‘Versleten tuinbroek wordt terrasvloer’: helpt deze kunststof textielafval de wereld uit?

© iStock
Astrid Janssen
Astrid Janssen Medewerker KnackWeekend.be

Heb je je ooit al eens afgevraagd waar die oude truien en broeken, die hun plaatsje in je kleerkast zijn kwijtgespeeld en hun weg naar de vuilbak gevonden hebben, nu eigenlijk terecht komen? De kans bestaat dat ze verwerkt worden tot Wootex, een vernieuwende kunststof met verrassende ‘houtachtige’ mogelijkheden.

Je oude T-shirt wordt een tuinpaal, je badjas een bloembak en je tuinbroek een terrasvloer. Het klinkt bizar, maar het Poolse recyclebedrijf Vive Group speelt het klaar. Van de enorme hoeveelheid textielafval uit heel Europa die zij dagelijks verwerken, komt een deel normaal gezien op de verbrandingsstapel terecht. En daar wilde de Nederlandse tak van het bedrijf, Vive Innovation, komaf mee maken, want die verbrandingsprocessen zijn geen geschenk voor het klimaat.

Geen splinters

Na veel experimenteren – zo’n 10 jaar lang – riepen ze Wootex in het leven, een bouwmateriaal dat de beste eigenschappen van kunststof en hout combineert. ‘Maar voor alle duidelijkheid, het is geen hout’, zegt Erik Brands, directeur van Vive Innovation. ‘Het bestaat uitsluitend uit textiel- en plasticresten, in de vorm van palen, balken, planken, en afgewerkte modellen zoals zit- of picknickbanken.’

Het woord kunststof draagt vandaag de dag nog een negatieve bijklank. Het wordt vaak geassocieerd met vervuiling, terwijl hier net het omgekeerde waar is.

De voordelen ten opzichte van hout? Splinters kan je er niet van krijgen, het is vochtbestendig en kan niet rotten. Er worden geen kilo’s CO2 de lucht ingepompt om het oude textiel te verbranden, en ook geen enkele boom moet met de grond gelijk gemaakt worden. Een (letterlijke?) verademing voor het milieu.

Eindeloos recyclebaar

En deze innovatieve kunststof heeft nog meer troeven. Wootex is op zichzelf ook nog eens recyclebaar. ‘Bijna eindeloos zelfs’, klinkt het. ‘Het woord kunststof draagt vandaag de dag nog een negatieve bijklank. Het wordt vaak geassocieerd met vervuiling, terwijl hier het omgekeerde waar is. Het is belangrijk dat we dat idee goed overbrengen naar onze consumenten.’

Van het keuringsbedrijf Kiwa kreeg Wootex een castor caea-certificaat: een label voor duurzame innovaties die het milieu hoog in het vaandel dragen. ‘In dit attest staat onder andere dat Wootex pas na 50 jaar tekens van afslijting zal vertonen. In praktijk betekent dat eerder dat het misschien wel 100 jaar meekan’, aldus Brands.

'Versleten tuinbroek wordt terrasvloer': helpt deze kunststof textielafval de wereld uit?
© Vive Innovation

Opmars

De toekomst ziet Brands rooskleurig. ‘Wootex is bezig aan een opmars. We moeten natuurlijk nog een beetje voorzichtig zijn, in de opstartfase mag je niet te voorbarig zijn. Maar voorlopig draait de productie op volle toeren. Zeker met de komst van een tweede fabriek in Nederland kijken we met een positieve blik naar de toekomst.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content