Cultureel en culinair doorheen Zwitserland
Kaas en chocolade… als je culinaire kennis van Zwitserland beperkt blijft tot deze twee, raden wij je sterk aan verder te lezen. Zwitserland heeft immers veel meer te bieden dan de klassieke raclette, een fondue moitié-moitié, gruyèrekaas, Bündner Fleisch of repen chocolade. De Zwitserse keuken combineert invloeden uit de Duitse, Franse en Noord-Italiaanse keuken. Per regio is het verschil groot, maar veel gerechten hebben de lokale grenzen overschreden en zijn in heel Zwitserland geliefd. Ga mee op een Zwitserse culinaire en culturele ontdekking.
Zwitserland is veel meer dan het pure outdoorparadijs waar het wijd en zijd voor bekend staat. De levenskwaliteit ligt er een pak hoger dan in vele andere landen en zowel in de bergen als in de prachtige steden gaan een uitmuntende lifestyle en culinaire hoogstandjes hand in hand. In Zwitserland vind je meer haute cuisine dan je zou verwachten. Verschillende topchefs, al dan niet bekroond met sterren, verwennen je smaakpapillen, zowel in de bergen als in de steden.
Culinair op grote hoogte
Eerst trekken we de bergen in. Hoog boven het Rhônedal op een zonnig bergplateau in de Walliser Alpen, vinden we Crans-Montana. Een blik op de indrukwekkende bergtoppen is voldoende om te begrijpen waarom topchef Franck Reynaud zijn sterrenrestaurant Hostellerie Du Pas de l’Ours hier opende. De geboren Fransman neemt de natuur als inspiratiebron en kookt met passie en delicatesse. Samen met berggids Pierre-Olivier Bagnoud tovert hij zelfs op 2.208 meter culinaire hoogstandjes in hun Cabane des Violettes. Franck Reynaud vertegenwoordigt met verve de rijke gastronomische keuken van de Walliser-regio.
Pakweg tweehonderd kilometer verder richting Italië, in de regio Ticino, vind je hoog boven het Meer van Lugano een ultramoderne berghut, gerund door twee ervaren koks die bij de bereiding van lokale specialiteiten nog nauwer willen samenwerken met de plaatselijke boeren. In de Capanna Monte Bar word je niet alleen getrakteerd op een grandioos uitzicht, ook de hartelijke gastvrijheid en de culinaire talenten van James Mauri en Serge Santese zorgen voor een sublieme en ongeëvenaarde gastronomische beleving, op grote hoogte. Monte Bar is daarbovenop een van de grote mountainbike-klassiekers in de regio. Een heerlijke stop alvorens de afdaling naar Cola di Lago en Rivera aan te vatten.
Delen in je ‘nest’
In het Reto-Romaans, een taal die in de regio Graubünden nog gesproken wordt, betekent ‘igniv’ zoveel als ‘nest’. Andreas Caminada is de grondlegger van het Igniv-concept waarbij delen centraal staat. In plaats van een traditioneel menu met individueel voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor te schotelen, creëren de chef-koks van de Igniv-familie fantasierijke gerechten om te delen. En ook al deelt elk restaurant dezelfde culinaire filosofie, gebaseerd op regionale producten gecombineerd met een kosmopolitisch tintje, toch heeft elk van hen zijn eigen unieke karakter. Het restaurant van Andreas Caminada in Schloss Schauenstein heeft maar liefst drie Michelinsterren, maar ook het Igniv-restaurant in het Grand Resort Bad Ragaz en dat in The Badrutt’s Palace in Sankt-Moritz tellen beide twee Michelinsterren. En wat dat ‘nest’ dan juist moet betekenen? Wel, in de Igniv-restaurants moet elke gast zich zo comfortabel en verzorgd voelen als een vogeltje in zijn nest.
Genieten rond Meer van Genève
We verlaten de bergen en duiken de steden in, op zoek naar culinaire pareltjes en cultuur. Genève is misschien wel de meest kosmopolitische stad van Zwitserland met tal van internationale organisaties die hier hun hoofdkwartier hebben. Aan de oevers van het schitterende Meer van Genève word je ondergedompeld in een kunstzinnige sfeer met honderden kunstgalerijen en voormalige industrieterreinen die omgetoverd werden tot open cultuurruimtes. Artisanaal en lokaal vakmanschap vind je in kunstenaarswijk Carouge, waar lokale bars en restaurants een zekere bohemien-sfeer uitademen. Eveneens aan de oevers van Lac Léman ontpopt Olympische hoofdstad Lausanne zich tot parel voor cultuurliefhebbers en gastronomen. Plateforme 10 herbergt het Musée Cantonal des Beaux-Arts en het Mudac. Heb je voldoende kunst opgesnoven, versterk dan de inwendige mens in het Café des Artisans van de Zwitser met Chinese, Vietnamese en Indonesische roots, Yan Luong of op een van zijn pop-up-kookevenementen. Mag het een tikje exclusiever? Schuif dan de benen onder tafel in het restaurant van Beau-Rivage Palace en geniet van de kunst van de Franse sterrenchef Anne-Sophie Pic.
De beer van Bern
Met Bern duiken we niet enkel Unesco-werelderfgoed binnen, we gaan tevens op verkenning in de zogenaamde galerijen, met zes kilometer van de langste overdekte winkelpromenades van Europa. Niet voor niets staat er een beer in het wapenschild van Bern. Volgens een sage doodde de stichter van de stad, hertog Berthold V, op die plaats een beer. Beren blijven onlosmakelijk verbonden met Bern en in de Berner berenkuil hebben bruine beren een zesduizend vierkante meter groot park tot hun beschikking. Vanop de omliggende muren kunnen voorbijgangers de beren observeren. De Rosengarten is het mekka voor bloemenliefhebbers met een fraai uitzicht en prima restaurant. Gastronomen sturen we met veel overtuiging naar Restaurant Steinhalle. Daar tovert Markus Arnold, Young Talent of the Year 2012 volgens GaultMillau, eerlijke en gesofisticeerde gerechten op je bord.
Basel: mix van hedendaags en traditioneel
Basel is niet enkel de oudste universiteitsstad, het wordt ook algemeen beschouwd als de culturele hoofdstad van Zwitserland. De stad is beroemd omwille van zijn vele musea, met veertig musea zelfs de hoogste museumdichtheid van het land. Het kunstmuseum Basel, het museum van de met ijzer werkende beeldhouwer Jean Tinguely, de Fondation Beyeler, het museum voor openbare kunst… te veel om op te noemen. En ook al is Basel een van de belangrijkste centra voor hedendaagse architectuur, toch kan je er ook terecht voor een aantal historische parels. Zo is er het luxehotel Grand Hotel Les Trois Rois dat je helemaal terugvoert naar de sfeer van de tijd rond 1844. Overigens, in dat hotel is een van de laatste liftbedienden van Zwitserland actief. Hoeft het te verbazen dat je er ook culinair verwend wordt? Sterrenkok Peter Knogl combineert in restaurant Le Cheval Blanc Franse haute cuisine met mediterrane en Aziatische invloeden.
Brug en lift in Luzern
In Centraal-Zwitserland, aan het schilderachtige Vierwoudstedenmeer, ligt Luzern. De rivier Reuss verdeelt de stad in een oud en nieuw gedeelte, aan elkaar verbonden door een zestal bruggen. De meest bekende en karakteristieke brug die het beeld van Luzern bepaalt, is de Kapellbrücke: een met beschilderde panelen overdekte, middeleeuwse brug die tot de oudste van Europa wordt gerekend. Meer stroomafwaarts heb je de Spreuerbrücke, korter en jonger dan de beroemde Kapellbrücke, maar absoluut een bezoekje waard. Wil je genieten van een prachtig uitzicht over de stad en het Vierwoudstrekenmeer, dan hebben we volgende tip. Neem net voor zonsopgang de Hammetschwandlift, de hoogste buitenlift van Europa. Die lift dateert uit 1905 en schiet binnen een minuut langs de steile rotswand meer dan 150 meter hoger. Vlakbij ligt het vernieuwde Bürgenstock Resort, een van de meest indrukwekkende hotelcomplexen van Zwitserland. In 1873 was het Grand Hotel het eerste hotel dat op de Bürgenstock werd gebouwd. Een bijzondere plek voor bijzondere mensen: van Charlie Chaplin tot Kofi Annan, Sofia Loren verbleef er en Audrey Hepburn trouwde er in de kapel. Tegenwoordig bestaat het Bürgenstock Resort uit vier hotels, uitgebreide wellness-faciliteiten en talrijke gastronomische restaurants.
