Maak de cirkel rond: deze Belgische modemerken werken met afval of overschotten
30/10/20 om 10:02
Bijgewerkt om
11:41
In deze reeks belichten we Belgische modemerken die bewust kiezen om de kring rond te maken door te recycleren, te werken met deadstock-textiel of afval een tweede leven te geven.
Helaas is de Belg Europees kampioen kleren dumpen. We gooien per capita nog net geen 15 kilogram textiel weg per jaar. Tijd om het take-make-waste-systeem te herbekijken dus. Gelukkig zijn er al heel wat merken uit eigen land die oplossingsgericht denken. In plaats van steeds maar weer nieuwe grondstoffen aan te boren, gaan ze kijken naar wat er al bestaat. Daar gaan de merken vervolgens op allerlei manieren mee aan de slag. Lees in deze reeks de inspirerende verhalen van Belgische circulaire mode-ondernemers.
Custom Territory, een collectief van Antwerpse modemakers en ontwerpers, pakt uit met een schoenencollectie gemaakt van lokaal recyclagemateriaal. De schoenen worden nu al gedragen door drie ambassadeurs, maar via een loting op Instagram maken drie Antwerpenaren kans op een eigen paar.
België krijgt er een nieuw creatief en activistisch modelabel bij. Met HOWL willen ontwerpster Sofie Claes en schrijver Han Zinzen een eerlijk en ecologisch alternatief bieden. 'Draag een goed verhaal,' luidt hun boodschap.
Het zonnebrillenmerk Yuma Labs is erin geslaagd een honderd procent circulaire collectie op de markt te brengen. 'Wij geloven dat circulariteit de toekomst is, of bedrijven daar nu voor staan te trappelen of niet.'
In deze reeks belichten we Belgische merken die bewust kiezen om de kring rond te maken door te recycleren, te werken met deadstock-textiel of afval een nieuw leven te geven. Zo zijn de APL-sneakers van Komrads vegan en circulair.
In deze reeks belichten we Belgische merken die bewust kiezen om de kring rond te maken door te recycleren, te werken met deadstock-textiel of afval een nieuw leven te geven. Soraya Wancour van Studio AMA werkt enkel met materiaal dat al bestaat en kiest resoluut voor sociaal, circulair en transparant.
In deze reeks belichten we Belgische merken die bewust kiezen om de kring rond te maken door te recycleren, te werken met deadstock-textiel of afval een nieuw leven te geven. Het denimlabel HNST heeft niets te verbergen. Het doel? Zo duurzaam mogelijk zijn.
In deze reeks belichten we Belgische merken die bewust kiezen om de kring rond te maken door te recycleren, te werken met deadstock-textiel of afval een nieuw leven te geven. Mode-onderneemster Loes Vandekerckhove wil met haar label Pure by Luce een duurzaam alternatief bieden voor sportievelingen.
In deze reeks belichten we Belgische modemerken die bewust kiezen om de kring rond te maken door te recycleren, te werken met deadstock-textiel of afval een nieuw leven te geven. Tiny en Hannah richtten vorig jaar Paule Josephe op: 'We zien het niet als een beperking, maar net als een uitdaging die onze creativiteit vergroot.'
In deze reeks belichten we Belgische merken die bewust kiezen om de kring rond te maken door te recycleren, te werken met deadstock-textiel of afval een nieuw leven te geven. EVA MARIA kiest voor tweedehands of vergeten textiel in plaats van nieuwe stoffen.
Deze zomer richtten Anna en Mathieu Hundo Mundo op. Ze ontwikkelen bucket hats, gemaakt van dode stock en tweedehandskledij. 'Ik vraag mezelf altijd af hoe ik het meeste uit een stof kan halen.'
Jonge dertiger Saskia Aelen combineert haar ervaringen als fondsenwerver, ondernemer en ontwerper in haar eigen merk Ms. Bay, een duurzaam en tijdloos accessoirelabel. 'Het is logisch om van zalmleer handtassen te maken.'