Een boerkini dragen of niet: ‘Het wordt steeds moeilijker om openlijk moslima te zijn’

'The girls w/ guts', een serie door fotografe Dena Huys. Model: Sarah Dimani © Dena Huys
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

Antwerps stijlicoon Sarah Dimani (25) heeft lak aan het debat over hoofddoeken en boerkini’s. Ze deelt haar modetips met honderduizend volgers: ‘Ik wil moslimmeisjes de kracht geven om te doen wat ze willen doen.’

Sarah Dimani (25) was de allereerste moslima die op de cover van Flair verscheen. De Antwerpse is een rolmodel voor moslimmeisjes in ons land. Op Instagram deelt ze haar looks met meer dan 100.000 volgers.

Je zwemlook deelde je onlangs ook op Instagram, heel moedig van je.

SARAH DIMANI: Op vakantie heb ik geen zin om in een boerkini rond te lopen. Ik vind een legging en een T-shirt aangenamer. Het is een veel sportievere en comfortabelere look. Veel volgers op Instagram hebben schrik om een boerkini te dragen, enkel door al die vooroordelen.

Er hangt zo’n negatieve sfeer rond boerkini’s, het komt constant in de media. Vaak willen de meisjes vooral dat er niet naar hen gestaard wordt, ze willen het liefst zo min mogelijk opvallen. Zij voelen zich meer op hun gemak als ze bedekt zijn. Het wordt vaak een kwestie van ‘wil ik racisme ervaren?’ We zoeken altijd wel een manier om niet het middelpunt van de belangstelling te staan.

Een boerkini dragen of niet: het wordt vaak een kwestie van ‘wil ik racisme ervaren?’ We zoeken altijd wel een manier om niet het middelpunt van de belangstelling te zijn.

Je noemt je kledingsstijl ‘modest fashion’, vanwaar komt die passie voor mode?

DIMANI: Ik zat heel mijn jeugd lang in een uniformschool. Als je dan afstudeert en ineens in een omgeving komt waar er plots veel vrijheid is om te dragen wat je wil… Ja, dat doet iets met je. Zeker als negentienjarige meisje.

Voor mij wat het niet alleen het moment dat ik voor het eerst een hoofddoek droeg, maar het was ook het begin van de zoektocht naar mijn eigen identiteit. Ik begin mezelf vragen te stellen als: ‘Hoe wil ik dat mensen mij benaderen? Welk gevoel wil ik dat mensen krijgen als ze mij zien?’ Ik ben een heel positief en extravert persoon, en dat zijn elementen die ik absoluut niet wilde verliezen.

Het is niet omdat je een hoofddoek draagt, dat je je niet stijlvol, kleurrijk en modern kunt kleden.

DIMANI: Precies. Mijn leven verschilt bijna niet van een doorsnee Vlaams meisje met Vlaamse ouders. Het enige verschil is dat ik religieus ben opgevoed, en bepaalde waarden en tradities ken die anders zijn. Dat geldt ook voor mijn kleding: ik shop ook op de Meir en bestel bij Zalando. Alleen let ik meer op de lengte van mijn kledingstukken.

Hoe uitdagend is het voor je om de juiste kleding te vinden?

DIMANI: Ik vind het juist heerlijk om leuke stuks te scoren die niet in een H&M liggen. De meeste gesluierde meisjes gaan vaak naar dezelfde ketens. Zara is bijvoorbeeld heel populair. Voor mij is het belangrijk om unieke en zelfs artistieke looks aan te gaan.

Sommige vrouwen uit islamitische landen hebben veel minder voeling met mijn stijl. Ze vinden dat ik ’te westers’ gekleed ben. Maar ik heb een dubbele identiteit, ik ben hier geboren en getogen. Ze kunnen niet verwachten dat ik met traditionele gewaden ga rondlopen.

Origineel, goed bedekt én trendy zijn. Dat klinkt echt als fulltimejob…

DIMANI:Ik denk dat ik gewoon heel bewust en planmatig met kledij omga. Tijdens de solden in december doe ik al mijn inkopen voor de zomer. Als ik al kleding koop, zie ik het als een investering. De stukken die ik koop moeten langer meegaan, ik moet denken: dit kan ik binnen twee jaar nog altijd dragen.

Je volgers komen letterlijk uit de vier uithoeken van de wereld, zijn ze allemaal even grote fan van je stijl?

DIMANI: Het merendeel van de volgers geeft positieve feedback. Zij waarderen het het echt dat je als gesluierde vrouw stijl kan hebben. Maar sommigen vrouwen uit islamitische landen begrijpen het concept niet: zij hebben veel minder voeling met mijn stijl. De opmerking die ik meestal krijg: ‘Komaan, je ziet er veel te westers uit.’ Dan zeg ik altijd: ik heb een dubbele identiteit, ik ben hier geboren en getogen. Ze kunnen niet verwachten dat ik met traditionele gewaden ga rondlopen.

Veel gesluierde vrouwen lopen wel met onopvallende kleren rond. Zoals je zegt: het merendeel wil niet opvallen.

DIMANI: Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik heb het gevoel dat dat vooral geldt voor de generatie voor mij. Die zijn niet in België geboren en ze durven dan ook veel minder. Het is ook logisch dat ze zich vasthouden aan hun culturele waarden. Mijn generatie is wel hier geboren, en we voelen ons wel meer verbonden.

The girls w/ guts
The girls w/ guts © Dena Huys

Hebben jonge moslima’s veel ‘modest‘ rolmodellen om naar op te kijken?

DIMANI: Als je strikt kijkt naar het straatbeeld, merk ik echt dat er een tekort is aan diversiteit is binnen de modest fashion. Maar als je naar sociale media kijkt, dan is Instagram letterlijk overcrowded. Vroeger kon je er vijf opnoemen, maar tegenwoordig zijn er heel veel.

Was het moeilijk om jezelf te onderscheiden van de rest?

DIMANI: Het is nooit mijn intentie geweest om te bloggen, dat is spontaan gekomen. Mijn Instagram gebruikte ik als zelfontplooiing. Ik zag hoe moslima’s wereldwijd zich kleedden, in de Verenigde Staten, in Engeland. Dat was voor mij zeer verrijkend.

Ik heb allerlei stijlen geprobeerd, van supervrouwelijke stijlen tot de tomboy. Het was een voortudrende zoektocht naar mijn eigen persoonlijkheid.

Moslima’s worden steeds in zo’n slechte daglicht gezet, ik wil meisjes de kracht geven om te doen wat ze willen doen.

Het lijkt een hele opgave om relevant en populair te blijven op sociale media.

DIMANI: Ik heb het gevoel dat voor veel bloggers Instagramfame belangrijker is dan je persoonlijke ontwikkeling. Ze streven naar een bepaald ideaalbeeld. Om eerlijk te zijn, ik heb een beetje schrik dat mensen mij zien als ‘just another blogger‘.

Ik probeer echt wel iets terug te doen voor de maatschappij. Het wordt steeds moeilijker om openlijk moslima te zijn. We worden steeds in zo’n slechte daglicht gezet, ik wil meisjes de kracht geven om te doen wat ze willen doen. Want weet je wat? Wij mogen er zijn. Wij mogen ons goed voelen, dat is oké. De stem die ik heb wil ik ook goed gebruiken.

Heb jij soms angst voor racisme of discriminatie?

DIMANI: Toen er onlangs een gesluierde moslima werd verminkt, dacht ik: dat kon ook mij overkomen zijn. Ik ken veel meisjes die hun sluiers afzweren omdat ze niet geconfronteerd willen worden met onverdraagzaamheid.

Ik moet eerlijk zijn: ik heb echt geluk gehad met de mensen rondom mij. Ik werd altijd omringd door open en positivieve mensen. Ik ben van mening dat als je die positiviteit uistraalt, dat je dat ook terugkrijgt. Als je op straat glimlacht, gaat iemand makkelijk terug glimlachen.

Toen er onlangs een gesluierde moslima werd verminkt, dacht ik: dat kon ook mij overkomen zijn. Ik ken veel meisjes die hun sluiers afzweren omdat ze niet geconfronteerd willen worden met onverdraagzaamheid.

Ik kan me voorstellen dat het erg warm kan worden als je gesluierd bent met warm weer.

DIMANI: Als het warm is, dan is het inderdaad ook voor ons warm. Ik ga niet ontkennen dat het met dertig graden geen uitdaging is om koel te blijven. Ik moet zeggen: mijn grootste modeblunder was toen ik doorheen de jaren verkeerde stoffen droeg bij warm weer. Maar omdat ik heel bewust omga met mode, heb ik ondertussen veel tricks om koel te blijven.

Zoals?

DIMANI: Veel gesluierde meisjes hebben de neiging om lagen te dragen, niet doen. Ik heb die fout vorig jaar ook gemaakt, ditch the layers. Draag wat lange zomerse jurken met driekwartsmouwen. Dat is dun, het bedekt je lichaam en wanneer je ermee wandelt kan je nog altijd genieten van de fijne briesjes.

Als het warm is, dan is het inderdaad ook voor ons warm. Ik ga niet ontkennen dat het met dertig graden geen uitdaging is om koel te blijven.

Kijk zeker ook naar de juiste stoffen, vermijd gemixte stoffen, satijn, wol en synthetische stoffen. Voel aan de stof of er genoeg lucht doorgaat. De Turkse hoofddoeken, pashmina’s zijn bijvoorbeeld heel dik, die kun je best vermijden bij warm weer. Ga af op stoffen als katoen of gemixte katoen met viscose, zolang er een beetje natuurlijke stoffen inzitten.

Veel meisjes kiezen voor mooie prints en mooie kleuren, maar dat is bijzaak. Hou zomerkleuren bij zomerkleuren, winterkleuren bij winterkleuren.

En als je zin hebt om een plonsje te doen, ga dan gewoon naar de Decathlon. Een legging en een shirt met driekwartsmouwen, meer heb je niet nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content