Kostuum à la carte: tien adressen voor pakken op maat
Waar kan een man in België terecht als hij een maatpak wil laten maken? Knack Weekend koos alvast tien adressen uit.
1 / SCHAAP
Wie? Ruben Opheide en Koen Van Weverberg, het duo achter het één jaar oude Schaap, hebben allebei jaren ervaring met maatwerk voor mannen.
Hoe werkt het? Schaap heeft geen eigen winkel, maar komt naar je toe of ontvangt je in Ampla House in Gent of in de loft van Ruben in Antwerpen. Er wordt geen tijdsframe vastgelegd voor een afspraak. ‘De ene man beslist in een half uur, bij de andere duurt het drie uur. Wij willen onze klanten de tijd geven die ze nodig hebben, wanneer het voor hen past. Flexibiliteit is deel van onze service.’
Specialiteit Maatkleding in premium Belgisch linnen van Libeco. ‘Libeco stond al een tijd op onze radar en na een bezoek aan de weverij in Meulebeke waren we overtuigd’, zegt Van Weverberg. ‘Vlas, de grondstof voor linnen, is een lokaal en duurzaam product en past dus perfect in onze visie.’ Alle kostuums zijn afgewerkt met full-canvas. Knopen worden enkel vervaardigd uit natuurlijke materialen als hoorn, parelmoer of corozo.
Productie De productie gebeurt hoofdzakelijk in Europa. Ze werken ook samen met één leverancier uit China, voor wie een kostuum tegen instapprijs wil.
Levertijd Drie tot vier weken.
Prijsklasse Een tweedelig pak kost gemiddeld 1200 euro.
2 / ATELIER NA
Wie? Atelier NA is een Frans merk, opgericht door de zakenmannen François Chambaud en Nicolas Wolfovski. Er zijn vier winkels in ons land: drie in Brussel en één in Antwerpen.
Hoe werkt het? Je maten worden in drie stappen genomen: er wordt een scan gemaakt in de 3D-paskamer, in je ondergoed, gevolgd door een manuele opmeting. Tot slot krijg je een pasvest aan om te bepalen welke stijl en draagcomfort je wenst.
Specialiteit Een gepatenteerde 3D-lichaamsscanner neemt meer dan tweehonderd maten in een paar seconden. Die maten worden opgeslagen, zodat je gemakkelijk een nieuw kostuum kunt kopen in de winkel of online.
Productie De kostuums worden gemaakt in hun eigen fabriek in Sjanghai, China.
Levertijd Vier tot zes weken, tenzij je niet kiest voor een stof uit het basispakket, maar voor een van de 1500 stoffen die per meter worden besteld. Die stoffen komen van leveranciers als Loro Piana en Holland & Sherry, waardoor de levertijd met twee weken wordt verlengd.
Prijsklasse Vanaf 395 euro voor een kostuum en 49 euro voor een hemd.
3 / LANIERI
Wie? Het Italiaanse Lanieri begon in 2012 als een onlinewinkel voor maatpakken. Intussen hebben ze ook zeven fysieke winkels, waaronder één in Brussel.
Hoe werkt het? Alle bestellingen verlopen via lanieri.com, ook als je naar de winkel gaat. Het grote verschil: een stijladviseur neemt er je maten en begeleidt je in je keuze. Voor wie van thuis een kostuum bestelt, en dus zelf zijn maten neemt, zijn er handige filmpjes ter ondersteuning. Wil je de stoffen toch eerst voelen, dan kun je voor tien euro vijf staaltjes bestellen.
Specialiteit Lanieri introduceerde een digitale 3D-configurator, waardoor je al je aanpassingen aan de basisstijlen onmiddellijk kunt zien.
Productie Alles wordt geproduceerd in Italië, in samenwerking met stoffenfabrikanten als Zegna en Vitale Barberis Canonico.
Levertijd Voor een pak drie tot vier weken, voor een hemd slechts vier werkdagen. Ze claimen ’s werelds snelste producent van hemden op maat te zijn.
Prijsklasse Vanaf 495 euro voor een pak en 75 euro voor een hemd.
4 / CAFÉ COSTUME
Wie? In 2006 startten Bruno en zijn nichten Saskia en Angélique Van Gils Café Costume. Vandaag is het nog in handen van Bruno en Saskia. Ze hebben zes winkels in België.
Hoe werkt het? Het concept heet tailoring à la carte: net zoals op een menukaart kies je zelf de snit, stof, voering en afwerking van je kostuum, begeleid door een van de medewerkers van Café Costume. Een afspraak duurt ongeveer anderhalf uur. De maten worden op het einde genomen.
Specialiteit Café Costume staat bekend om zijn moderne stijl. ‘We houden rekening met het feit dat een pak vaak met sneakers en een T-shirt gecombineerd wordt’, zegt medewerker Jens Lodewyckx. ‘We doen ook leuke samenwerkingen voor de prints van onze voeringen, zoals afgelopen jaar met Magritte en recenter met Tenue de Ville, een Brussels bedrijf dat behangpapier maakt.’
Productie Drie weken als ze de stof zelf op voorraad hebben. Als de stof uit Italië moet komen, duurt het twee weken langer.
Levertijd De productie gebeurt in het eigen atelier van de familie Van Gils in Tanger, Marokko, waar zij al enkele decennia herenpakken produceren.
Prijsklasse Vanaf 490 euro voor een kostuum. De prijs wordt enkel bepaald door de keuze van de stof, alle afwerkingen, zoals voering en knopen, zitten er standaard in.
5 / HUGO BOSS
Wie? Het Duitse modemerk breidde onlangs zijn winkel in Antwerpen uit met een made-to-measure-afdeling. Het is de eerste winkel in de Benelux die deze service aanbiedt.
Hoe werkt het? Een van de drie kleermakers van Boss neemt je maten en helpt je beslissen. Er is keuze uit een bibliotheek van meer dan 250 stoffen en een veelvoud aan kleuren.’Als je jouw blauwtint niet in ons aanbod vindt, dan bestaat ze niet’, zegt Ünal Uludag, made-to-measure-specialist van Boss.
Specialiteit Het verschil met de kostuums van Boss Tailored is de full-canvasvoering in plaats van half-canvas. Het binnenwerk van kameel- en paardenhaar, dat zich onder de buitenste wollaag bevindt, zorgt ervoor dat het kostuum zijn vorm behoudt.
Productie Alles wordt gemaakt in het hoofdkantoor van Hugo Boss in het Duitse Metzingen.
Levertijd Vier tot zes weken.
Prijsklasse Vanaf 1800 euro voor een tweedelig pak.
6 / BRIONI BIJ MERCKEN
Wie? Familiezaak Mercken, onder leiding van Frank Mercken en zijn zoon Frederique, heeft in zijn winkels in Antwerpen en Hasselt een made-to-measure-room, waar je vanaf 995 euro een maatpak kunt laten maken. Daarnaast biedt Mercken, exclusief voor België, ook pakken op maat van het Italiaanse label Brioni aan.
Hoe werkt het? Je kunt op afspraak een Brioni Bespoke-pak laten maken inde winkel, thuis of op je kantoor. De kleermaker vertrekt bij het opmeten altijd van een Brioni Master Garment, een soort basispak waarop alle mogelijke aanpassingen worden aangeduid en gespeld. Vervolgens wordt de stof en afwerking gekozen.
Specialiteit Er wordt van elk kostuum een telina di prova gemaakt, een onafgewerkt doorpaspak in een andere stof, voor het kostuum in de definitieve stof wordt geproduceerd. Zo kunnen alle afmetingen en aanpassingen op voorhand worden gecontroleerd. Omdat de stof nog met de schaar door één kleermaker op maat wordt geknipt, kan alles worden aangepast: van bredere revers tot grotere klepzakken.
Productie Al het maatwerk gebeurt in Penne, in de Italiaanse Abruzzen, de thuisbasis van Brioni.
Levertijd Vier tot vijf weken.
Prijsklasse Vanaf 5000 euro voor een Brioni Bespoke-pak, vanaf 460 euro voor een hemd.