Zwitserland wijnland h2>
Met meer dan tweehonderd druivensoorten en een reeks geraffineerde wijnen wordt gastronomie in Zwitserland naar een nog hoger niveau getild. Door de unieke topografie van het land zijn Zwitserse wijnen erg gevarieerd en bieden ze een rijk palet aan smaken. Kleine wijnbergen en vaak steile hellingen bemoeilijken en limiteren de productie. Wat meteen ook betekent dat slechts een klein deel wordt geëxporteerd. Reden te meer om ter plaatse te gaan proeven. De meeste wijngebieden bevinden zich in de valleien van de Rhône en de Rijn, in de kantons Wallis, Vaud, Genève en het zuiderse Ticino. p>
Foodfestivals h2>
Als uitsmijter willen we je nog op twee smakelijke foodfestivals wijzen. In Lugano inviteert Dany Stauffacher jaarlijks de beste koks ter wereld voor het gastronomische festival Sapori Ticino, dat de stad omtovert in een heuse gastronomische ontdekkingstocht. De marrons glacés (geglazuurde kastanjes) ontketenen een ongeëvenaarde smaakexplosie in ieders mond. p>
Tijdens Food Zürich worden traditionele Zwitserse recepten dan weer verweven met wereldwijde culinaire trends. Zowel jonge chef-koks als oude rotten uit de gastronomie zetten hun beste beentje voor om in een buitengewone setting op tal van locaties culinaire exploten te verzorgen. p>
p>
Meer weten? Ga naarMySwitzerland.com/zomer p>
Lees ook dit artikel over Zwitserland als topvakantie-bestemming. p>
Reis je naar Zwitserland, hou dan rekening met de op dat moment geldende Covid-19 maatregelen. Raadpleeg voor de meest actuele informatie de websites van de Federale Overheid. p>
Zwitserland wijnland h2>
Met meer dan tweehonderd druivensoorten en een reeks geraffineerde wijnen wordt gastronomie in Zwitserland naar een nog hoger niveau getild. Door de unieke topografie van het land zijn Zwitserse wijnen erg gevarieerd en bieden ze een rijk palet aan smaken. Kleine wijnbergen en vaak steile hellingen bemoeilijken en limiteren de productie. Wat meteen ook betekent dat slechts een klein deel wordt geëxporteerd. Reden te meer om ter plaatse te gaan proeven. De meeste wijngebieden bevinden zich in de valleien van de Rhône en de Rijn, in de kantons Wallis, Vaud, Genève en het zuiderse Ticino. p>
Foodfestivals h2>
Als uitsmijter willen we je nog op twee smakelijke foodfestivals wijzen. In Lugano inviteert Dany Stauffacher jaarlijks de beste koks ter wereld voor het gastronomische festival Sapori Ticino, dat de stad omtovert in een heuse gastronomische ontdekkingstocht. De marrons glacés (geglazuurde kastanjes) ontketenen een ongeëvenaarde smaakexplosie in ieders mond. p>
Tijdens Food Zürich worden traditionele Zwitserse recepten dan weer verweven met wereldwijde culinaire trends. Zowel jonge chef-koks als oude rotten uit de gastronomie zetten hun beste beentje voor om in een buitengewone setting op tal van locaties culinaire exploten te verzorgen. p>
p>
Zwitserland wijnland h2>
Met meer dan tweehonderd druivensoorten en een reeks geraffineerde wijnen wordt gastronomie in Zwitserland naar een nog hoger niveau getild. Door de unieke topografie van het land zijn Zwitserse wijnen erg gevarieerd en bieden ze een rijk palet aan smaken. Kleine wijnbergen en vaak steile hellingen bemoeilijken en limiteren de productie. Wat meteen ook betekent dat slechts een klein deel wordt geëxporteerd. Reden te meer om ter plaatse te gaan proeven. De meeste wijngebieden bevinden zich in de valleien van de Rhône en de Rijn, in de kantons Wallis, Vaud, Genève en het zuiderse Ticino. p>
Foodfestivals h2>
Als uitsmijter willen we je nog op twee smakelijke foodfestivals wijzen. In Lugano inviteert Dany Stauffacher jaarlijks de beste koks ter wereld voor het gastronomische festival Sapori Ticino, dat de stad omtovert in een heuse gastronomische ontdekkingstocht. De marrons glacés (geglazuurde kastanjes) ontketenen een ongeëvenaarde smaakexplosie in ieders mond. p>
Tijdens Food Zürich worden traditionele Zwitserse recepten dan weer verweven met wereldwijde culinaire trends. Zowel jonge chef-koks als oude rotten uit de gastronomie zetten hun beste beentje voor om in een buitengewone setting op tal van locaties culinaire exploten te verzorgen. p>
p>