tegelijk tijdloos te zijn.

Het gilet zit intussen al enkele seizoenen opnieuw in de collecties van modeketens en luxelabels als Stella McCartney, Khaite, Coperni, Celine, Dior, Saint Laurent, Miu Miu en Prada. Dat het misschien niet meteen is opgevallen, komt door de minimalistische en tijdloze snit. Er is weinig frivools aan, wat van deze basic het summum van quiet luxury en effortless chic maakt. Je trekt het net zo makkelijk aan als een onderhemdje terwijl het wel chic oogt. Een gilet als top is simpel en doet mensen toch even omkijken.

Het gilet op de rode loper

Dat hebben celebs van alle leeftijden alvast goed begrepen. De recente rist aan sterren in gilet is schier eindeloos: naast usual suspects Kendall Jenner, Zendaya en Bella Hadid werden Hailey Bieber, Jennifer Lawrence, Emily Blunt, Drew Barrymore, Jennie Kim, Elle Fanning, Kaia Gerber, Katie Holmes en natuurlijk Taylor Swift al gespot in de trend van het moment. Ook zij omhelzen de veelzijdigheid van het gilet.

Als onderdeel van een maatpak is het een populaire keuze voor de rode loper (gezien bij onder anderen Jodie Comer, Nicole Richie en Trinny Woodall). Bij jongere celebs wint de combinatie met een wijde broek of uitlopende jeans. Maar ook Jennifer Aniston ruilde haar eeuwige zwarte top al in voor een gilet.

Kate Moss-effect

Voor een ietwat achterhaald kledingstuk (want bedoeld om een zakhorloge in op te bergen en je bretels te verbergen) heeft het gilet de tand des tijds glorieus doorstaan. Waar veel heren het als deel van het maatpak makkelijk links laten liggen, heeft de vrouwengarderobe het geadopteerd als een volwaardig mode-item dat alles­behalve overbodig is. Afhankelijk van de beoogde stijl gaat er nog een T-shirt of blouse onder, maar doorgaans dubbelt het gilet als zomertop – een stijlbreuk die we hoogstwaarschijnlijk te danken hebben aan Kate Moss.

Kate Moss in een gilet in 2005.
Kate Moss op Glastonbury in 2005. © Getty Images

Het beeld van het mode-icoon in microshort en gilet op het Glastonbury Festival in 2005 staat (althans bij millennials) collectief op het netvlies gebrand. Ook andere sterren uit de jaren nul – het decennium dat jongere generaties opnieuw inspireert – konden geen genoeg krijgen van het hesje, van Victoria Beckham tot Olivia Palermo. Hotpants of low rise broeken met daarboven een kort gilet: het was de uitgaansplunje waarin socialites als Paris Hilton, Nicole Richie en Lindsay Lohan door paparazzi werden achternagezeten.

Het gilet in Friends

Niet alleen de nostalgie naar de jaren 2000 maakt het gilet weer hip, de nineties­revival zit er eveneens voor iets tussen. Dankzij de powerdressing van de jaren 80 hadden vrouwen plots toegang tot stukken die voordien voor mannen waren gereserveerd. Zo werd Drew Barrymore anno 1990 al opgemerkt in een soort­gelijke outfit als Kate Moss en dook Julia Roberts een jaar eerder op in niets meer dan een gilet als top tijdens de première van Back to the Future Part II.

Het gilet heeft ook een cameo in de film Now and Then (1995) als deel van Demi Moores driedelige pak en in de clip van Janet Jacksons That’s The Way Love Goes (1993). In het eerste ­seizoen van Friends gaat Monica voor een knalwit exemplaar (aflevering 2, 1994), en dan was er ook nog de uitzinnige collectie van Fran Drescher in de tv-serie The Nanny (1993 -1999). In high fashion zorgt Ann Demeulemeester sinds de jaren 90 voor een constante aanvoer van gilets.

Actrice Julia Roberts draagt een gilet in 1989.
Actrice Julia Roberts en Alan Greisman in, 1989. © Getty Images

Saloonfähig

Tot slot speelt ook de recente westerntrend – die net wilde gaan liggen, maar dankzij Beyoncés Cowboy Carter (maart 2024) weer goed in het zadel zit. Om saloonfähig te zijn, ga je voor een gilet in suède, leer of denim. De jaren 2020 voorzien het gilet uiteraard van een hedendaagse toets. Het item mag dan uit het mannendepartement komen, het heeft toch iets sexy’s. Dankzij de brede broeken en oversized vrouwenpakken past het nu binnen een meer actuele tomboy-stijl. De Y2K-vibe zit erin, maar alles mag wat losser en meer androgyn. Het model varieert ook, van croptop over boyfriend-look tot bijna een tuniek. Bovendien is er extra aandacht voor de materialen, zoals gerecycleerde stoffen, kasjmier, satijn, stretch­katoen of linnen, wat net iets lekkerder zit op een blote huid dan ninetiespolyester.

Het gilet in de film Urban Cowboy
Een still uit de film Urban Cowboy.

Instapmodel

Het succes van het gilet past binnen de tijdgeest, maar de echte aantrekkingskracht zit ’m juist in het degelijke en functionele. In de nasleep van de pandemie was mode erg casual en comfortabel geworden. Als tegenreactie schaften heel wat vrouwen zich een broekpak aan: even makkelijk aangetrokken als een jogging en je ziet er meteen opgekleed uit. Die blazer wordt nu ingeruild voor het gilet, als een soort instapmodel: het is een minder grote investering, maar ton sur ton op een linnen broek of rechte rok heeft het dezelfde classy uitstraling – misschien zelfs net wat hipper. Het zit tussen een top en debardeur in, ideaal voor de zomer en al even geschikt voor laagjes als de temperatuur wat tegenzit.

Daarnaast kun je het op eindeloos veel manieren stylen: met een blouse voor een meeting, zonder voor een feestje of de strandbar. Het geeft short, jeans of jurk iets bijzonders. Kortom: het gilet is even veelzijdig als een goed basisstuk, zonder er ook maar een beetje basic uit te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content