Toekomstatelier brengt kinderen uit Brusselse aandachtswijken dichter bij de maatschappij
Tijdens het weekend één extra dag naar school van je tiende tot je dertiende ? Het klinkt misschien saai, maar een paar honderd kinderen uit Sint-Joost, Anderlecht en binnenkort ook Molenbeek is het daar niet mee eens. Zij gaan elk weekend, drie jaar lang, vol goesting naar de zaterdagschool ‘TADA’ om daar te leren over onze maatschappij en arbeidsmarkt, via een wekelijkse inkijk in tal van beroepen’
Sint-Joost-ten-Node, Molenbeek, … het zijn Brusselse wijken die zelden positief in het nieuws komen. Ook na de recente aanslagen in Parijs worden de buurten geviseerd en beschimpt. Net daarom is het nu meer dan ooit nodig om een licht te schijnen op positieve, interculturele initiatieven die de inwoners van deze buurt dichter naar elkaar toe brengen. ToekomstATELIERdelAvenir is zo’n initiatief.
Bij TADA krijgen maatschappelijk kwetsbare kinderen elke zaterdag les van bevlogen vakmensen in een ongedwongen, motiverende omgeving zonder prestatiedruk of evaluatiesysteem. Zo komen onder meer journalisten, advocaten, mode-ontwerpers, architecten en regisseurs vrijwillig vertellen over hun beroep en ontdekken de kinderen aan de hand van praktijkoefeningen hun eigen mogelijkheden en talenten. De hoofdbedoeling van TADA is om deze kinderen gemotiveerd in het leven te doen staan, met een positief zelfbeeld en goed geïnformeerd over zichzelf en de samenleving.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het is een ervaring waar zowel de leerlingen als de lesgevers ontzettend veel van opsteken, want kennis van de wereld, jezelf én ‘de andere’ is nu eenmaal het beste antigif tegen radicale gedachten of oppervlakkige haatgevoelens, Tous ensemble voor tolerantie, openheid en volledige zelfontplooiing dankzij ontmoeting en kennisdeling, dat is waar initiatiefneemster Sofie Foets al drie jaar haar schouders onder zet.
Vorige week gingen de TADA-kids aan de slag in het Brusselse resto “Henri & Agnes”. Ze kropen er enthousiast in de huid van ondernemende chef-koks en garcons. Ze ontdekten de bio-keuken, bereidden een gezonde brunch en serveerden vervolgens glunderend een tiental vaste TADA-vrijwilligers.
Sebastien (11 jaar, leerling van TADA) vertelt : Op de gewone school leren wij lezen, schrijven en rekenen … maar voor en na school wil ik graag bijleren! Daarom ga ik naar TADA…om de wereld van de grote mensen, de wereld van de beroepen te ontdekken! Bij TADA leren wij nadenken over onze toekomst en ontdekken wij onze talenten. Zo weet ik wat je later allemaal kan doen en waarom we ons best moeten doen op school”.
De komende jaren wil TADA fors groeien. Een bereik van minstens 1000 maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren tegen 2020 is de ambitie. In het kader van deze uitbreiding zoekt TADA voortdurend naar financiële ondersteuning en vrijwilligers; naar een netwerk van individuen en organisaties die de handen in elkaar slaan ten voordele van ‘het Brussel van morgen’ en de ontwikkeling van ieder kind zijn/haar potentieel.
ToekomstATELIERdelAvenir of TADA is een tweetalige VZW die werd opgericht in Sint-Joost-ten-Node in schooljaar 12-13. Sinds schooljaar 15-16 is/wordt TADA ook actief in Anderlecht en Molenbeek. De Anderlechtse vestiging opende in oktober 15, de Molenbeekse gaat open in januari 16. TADA bestaat dankzij giften uit de privé: van filantropen, fondsen en bedrijven. p>
TADA is geïnspireerd op de Nederlandse IMC Weekendschool, waarvan de onderwijzende aanpak internationaal is erkend. In 2014 was TADA 1stelaureaat van de Stichting Koningin Paola in de categorie “innovatie in buitenschools onderwijs“. Via haar werking wil TADA een fameuze duw in de rug zijn van scholen die werken in Brusselse “moeilijke” wijken. p>
(KS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier