Textielontwerper Lieve Decorte: ‘Hoe duurder een stof, hoe uitgepuurder de motieven’
Lieve Decorte ontwerpt textiel voor interieur en mode. Daarnaast doceert ze textieldesign aan Luca School of Arts in Gent. Eind september stelt ze voor de derde keer haar werk voor op Première Vision in Parijs, dé referentie op het vlak van stoffenbeurzen voor de mode-industrie, onder de naam Jeu de Fil. Ze neem op 28 oktober ook deel aan Sterkwerk in Gent.
Lieve Decorte combineert haar baan als docent met een deeltijdse job als textielontwerpster bij tapijtenfabrikant Tasibel in Hamme. Drie jaar geleden richtte ze samen met ontwerpsters Jente Henrickx en Valerie T’jantele het ontwerperscollectief Jeu de Fil op. Een print voor de duurzame Belgische sportswearcollectie Pure by Luce was een van hun eerste opdrachten. Dit jaar brengt ze ook een capsulecollectie tafellinnen uit, geïnspireerd op de keramiekcollectie van Caro-K.
Door textiel toe te voegen aan een interieur, creëer je een eigen wereld, je voegt er een persoonlijke touch aan toe
Persoonlijke touch
‘De interesse voor ambachtelijk gemaakte stoffen is terug. Dat voelen we ook bij onze studenten die voor textiel kiezen. Textiel wordt er gezien als een cross-over tussen kunst en design. In de modesector is er vooral interesse uit de hoek van de slow fashion en de haute couture. In de slow fashion is er nog tijd om een mooie stof te ontwikkelen en maken stoffen deel uit van de identiteit van een merk. Het gebeurt wel vaker dat een couturier een kleine hoeveelheid stof laat weven voor één bepaald ontwerp of voor een catwalkstuk. Soms worden er ook stalen besteld om moodboards samen te stellen. Handgeweven stoffen blijven evenwel een nicheproduct voor meerwaardezoekers. Jongeren bezitten die stoffenkennis niet meer. Ze zijn opgegroeid met fast fashion en verliezen door e-commerce letterlijk de voeling met de materialen. Het tactiele van mooie materialen zit echter nog altijd in het collectief geheugen van hun ouders en grootouders.
Vooral in gebouwen met veel beton en glas is er nood aan interieurtextiel, zowel om praktische als om esthetische redenen. Architecten werken samen met textielontwerpers voor een oplossing op maat. Hier maakt textiel deel uit van een totaalconcept. Door textiel toe te voegen aan een interieur, creëer je een eigen wereld, je voegt er een persoonlijke touch aan toe. Hoe duurder een interieurstof, hoe uitgepuurder de motieven zijn. Ze moeten immers lang meegaan en dus tijdloos zijn. Ook meubelfabrikanten nemen steeds vaker textielcollecties op in hun gamma. Ze hebben textiel nodig om hun verhaal neer te zetten. Vroeger toonden ze gewoon hun meubelen, nu creëren ze via tapijten, plaids, kussens en decoratieobjecten een totaalsfeer. In die zin zijn er veel raakpunten met de mode.’
Van tapijten tot modestoffen: ook een nieuwe generatie ambachtelijke wevers kondigt zich aan. Lees er alles over op weekend.be/weven p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier