Dopamine decor, colour drenching en house hushing: 5 designtrends zoals gezien op de Europese designweken

designtrends
© Paola Pansini
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Het bulkt van de nieuwe buzzwords in decoland. Chef wonen Amélie Rombauts doet er vijf uit de doeken met kakelverse nieuwigheden gespot op de Europese designweken.

1. #NewIndustrial

Nee, we gaan niet terug naar fabriekspanden met een rustieke baksteenwand en dito lampen. Deze term verwijst naar interieurs met tot op het beton gestripte muren, functionele designs en minimalistische meubelsilhouetten. Het liefst met een glad oppervlak, in chroom of hoogglanslak. De nineties schemeren na de catwalk nu ook in de woonkamer door.

2. #ColourDrenching

Wanneer je in een kamer zowel de muren, het plafond als de vloeren in één of een gradatie van eenzelfde tint schildert, doe je aan colour drenching. Maar waarom het daarbij houden als ook de inhoud van de kamer in eenzelfde kleurenpalet kan? Het Italiaanse Baxter deed het vorig jaar voor in hun wondermooie villa aan het Comomeer, La Casa Sul Lago. In Milaan toonde het Duitse COR een tweekleurige interpretatie van de trend.

3. #DopamineDecor

Als je lichaam veel dopamine produceert, krijg je een gelukzalig gevoel. In een dopamine decor, een uitloper van dopamine dressing in de modewereld, omring je je met kleur, eclectische prints en speelse objecten om een diep gevoel van vreugde op te roepen. Vooral de extreme voorbeelden doen het goed op sociale media, maar extreem gaan is geen vereiste. Je bepaalt gewoon zelf hoe sterk dat dopamineshot zich mag laten gelden.

4. #Househushing

Alles wat overdadig, storend of disharmonisch is, veroorzaakt visuele ruis, gezoem zelfs. Dat vinden toch de aanhangers van house hushing toch. De kunst van ‘je huis verstillen’ zit ’m in het zorgvuldig opruimen en bewust kiezen van wat je wél toont. Zo verander je kakofonie in harmonie. Of hoe de leer van Marie Kondo telkens weer opnieuw wordt heruitgevonden.

5. #Bloomcore

Denk cottagecore, waarvan aanhangers een eenvoudig, pastoraal leven verafgoden, maar dan met een modernere twist. Bloemen- en bladprints komen terug op tapijten, behangpapier, keukenaccessoires, gordijnen of kussens en worden gecombineerd met meubelen in aardse kleuren en materialen. Alles overgoten met een sausje seventiesvormgeving. Alsof Hyacinth Bucket een enorme designupgrade kreeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content