In beeld: plagiaat in de mode
Fast Girls, een van de oudere ontwerpen van La Fille d’O (110 euro).
En de goedkope H&M-versie.
Thuesday Bassen is een artiest die kleurrijke patches en pins ontwerpt.
Berschka gebruikte ongevraagd verschillende van haar ontwerpen. (Vind je het boek vanop de vorige foto terug?)
Toen dat aan het licht kwam, klaagden nog heel wat andere ontwerpers dat ook hun designs opduikten in de Zara-collecties.
Weer dichter bij huis is deze ring uit de Bauspiel-collectie van het Antwerpse juwelencollectief Studio Collect…
… die ook bij de ontwerpers van COS (FW16) in de smaak viel.
“Eerder deze zomer bezochten twee mensen van Chanel Fair Isle en kochten enkele van mijn stuks. Ik heb hen nadrukkelijk gezegd dat ik hen dit verkocht omdat Chanel een enorme reputatie heeft en omdat ik niet verwachtte dat ze mijn designs zouden kopiëren. Wist ik veel.”
Tijdens de Chanel Métiers d’Art 16 werden deze ontwerpen voorgesteld. Het modehuis heeft zich ondertussen wel verontschuldigd bij Mati Ventrillon.
De Sandi Lake-ontwerpster met haar Murica-top (25 dollar), in een Target-winkel met een héél gelijkaardige top (12,99 dollar).
Het is echter niet altijd zo dat een fast fashion-bedrijf iets kopieert van een ontwerper om dat aan een lagere prijs te verkopen: soms kan gebeurt het andersom. Zo maakte de jonge ontwerper Kesh samen met American Apparel deze “Face Le New” Big Shirt. Koopprijs in de winkel: 40 dollar.
Groot was zijn verbazing toen hij zijn ontwerp (en gezicht trouwens, want zijn print was een zelfportret) zag terugkomen bij Versace.
Niet helemaal hetzelfde, maar het is wel duidelijk waar Reserved de mosterd heeft gehaald.
Tatty Devine ontwierp en verkocht deze geestige gouden halsketting vanaf 135 pond.
Claire’s (R) vond dat ook een goed idee. Net als vier andere ontwerpen van Tatty Devine, overigens. Na een klacht werden de betreffende kettingen wel uit de handel gehaald, maar Claire’s heeft de kopies nooit officieel toegegeven.
Ook van grote namen wordt er duchtig gekopieerd. Zo verkocht Forever 21 (R) een jurk die wel erg deed denken aan een exemplaar van Phillip Lim.
Ban.do ontwerpt grafische spreuken en zet ze op leuke hebbedingen zoals agenda’s, notitieboekjes en gsm-hoesjes.
Rue 21 kopieerde de vormgeving en zette het op allerlei gadgets. Deze haarborstel vliegt in je digitale winkelmand voor 3,99 euro.
Ivanka Trump kwam onlangs nog in opspraak omdat haar Hettie Shoes (145 dollar via Amazon.com) wel heel veel weg hebben van Aquazzura’s Wild Things (785 dollar via Net-A-Porter).
Ook tussen twee ‘groten’ kan het af en toe flink botsen. Yves Saint Laurent en Ralph Lauren vochten in 1992 een stevig robbertje uit over deze jurk. YSL won de grote rechtzaak (maar werd in 2012 wel zelf op de vingers getikt omdat het de iconische rode zolen van Louboutin had geleend).
En soms kan plagiaat in de mode ook ongestraft passeren. Iconisch bewijs daarvan is het design dat Balmain (2015) van Givenchy (1997) had afgekeken. Er zat volgens de rechtbank echter genoeg tijd tussen de twee ontwerpen om er (legaal gezien) mee weg te komen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier