Al vier generaties bezorgen ze meneer pastoor en monseigneur de bisschop fraaie gewaden, maar het Brugse bedrijf Slabbinck gaat met zijn tijd mee. Nu de kerken leeglopen, ontpoppen ze zich tot hofleverancier van ’s werelds chicste jachten.
Aan een grote tafel snijdt iemand een kazuifel uit een stuk weelderige paarse stof. Even verderop stikt een state-of the-artborduurmachine de initialen van een sjeik op een reeks handdoeken en aan de andere kant van het atelier strijkt iemand een overdadig geborduurde dalmatiek: een wit liturgisch overkleed, door diakens gedragen. Welkom bij Slabbinck, een ronduit fascinerend bedrijf met 115 jaar familiegeschiedenis op de teller. Hier maken ze religieuze kleding, zoals kazuifels, dalmatieken, soutanes, altaardwalen en ga zo maar door. Die maken ze op maat voor bisschoppen over de hele wereld, inclusief de paus. Ook de sinterklaasmijter en -mantel van Jan Decleir werden hier vervaardigd.
Alles begon in 1903 met overgrootvader Slabbinck, die als goudborduurder religieuze kleding verfraaide. De volgende generaties startten met confectie en in de jaren zestig verpopte Slabbinck zich tot liturgische onestopshop met naast kleding ook monstransen, wierookbranders, reliekhouders, ziekenzalvingsets en alles wat je in een kerk kunt vinden. Toen in 2000 de vierde generatie aan het roer kwam, besloten ze te diversifiëren. ‘We hadden veel klanten, maar de kerken werden leger en de priesters ouder’, aldus Mathias Slabbinck, die het bedrijf nu runt met zijn zus Mirabel en hun neef Viktor. Een goede inschatting. De kerkopdrachten liepen terug. Momenteel zorgt de liturgie voor de helft van de omzet, maar dat percentage daalt gestaag, terwijl de vraag naar huislinnen toeneemt.