Deze ontwerpster kweekt de huid van Alexander McQueen om er tassen van te maken

© Tina Gorjanc

“In de huid van je favoriete designer kruipen” wordt met de afstudeercollectie ‘Pure Human’ wel heel letterlijk genomen.

In de richting “material futures” aan de befaamde Central Saint Martins academie in Londen zijn ze vast wel heel wat gewoon, al durven we wedden dat het project van Tina Gorjanc zelfs daar wenkbrauwen de hoogte in deed gaan. Studenten aan het masterprogramma worden gevraagd om na te denken over hoe onze toekomst eruit zal zien, en hoe die toekomst zich zal vertalen naar het gebruik van (nieuwe) materialen en de ontwikkeling van (nieuwe soorten) textiel.

Zelfs moedervlekken en sproeten

Aangezien er geen manier is om Gorjancs masterproject genaamd Pure Human verder in te leiden of te verbloemen: de studente wil huid kweken van het DNA van wijlen Alexander McQueen, om die huid vervolgens te looien en er jassen en tassen van te maken. Haar speciale “oogstproces” is zo specifiek dat de huid volgens Gorjancs zelfs enkele moedervlekken en sproeten van de bekende overleden mode-ontwerper zal hebben, en ook kan verbranden in de zon. Ze plant eveneens McQueens tatoeages over te nemen, zoals ze toonde tijdens de presentatie van haar project waarvoor ze voorlopig varkenshuid gebruikte. Dit jaar stapt ze over op mensenhuid.

Het DNA dat de masterstudente zal gebruiken om deze huid te kweken komt uit McQueens haar, dat hij gebruikte in zijn collective “Jack The Ripper Stalks His Victims” uit 1992. Gorjanc diende verschillende patenten in die het gebruik van genetisch materiaal van een overleden bron dat in een wetenschappelijke omgeving gemodificeerd wordt om materiaalstudies en – constructies uit te voeren aan haar naam verbindt.

Bezit van DNA

Het is tot op vandaag nog niet echt duidelijk hoeveel een persoon baas is over zijn eigen genetische informatie – laat staan nadat die persoon overleden is. Voor medische of juridische zaken worden vaak uitzonderingen gemaakt, al gaat dit bijna overal gepaard met een ondertekende handtekening van de persoon wiens DNA onderzocht wordt.

Het Alexander McQueen label lijkt in ieder geval geen problemen te hebben met wat Gorjanc van plan is – sterker nog, ze denken dat de omstreden designer die zelf niet om wat experimenten en provocatie verlegen zat het zelfs zou toejuichen.

Positieve noot

Hoewel het idee ons eerst ietwat deed gruwelen zet Gorjanc met haar Pure Human wel een belangrijk precedent. Ze ontwikkelt namelijk een in een laboratorium gekweekt leder waar geen dieren voor geslacht moeten worden, en omdat ze erin slaagt om een mensenhuid bijna identiek te benaderen kunnen cosmeticabedrijven haar technologie ook gebruiken om dermatologische dierenproeven in de toekomst te vermijden.

Gorjanc en haar collectie werden al benaderd door enthousiaste kopers, maar in een interview aan Quartz zegt ze dat haar jassen en tassen eerder thuishoren in een gallerij – “tenzij er een verzamelaar is die interesse toont”. Jep, het is net weer vreemd geworden. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content