7 / BUTCH TAILORS
Wie? Het Belgische merk, opgericht in 1956, werd midden jaren negentig overgenomen door Dominique Vindevogel. Samen met zijn ‘vliegende kleermakers’ reist hij de wereld rond om zijn cliënteel, waaronder de koninklijke familie van Marokko, op te meten. Butch Tailors heeft ook een tiental eigen winkels in België.
Hoe werkt het? De eerste stap is een informeel gesprek. Daarna neemt de kleermaker de maten en wordt de stof, snit en afwerking gekozen. De kraag, mouwen en stukken canvas binnen in het pak worden met de hand genaaid.
Specialiteit De kleermakers komen naar je toe, waar ook ter wereld.Bijzonder is ook de coupe van hetjasje: smalle schouders en een hoge arminzet zorgen voor een afslankend effect.
Productie Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Levertijd Vier weken.
Prijsklasse Vanaf 800 euro tot 12.500 euro voor een kostuum.
8 / SCABAL
Wie? Scabal werd opgericht door de Duitse stoffenhandelaar Otto Hertz, die in 1938 naar België verhuisde. Ook Hollywood komt bij hen aankloppen. Zo droeg het pak van Vito Corleone (Marlon Brando in The Godfather) Scabals signatuur.
Hoe werkt het? Wie niet in de winkel in Brussel raakt, kan een beroep doen op een van hun vier reizende adviseurs. Zij geven net zoals de tailoring-specialisten in de winkel persoonlijk advies voor je maatpak.
Specialiteit Scabal heeft zijn eigen stoffencollectie, waarvan het merendeel wordt gemaakt in het Engelse Huddersfield. Er zijn meer dan vijfduizend stoffen om uit te kiezen. De look-and-feel van het merk is Brits.
Productie Het oorspronkelijke atelier ligt in Duitsland, de tweede vestiging in Portugal.
Levertijd Twee weken, maar dat kan oplopen tot zes weken voor een handgemaakt pak uit het Black Line-gamma.
Prijsklasse Vanaf 1200 euro voor een tweedelig pak.
9 / DE WITTE DUIF
Wie? De Witte Duif in Leuven begon meer dan honderd jaar geleden als kleermaker, gespecialiseerd in werkkledij. Intussen is de winkel in handen van de vijfde generatie. Je vindt er, behalve maatwerk en bedrijfskledij, ook een ruim aanbod herenmode.
Hoe werkt het? Er is één basismodel dat volledig kan worden aangepast, van de breedte van de revers en de kleur van de voering tot één of twee splitten op de rug van het jasje. Je kunt kiezen uit meer dan duizend stoffen, onder andere van het huismerk Misorato, dat toegankelijk is qua prijs.
Specialiteit De Witte Duif heeft een eigen naaiatelier. Wie liever een kostuum uit de winkel koopt, kan dat ter plekke laten aanpassen. Het gaat dan om een demi-mesure-pak.
Productie In Italië of Portugal, afhankelijk van je stofkeuze.
Levertijd Vier tot vijf weken.
Prijsklasse Vanaf 650 euro voor een tweedelig kostuum.
10 / OGER
Wie? Oger werd twintig jaar geleden opgericht door de Nederlandse broers Martin, Rob en Oger Lusink. In 2009 openden ze een winkel in Antwerpen. Daar bieden ze maatwerk onder de naam Atelier Munro x Oger aan.
Hoe werkt het? Kleermaker Geoffry Nijsmans meet je op en begeleidt je in je keuzes. Oger beschikt over een bibliotheek van meer dan duizend stoffen. Een afspraak duurt ongeveer één uur, maar kan uitlopen. Omdat Geoffry begint met het nemen van de maten, kun je als klant zo lang je wilt blijven zitten om te beslissen.
Specialiteit Behalve pakken kun je er ook jasjes, hemden, jeans en schoenen op maat laten maken. De Lusinks spelen hiermee in op een grote trend: smart casual.
Productie Een deel in Italië, een ander deel in China, afhankelijk van de keuze van de stof.
Levertijd Drie tot vier weken.
Prijsklasse Vanaf 498 euro voor een pak, vanaf 98 euro voor een hemd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier