De kasjmier crisis: waarom jouw wollen trui slecht is voor het milieu
Kasjmier is niet langer uitsluitend een luxeproduct. Leuk voor de fans van zachte wollen truien, maar minder goed nieuws voor het milieu en de biodiversiteit. Lees hier waarom de democratisering van kasjmier ons zorgen baart.
Een rapport van Kering en de ngo Business for Social Responsibility (BSR) wijst uit dat de opwarming van de aarde en de democratisering van kasjmier ervoor zorgen dat kasjmier moeilijker te produceren zal worden in de toekomst en bovendien slecht is voor het milieu.
Wintervacht
Kasjmier wordt gemaakt van de zachte wintervacht van geiten, meer bepaald de nek- en buikharen van de diertjes. Luxemerken trekken vooral naar Mongolië voor de lange, kwalitatieve vezels, maar modeketens nemen ook genoegen met Chinese geiten. De organisatie die instaat voor de conservatie van natuur in China schat dat er zo’n 100 miljoen geiten rondlopen in hun land. Dat aantal is zo hoog omdat er zo’n viertal geiten nodig zijn voor het produceren van één wollen trui. Als je weet dat je al voor zo’n 70 euro een kasjmieren trui op de kop kan tikken, is dat een bijzonder klein prijsje voor alle moeite en tijd die de herders moeten stoppen in het in leven houden van hun kudde.
Katoen, zijde en leer hebben ook hun impact op het milieu, maar het grote verschil met kasjmier is dat deze materialen in aangepaste boerderij-omgevingen kunnen geproduceerd worden terwijl kasjmier afhankelijk is van natuurlijke graslanden op zeer specifieke geografische locaties. Wanneer het milieu verandert, heeft dit dus verregaande gevolgen voor de productie van kasjmier.
Gevolgen van opwarming van de aarde
De temperatuur is erg bepalend voor de groei van de wintervacht van de geiten. Ook de nabijheid van water en de kwaliteit van het gras dat de geiten eten, is van belang. Mongolië en China lijden onder de klimaatsveranderingen, waardoor de kwaliteit van kasjmier afneemt. Zowel de opwarming van de aarde als de extreme winterstormen die dit met zich meebrengt zorgt ook voor sterfte in de kuddes.
In 2010 stierven meer dan 9 miljoen geiten door de extreme weersomstandigheden: de droogte in de zomer en stormen in de winter waren te zwaar voor de kuddes.
Verwoestijning
De ironie wil dat het produceren van kasjmier bijdraagt aan de opwarming van de aarde en dus zijn eigen business boycot. Om de effecten van de klimaatverandering en de druk op de prijs te compenseren, hebben heel wat herders hun kuddes uitgebreid. Dit leidt tot overbegrazing, wat op zijn beurt leidt tot verschraling van het land en uiteindelijk verwoestijning.
Wanneer de kuddes moeten grazen in een gebied waar verwoestijning is opgetreden, vinden ze maar moeilijk gras en water en geraken de geiten ondervoed. Dat leidt dan weer tot een slechte kwaliteit van wol, waardoor er weer meer geiten nodig zijn per trui. Een vicieuze cirkel met andere woorden.
Slecht nieuws voor biodiversiteit
De democratisering van de kasjmierindustrie is ook slecht nieuws voor enkele bedreigde diersoorten in Azië. Onder meer de Tibetaanse antilope en het Przewalskipaard zien steeds grotere delen van hun habitat kaal gegeten worden door de geiten.
Aangezien de geiten de vlaktes leeg grazen, verdwijnen ook heel wat prooien voor het sneeuwluipaard. Deze dieren kunnen zich enkel nog voeden met de geiten, wat de herders boos maakt. De geitenhoeders moorden daarom de sneeuwluipaarden uit om zo hun kuddes te beschermen.
Inkomsten
Helaas is het geen eenduidig verhaal. Een groot deel van de lokale bevolking in Mongolië is immers afhankelijk van de kasjmierproductie voor hun inkomsten. Zo’n vijftig procent van de Mongolen leeft van het fokken en houden van geiten en bijna een-derde van het land leeft onder de armoedegrens. Massaal stoppen met het inslaan van kasjmier is dus geen oplossing.
‘Het is begrijpelijk dat inheemse herders hun levensstandaard proberen te verbeteren’, zegt onderzoeker Charudutt Mishra. ‘Maar de winsten op korte termijn beschadigen het ecosysteem.’
Hij pleit voor een beter beleid op verschillende niveaus om bescherming van de biodiversiteit te verzoenen met de ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Ook een ecolabel voor duurzaam geproduceerde kasjmier kan volgens de wetenschappers een oplossing brengen. Merken zoals Burberry en Loro Piana zetten al in op het duurzaam produceren van kasjmier. Probeer te achterhalen of jouw favoriete merken duurzame kasjmier gebruiken en laat je stem horen als dit nog niet het geval is.
(LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier