Monumentale natuurpracht
Eender waar je in Zwitserland kijkt, overal word je overweldigd door fenomenale landschappen. Indrukwekkende bergen met eeuwige sneeuw en ijs, glinsterende gletsjers, diepblauwe bergmeren, groene alpenweiden… Voor een geslaagde zomervakantie is Zwitserland het Alpenland bij uitstek. Zowel voor de pure natuurliefhebber als voor de sportieve vakantieganger heeft Zwitserland een uitgebreid aanbod: van wandelen in natuurparken, over fietsen tot klimmen.
Machtige vierduizenders, miljarden tonnen ijs
Het nationaal symbool voor Zwitserland is zonder enige twijfel de iconische, piramidevormige en meest gefotografeerde berg ter wereld: de Matterhorn. Vanuit het bekende Walliser dorp Zermatt vertrekken verschillende tochten richting Matterhorn, een kabelbaan brengt je op de Klein Matterhorn vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt op deze imposante bergwereld. Een berglandschap waarin onder meer ook Dufourspitze – met 4634 meter de hoogste van Zwitserland, Lyskamm, Dent d’Hérens en Breithorn het decor vormgeven. Zwitserland heeft 48 bergen die hoger dan 4.000 m zijn, waarvan maar liefst 41 in de Alpen van Wallis.
In de Berner Alpen, uitkijkend over het mondaine Interlaken, schotelen we je met Jungfrau, Eiger en Mönch een befaamd drietal voor. De Jungfraubahn brengt je via Kleine Scheidegg doorheen een zeven kilometer lange tunnel door de Eiger en de Mönch. Die leidt niet enkel naar het hoogste treinstation van Europa maar misschien ook wel naar een van de mooiste berglandschappen van Europa. Vergeet onderweg zeker niet even uit te stappen aan de haltes met vensters op de Eigernoordwand en het spectaculaire uitzicht op de gletsjerwereld.
Natuur als heer en meester
Kiezen is verliezen. Een uitspraak die evenzeer betrekking heeft op de Zwitserse natuurparken. Deze parken bieden niet enkel ontspanning en recreatie, ze dragen meteen ook bij aan het behoud van een natuurlijk habitat. In Engadin ga je op ontdekking in het enige Zwitserse Nationale Park. Daar is over een oppervlakte van 170 vierkante kilometer de natuur heer en meester. De mens is slechts te gast en geniet, met tachtig kilometer aan wandelpaden, educatieve natuurpaden en wandelingen specifiek voor kinderen, van het zicht op gemzen, steenbokken, marmotten, baardgieren of andere ontelbare diersoorten. In het bezoekerscentrum in Zernez vind je een interactieve permanente tentoonstelling en speciale seizoenstentoonstelling. Wie in het Nationaal Park wil overnachten, kan terecht in de berghut Chamanna Cluozza en het authentieke hotel Il Fuorn.
Als je dan toch in de regio Graubünden bent, geven we je graag nog twee tips mee: het grootste en het kleinste natuurpark. Met 548 vierkante kilometer is Park Ela het grootste, gelegen in een gevarieerd landschap tussen de imponerende Alpenpassen, Albula, Julie en Septimer. Overweldigende natuur gaat er hand in hand met authentieke Romaanse dorpjes. Van het grootste naar het kleinste natuurpark is maar een kleine stap. In het Italiaanse gedeelte van Graubünden, beschut door hoge bergketens en beschermd van doorgaand verkeer, ligt het Parco Val Calanca. Het kleinste natuurpark is misschien ook wel het meest wilde en ongerepte. Steile bergflanken smelten hier samen met een traditioneel cultuurlandschap tot een harmonieus geheel.
Op twee wielen…
Koersfiets, mountainbike, gravelbike, e-bike… met meer dan 12.000 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden heeft Zwitserland voor elk type fietser iets te bieden. Vlak peddelend langsheen de oevers van de Rhône, of eerder als berggeit klimmend over enkele bekende bergpassen zoals Furka, Nufenen en Gotthard in de omgeving van Andermatt of over het trio Col du Pillon, Col des Mosses en Col de la Croix in Alpes vaudoises. En voor wie van kinderkopjes en haarspeldbochten houdt, is er de historische Via Tremola die je van Centraal-Zwitserland naar het kanton Ticino brengt. De Zwitserland-kenner en aandachtige lezer heeft misschien gemerkt dat we eerder de Aletschgletsjer vergeten waren. Wel, daar is een goede reden voor. De Stoneman Glaciara voert je op de mountainbike langs 27 miljard ton ijs, 4.700 hoogtemeters en 127 kilometer doorheen een majestueus landschap. En akkoord, het is even een pittige klim om er te komen, maar in de Aletsch Arena is het uitzicht op de Aletschgletsjer – Unesco werelderfgoed – een adembenemend stukje natuurpracht.
… of te voet
65.000 kilometer gemarkeerde wandelpaden, als je daar je gading niet vindt… Zwitserland kent niet enkel een reeks langeafstandswandelingen maar ook fantastisch mooie dagtochten. De wandelpaden zijn uitstekend bewegwijzerd en bieden – net als het landschap – bijzonder veel afwisseling. Van pittige bergwandelingen tot heerlijk flaneren langsheen meertjes of rivieren, Zwitserland biedt voor elk wat wils. Te voet kan je bijna ieder hoekje van Zwitserland ontdekken. Behalve natuur ontdek je te voet ook heel veel cultuur. In de vallei van Revöira, boven het Ticinese plaatsje Lavertezzo, liggen eeuwenoude paden die van etnografisch belang zijn. Je wandelt er terug in de tijd. Onderweg kom je oude kapelletjes tegen, verlaten schuurtjes van gestapelde stenen, restanten van waterputten en reservoirs waarin regenwater werd opgevangen.
SwitzerlandMobility
Een trektocht van hut naar hut? Liever een tocht met berggids? Korte wandeling met het gezin waarbij je gemzen, marmotten of steenbokken kan spotten? Een fietstocht? Ga dan even te rade op het gratis platform SwitzerlandMobility, toegankelijk via zowel website als app, waarbij je een regio kiest, de routes bestudeert en vervolgens het outdoorparadijs exploreert. Alle routes zijn daarbovenop netjes aangesloten op het openbaar vervoer. Alles voor een perfecte zomervakantie in Zwitserland. De app is de onmisbare gids voor iedereen die in Zwitserland op pad gaat.
Meer weten: MySwitzerland.com/zomer. Lees ook dit artikel over Zwitserland als topvakantie-bestemming. p>
Reis je naar Zwitserland, hou dan rekening met de op dat moment geldende Covid-19 maatregelen. Raadpleeg voor de meest actuele informatie de websites van de Federale Overheid. p>