Thuis in tokio

Waketoku-Yama © GF

De immer veranderende metropool maakt zich stilaan op voor de zomerspelen, maar ook hotspots verkennen is er een Olympische discipline. Deze tips van Belgische Tokio-kenners helpen je aan een gouden medaille.

Junko Kawada, chef-kok

Baat in Antwerpen het sushirestaurant Ko’uzi uit.

1–Ukai Toriyama

Een erg mooi gelegen restaurant, te midden van de bergen en het groen. Je eet er op houtskool gegrilde kip in kleine traditionele privévilla’s in een Japanse tuin.

3426 Minami-asakawa-cho Hachioji City. ukai.co.jp

2–Harajuku ‘Cat street’ en Ura- Harajuku

Dit zijn geen hoofdstraten, maar achtersteegjes – ‘ura’ betekent ‘achter’. Je vindt er kleine en originele conceptstores, vintagewinkels, cafés en galerieën. Ik hou van de ambachtelijke, creatieve en meer uitdagende sfeer, zonder grote ketens.

5 Chome-10-10 Jingumae, Shibuya-ku.

3–Waketoku-yama

Klassieke Japanse Kaiseki-keuken met een Michelinster. De chef moet het niet hebben van dure ingrediënten, maar transformeert eenvoudige producten tot uitstekende gerechten.

5 Chome-1-5 Minamiazabu, Minato-ku. waketoku.com

Rob Walbers, fotograaf

Studeerde in Antwerpen en verhuisde in 2009 naar Tokio.

1–Cafe Hoff

New York style restaurant, zowel qua menu als interieur. Tussen twee metrostops is het net iets minder toegankelijk en dus ideaal voor BJ’s of Bekende Japanners. Mijn vrouw staat er achter de bar en de espressomachine, zeker een bezoekje waard dus.

2 Chome-11-11 Hatsudai, Shibuya-ku. hoff-restaurant.com

2–The Reracs Fitting House

De showroom van mijn favoriete Japanse kledingmerk, dat stilaan de wereld verovert. Niet goedkoop maar duurzaam, zodat stukken meerdere seizoenen meegaan.

206 Villa Bianca, 2 Chome33-12, Jingumae, Shibuya-ku. thereracs.net

3–Akio Nagasawa Gallery

Galerie van Akio Nagasawa, uitgever en verdeler van namen als Daido Moriyama en William Klein, van wie je dan ook expo’s kunt verwachten. Het ligt een beetje verscholen in een doorsnee flatgebouw. Geen lange wachtrijen dus, je hebt de hele ruimte vaak voor jezelf.

4 Chome-9-5 Ginza, Chuo-ku. akionagasawa.com/en

Martijn van Pieterson, galerist

Opende samen met Annemarie Zethof in 2015 galerie Ibasho in Antwerpen, voor Japanse fotografie.

1–Photobook Diner Megutama

Hier kun je de collectie van meer dan 5000 fotoboeken van fotohistoricus Lizawa Kitaro vrij inkijken bij een kop koffie, thee of een heerlijke biologische maaltijd.

3 Chome-2-7 Higashi, Shibuya-ku. megutama.com

2–Tokyo Photographic Art

Museum (TOP)

Een must-visit voor elke fotografieliefhebber met een geweldige collectie historische en hedendaagse fotografie en interessante tentoonstellingen, over drie verdiepingen.

Yebisu Garden Place, 1 Chome-13-3 Meguro-ku. topmuseum.jp

3–Frau Krumm

Een Japanse bakkerij, om de soms bizarre, maar altijd lekkere Japanse versie van Europese patisserie te proeven.

1 Chome-16-20 Ebisu, Shibuya-ku. fraukrumm.com

Izumi Hongo, ontwerper

Studeerde architectuur in Tokio en verhuisde later naar Antwerpen, waar ze na haar opleiding aan de modeacademie het label Van Hongo startte.

1–Kuroiso

Stadje op anderhalf uur rijden van Station Tokyo, met leuke cafés, bakkerijen, restaurants en culturele activiteiten. Ik ontwierp er de gordijnen voor de recent gebouwde stadsbibliotheek.

JR Kuroiso station.

2–Toto Gallery Ma

Een galerie die zich specialiseert in architectuur, met heel wat tentoonstellingen van bekende en opkomende namen.

1 Chome-24-3, Minamiaoyama, Minato-ku. jp.toto.com

3–Akino

Een kleine boetiek met een unieke atmosfeer en selectie van merken, net naast Shinjuku Park. Gesloten bij regen.

5 Chome-3-14, Sendagaya, Shibuya-ku.

Steven Schenk, architect

Medeoprichter van het Belgisch-Japanse architectenbureau Schenk Hattori, dat van 26 maart tot 14 juni exposeert in deSingel in het kader van het Back from Japan-project van het Vlaams Architectuurinstituut.

1–Hara Museum of Contemporary Art

Een mooi voorbeeld van Japanse vroegmoderne architectuur, met een sterke verzameling fiftieskunst, zoals Kusama, Pollock en Rothko. 4 Chome-7-25 Kitashinagawa, Shinagawa-ku. haramuseum.or.jp

2–Cosmic Wonder

Japans modemerk dat natuurlijke materialen combineert met kunstzinnige varianten op traditionele Japanse kledij.

5 Chome-18-10 Minamiaoyama, Minato-ku. cosmicwonder.com

3–Locale

Seizoensgebonden gerechten, waarbij groenten centraal staan en de Californische chef Katy Cole vertrekt van wat haar netwerk van Japanse bioboeren en slagers aanlevert.

1 Chome-17-22 Meguro, Meguro-ku. locale.tokyo

Patrick Olyslager, medeoprichter Howlin’

Vormt samen met broer Jan het creatief brein achter Howlin’, dat een stevige fanbasis heeft in Japan en er in het verleden samenwerkte met mantelspecialist Mackintosh.

1–Nanamica

Eigenaar Eiichiro is een bekende Japanse ontwerper die zich vooral laat inspireren door zijn zeilhobby. Onze collectie ligt er tussen Japanse topmerken.

26-13 Sarugakucho, Shibuya-ku. nanamica.com

2–Isetan

Warenhuis en een waar instituut. We zijn trots dat onze collectie hier te vinden is. Er gewoon even door lopen loont al de moeite, en vergeet ook de foodhall niet.

3 Chome-14-1 Shinjuku, Shinjuku-ku. isetan.mistore.jp

3–Robot Restaurant

Erg toeristisch, maar voor een eerste keer de moeite. Ik heb zelden zoveel neon en kitsch bij elkaar gezien. Boven is er een bar met fantastische schelpstoelen, beneden de robotshow.

1 Chome-7-7 B2F, Kabukicho, Shinjuku-ku. shinjuku-robot.com

Paul Morel, mixoloog

Werkte vroeger bij The Jane en Pure C en doet in zijn atelier in Antwerpen nu aan foodpairing met thee, sake, sherry en cocktails.

1–Sakurai Japanese Tea Experience

De thee-ervaring op zijn best, met de beste kwaliteit en service in een fantastisch interieur.

Spiral Building 5F, 5 Chome- 6-23 Minamiaoyama, Minato-ku. sakurai-tea.jp

2–Yakumo Saryo

Dineren in het meest waanzinnige interieur, van architect Shinichiro Ogata. Een zaak van designstudio Simplicity, telkens weer een bron van inspiratie voor ons eigen atelier.

3 Chome-4-7 Yakumo, Meguro-ku. yakumosaryo.jp

3–Butagumi

Internationaal bekend bij chefs en foodies, voor tonkatsu (gepaneerde en gefrituurde varkenskotelet). De aged fatty pork cutlet, perfect gepaneerd in panko, met een fris yuzu-witbiertje, blijft een absolute favoriet.

2 Chome-24-9 Nishiazabu, Minato-ku. facebook.com/butagumi

4–Afuri

Noedels met een hint van yuzu. De tantanmen ramen is hier super. Probeer ook de frisse whisky-highball met yuzuschil.

1 Chome-1-7 Ebisu, Shibuya-ku. afuri.com

5–The Hangar

Prachtige locatie aan het water met plaats voor zes, het voelt aan als private dining. De chef maakt slechts één menu, recht onder je neus. Met goeie sakekaart en beneden een kunstgalerie.

1 Chome-14-6 Kamimeguro, Meguro-ku. facebook.com/hangar.tokyo

6–Deus ex Machina Residence of Impermanence

Een conceptstore met een bar en een restaurant in hipsterwijk Shinjuku. Als het weer het toelaat kun je heerlijk buiten in de zon zitten.

3 Chome-29-5 Jingumae, Shibuya-ku. deuscustoms.com

Merel Hart, fotograaf

Maakte in 2018 Tokyo Boys, waarvoor ze ter plaatse mannelijke modellen volgde tijdens hun castings en vrije tijd.

1–Daikanyama Tsutaya Books

Boekenwinkel met bibliotheekallures waar je koffie kunt drinken, rustig werken en lezen. Dankzij de grote ramen blijf je in contact met de buitenwereld: een mooie tuin met veel bomen.

17-5 Daikanyama T-Site, Sarugakucho, Shibuya City

2–Kyu Asakura Kejutaku

Een mooi klein stadspark vol bloemen en bomen waar je een schitterend oud Japans huis kunt bezoeken. Toen ik er was, waren er amper bezoekers.

29-20 Sarugakucho, Shibuya-ku. city.shibuya.tokyo.jp/eng/est/asakura

3–J’antiques

Een prachtige vintagewinkel met een indrukwekkende selectie meubels en kleren uit de jaren 40 tot 90 en recentere stukken met een westers tintje. Erg inspirerend!

2 Chome-25-13 Kamimeguro, Meguro-ku.

Ségolène Jacmin, mede-oprichter Façon Jacmin

Vormt het zakelijk brein achter het modemerk, dat met hoogwaardig denim van Japanse makelij werkt.

1–Toro

Kwaliteitsvolle vintage uit de Verenigde Staten en Europa, met zowel oudere als nieuwere stukken. Eerder duur, maar het personeel is enorm vriendelijk.

1 Chome-2-10 Jingumae, Shibuya-ku. facebook.com/torovintage, Instagram: @torovintageclothing

2–Bar Trench

Deze bar in een achtersteegje kent z’n klassiekers, maar is even behendig in het mixen van meer experimentele en toch uitgebalanceerde cocktails.

1 Chome-5-8 Ebisunishi, Shibuya-ku. small-axe.net/bar-trench

3–Gonpachi

Beroemd dankzij een actiescène uit Quentin Tarantino’s Kill Bill I, met op het menu het gros van de Japanse keuken: van sobanoedels en gegrilde wagyu tot dashi, sushi en tempura.

1 Chome-13-11 Nishiazabu, Minato-ku. gonpachi.jp/nishi-azabu

Johannes Berry, architect

Medeoprichter van het Belgisch-Japans architectenbureau Sugiberry in Brussel en Tokio, dat van 26 maart tot 14 juni exposeert in deSingel in het kader van het Back from Japan-project van het Vlaams Architectuurinstituut.

1–Beer Lupulin

Bar en restaurant op de derde verdieping van een onooglijk flatgebouw, en ook de cateraar bij ons huwelijk. Gespecialiseerd in Japanse sterkedrank, wijn en bier van kleine producenten en seizoensgebonden keuken.

3f, 6 Chome-7-7 Ginza, Chuo-ku. Instagram: @lupulinbeer

2–Mugimaru 2

In een doorsnee Japans huis, met een schuine vloer en een kat, serveert een oude dame bier, wijn, koffie en thee, of wat zij denkt dat je nodig hebt, wellicht manj? – traditioneel Japans gebak en hun specialiteit. Mik op de tafel voor twee onder de Mount Fuji-poster.

5 Chome-20 Kagurazaka, Shinjuku-ku. mugimaru2. com

3–Post

Boekenwinkel en galerie met telkens een focus op slechts één unieke uitgever. We exposeren hier eind 2020, begin 2021 met de Gentse uitgever Art Paper Editions.

2 Chome-10-3 Ebisuminami, Shibuya-ku. postpost-books.info

Raf Maes, medeoprichter van Komono

Noemde zijn accessoirelabel naar het Japanse woord voor ‘kleine dingen’ en werkt samen met een lokale partner voor de Komono-boetiek in Shibuya-ku.

1–Kappabashi Street

Het Tokyo Kitchen District. Je vindt er de ene winkel na de andere met Japanse keukenspullen die je bij ons niet kunt krijgen. Gevaarlijk voor de portemonnee.

3 Chome-18-2 Matsugaya, Taito-ku, tussen Ueno en Asakusa.

2–The Gallery District

Voor de grote concentratie aan galerieën met hedendaagse kunst. Complex 665 huisvest er drie heel goede, zoals de Taka Ishii Gallery, die focust op fotografie, met grote namen als Daido Moriyama en Nobuyoshi Araki.

6 Chome-5-24 Roppongi, Minato-ku. takaishiigallery.com

3–New York Bar

Drinks with a view op de 52ste etage van het Park Hyatt Tokyo, bekend uit de film Lost in Translation. Een tikkeltje cliché, maar de plek spreekt nog steeds tot de verbeelding.

3 Chome-7-1-2 Nishishinjuku, Shinjuku-ku. restaurants.tokyo.park.hyatt.co.jp

Bernard Catrysse, directeur van Arts Flanders Japan

Woont al 32 jaar in Japan en leidt in Tokio de stichting die de Vlaamse culturele sector in Japan ondersteunt.

1–Florilège

Gedurfde Japans-Franse keuken met ingrediënten van prima kwaliteit en een redelijke prijs voor een sterrenrestaurant. Je kunt er rond de open keuken genieten van het spektakel.

2 Chome-5-4 Jingumae B1, Shibuya-ku. aoyama-florilege.jp

2–Tomigaya

Hippe buurt in Shibuya-ku met kleine originele shops die nauw samenwerken. Zo hield de coffeeshop onlangs een event met cocktails, brood van de bistrobakkerij en kaas van het lokale kaasatelier.

Metrohalte JR Yoyogi-Koen.

3–Nezu Art Museum

Kleine groene oase in hartje Tokio, vlak bij de luxeshops van Omotesando. De privécollectie bevat verfijnde premoderne Japanse kunst- en gebruiksvoorwerpen, schilderijen en beeldhouwwerk. Ook ideaal voor wie een Japanse theeceremonie wil bijwonen.

6 Chome-5-1 Minamiaoyama, Minato-ku. nezu-muse.or.jp

Luk Van Haute, Japanoloog en Murakami- vertaler

Woonde van 1986 tot 1992 in Japan en publiceerde vorig jaar het boek Japan: schetsen uit het leven.

1–Natsume Soseki Memorial Museum

Soseki (1867-1916) is de auteur van romans als Kokoro, De poort en Ik ben een kat en na ruim een eeuw nog bijzonder populair. Op de originele locatie is de kamer gereconstrueerd waar Soseki de laatste negen jaar van zijn leven woonde en schreef.

7 Wasedaminamicho, Shinjuku-ku. soseki-museum.jp

2–Gotokuji-tempel

Volgens de legende redde een kat hier het leven van een leenheer. In de tempel en tuinen staan honderden beeldjes van maneki neko, gelukskatjes die de bezoekers wenken met hun pootje.

2 Chome-24-7 Gotokuji, Setagaya-ku.

3–Kaiseitei

Neem aan de kattentempel de Setagaya-lijn naar terminus Shimotakaido. In de buurt van het station ligt de gezellige izakaya (Japans voor pub) Kaiseitei, waar de uitbater je bij zijn hapjes een persoonlijke selectie Belgisch bier aanbiedt.

1 Chome-1-13, Shimotakaido, Suginami-ku.

Akio Nagasawa Gallery
Akio Nagasawa Gallery© GF
Tokyo Photographic Art Museum
Tokyo Photographic Art Museum© GREENLEAF
Kuroiso
Kuroiso© Ryusuke Seto
Cosmic Wonder
Cosmic Wonder© GF
Robot Restaurant
Robot Restaurant© EDDY MILFORT
Yakumo Saryo
Yakumo Saryo© JONATHAN LIN
Afuri
Afuri© GF
Kyu Asakura Kejutaku
Kyu Asakura Kejutaku© CABEZA2000
Gonpachi
Gonpachi© GF
Mugimaru 2
Mugimaru 2© GF
Post
Post© GF
Kappabashi Street
Kappabashi Street© BASILLE MORIN
Taka Ishii Gallery
Taka Ishii Gallery© GF
New York Bar
New York Bar© GF
Florilège
Florilège© GF
Kaiseitei
Kaiseitei© CHINNIAN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content