Zo doe je de was op een milieuvriendelijke manier
Een wasmachine verbruikt vandaag gemiddeld 60 liter per beurt. Dat is niet min. Ook vraagt zo’n wonderlijke machine heel wat energie. Tel daar nog eens de energieverspilling van een droogkast en een strijkijzer aan toe en je raadt al hoe laat het is. Dankzij deze tips doe je was vanaf nu op milieuvriendelijke wijze.
Een wasmachine verbruikt vandaag gemiddeld 60 liter per beurt. Dat is niet min. Ook vraagt zo’n wonderlijke machine heel wat energie. Tel daar nog eens de energieverspilling van een droogkast en een strijkijzer aan toe en je raadt al hoe laat het is. Dankzij deze tips doe je was vanaf nu op milieuvriendelijke wijze.
Tip 1: Was je kleren niet te vaak. Daar verslijten ze sneller van en je verspilt er water mee. Hoe vaak zou je bepaalde kledingstukken moeten wassen? Ontdek het hier.
Tip 2: Gebruik ecologisch wasmiddel en laat wasverzachter achterwege. Goed voor de natuur en goed voor de huid. Wij zweren bij wasmiddel van Seepje, Frosch en Ecover, maar tegenwoordig vind je in iedere supermarkt wel een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke wasproducten.
Tip 3: Sorteer je was op kleur en stof en zet de machine pas aan pas wanneer je een trommel vol hebt. Als je enkel nog een vuist boven het droge wasgoed krijgt, is je trommel vol genoeg.
Tip 4: Koop kleren die gemakkelijk in de was kunnen op een lage temperatuur. Als ze ook nog eens niet in de droogkast moeten en niet gestreken hoeven worden, zijn het échte toppers. De meeste kleren kunnen trouwens perfect op 30° gewassen worden. En schijnt het zonnetje buiten? Hang je kleren dan gewoon op het terras of in de tuin te drogen.
Tip 5: Als kind droeg je misschien speelkleren, maar waarom zou je als volwassene ook niet van outfit veranderen na het werk? Om lekker op de bank te hangen, te poetsen, te ravotten in de tuin of te koken heb je immers geen nette outfit nodig. Hang je werkkledij op en spring in een comfortabele jogging. Op die manier blijft je kleding langer proper en kreukvrij.
Tip 6: Was je kleren binnenstebuiten, doe alle knopen, haakjes en ritsen toe en stop geen fragiele stoffen bij kleding met harde uitsteeksels. Zo blijft je garderobe langer mooi.
Tip 7: Wil je lingerie en badkleding in de was doen? Stop ze dan in een apart netje zodat ze niet uitrekken of kapot gaan.
Tip 8: Is de witte was grauw geworden? Gooi dan een eetlepel bakpoeder in de was. Dit is een natuurlijk bleekmiddel, wat natuurlijk veel minder schadelijk is dan die chemische bleekmiddelen die je normaal bij de was doet.
Tip 9: Volg strikt de doseringsaanwijzingen van je wasmiddel zodat je niet over- of onderdoseert.
Tip 10: Een hardnekkige vlek? Ossengalzeep, een natuurlijk wondermiddeltje, is jouw redding. Vet-,vruchten-, wijn-, chocolade- en inktvlekken kan je hiermee makkelijk uit textiel verwijderen. Deze zeep is biologisch afbreekbaar en bevat geen chemische bleekmiddelen.
Tip 11: Vergeet niet dat wol op het speciale wolprogramma gewassen moet worden en wring de wollen kledingstukken nooit uit.
Tip 12: Verdiep je in de wassymbolen op kledingsstukken. Een streep onder de wastobbe wil zeggen dat het kledingstuk voorzichtig gewassen moet worden: kies voor een lage temperatuur en minder zwieren. Op de website van Ecover vind je wasvoorschriften voor textiel.
Tip 13: Strijken? Wie beleeft daar nu plezier aan. Hang je kleren zo snel mogelijk nat of vochtig op na de was en beperk zo de mand strijk.
Tip 14: Een verkreukeld kledingstuk op reis of gewoon niet veel tijd? Hang het op in de badkamer tijdens een douchebeurt: de kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon dankzij de stoom.
(LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier