Chinees design en architectuur: deze zes namen moet je onthouden

Het gegalvaniseerd staal van Hot, een ontwerp van Studio Buzao, zorgt voor een psychedelisch effect. © GF

Welke namen moet je kennen als je het op café spontaan wilt hebben over Chinees design en architectuur? Deze zes. De top van de ijsberg, weliswaar, want op 1,4 miljard inwoners kan het land niet anders dan van het talent barsten.

1. Studio Buzao

– Guangzhou

Chinese millennials zouden het voortdurend zeggen: ‘ buzao’. Een populaire uitdrukking die ‘geen idee’ betekent. Het vat meteen de insteek van studio Buzao samen: vrij experimenteren met onverwachte resultaten tot gevolg. Geen doelbewuste creaties of vastliggende definities, wel processen hun natuurlijke gang laten gaan. Zo legden ze tijdens de laatste Maison & Objet verschillende marmeren objecten aan een infuus van felblauwe kleurstof waardoor de kleur langzaam in de natuursteen sijpelde.

Studio Buzao
Studio Buzao© GF

De vier designers – Peng Zeng, Su Zhenhan, Ma Jieying en Huang Shiya – maken niet alleen conceptuele ontwerpen. Banken, bijzettafels en lampen staan evengoed op hun cv. De rode draad door hun werk is hun creatieve aanpak van materiaal. Van gradiënten van gelamineerd glas (de Null series) tot gegalvaniseerd roestvrij staal dat door zijn psychedelische kleuren op sommige plaatsen gloeiend heet of net ijskoud lijkt (Hot series). Studio Buzao is met andere woorden geen klassieke ontwerpstudio, maar past eerder in het vakje collectible design. In hun tweejarige bestaan regen ze al heel wat prijzen aaneen, waaronder een Red Dot Design Award en een iF Design Award. buzao.me

2. X+living

– Sjanghai

X+living, opgericht in 2011 door de in Europa opgeleide architect Li Xiang, maakte de voorbije jaren veel ophef met een aantal spectaculaire interieurs. Waaronder een handvol grote boekenwinkels voor de keten Zhongshuge in een stijl die zowel Alice in Wonderland als Harry Potter oproept.

Harry Potter en Escher door de ogen van Li Xiang (X+living). Het interieur werd bedacht voor de boekenwinkelketen Zhongshuge.
Harry Potter en Escher door de ogen van Li Xiang (X+living). Het interieur werd bedacht voor de boekenwinkelketen Zhongshuge.© GF

Zie bijvoorbeeld de op draaitollen lijkende boekenrekken, geïnspireerd door balletdansers, in het filiaal van de keten in Minhang District, of de boekenrekken met elkaar kruisende trappartijen in Escher-stijl in de winkel van Chongqing.

X+living
X+living© GF

Dat winkelen in eerste instantie een ervaring moet zijn, hoef je X+living niet te vertellen. Het in Sjanghai gevestigde bureau ontwierp ook een knotsgek kindvriendelijk restaurant met een ballenbad zoals bij Ikea, maar dan Steampunk, en een geweldige, felroze zwemclub. Xiang ontwerpt ook meubilair en begon recent een eigen label met betaalbaar design, Xiangcasa. xl-muse.com

3. Vector Architects

– Beijing

Het zestienkoppige team van Vector Architects gaat er prat op oplossingsgericht te ontwerpen, maar dan met een spiritueel kantje. Elke plaats heeft namelijk een bepaalde ziel of energie die ze graag ontdekken om dan uit te vergroten met een architectonische ingreep.

De Seashore Chapel van Vector Architects. Een plek van bezinning voor de bewoners van Beidaihe.
De Seashore Chapel van Vector Architects. Een plek van bezinning voor de bewoners van Beidaihe.© CHEN HAO

‘Net als een steen in het water leggen rimpelingen in het water opwekt, waardoor je de waterstroom duidelijker kunt zien’, vinden ze. Met projecten als Sheashore Chapel in het Beidaihe New District of het Alila Yangshuo resort in Guangxi slagen ze er ook daadwerkelijk in om hun filosofie op een heel poëtische manier te uiten.

Vector Architects
Vector Architects© GF

Het architectenbureau werd in 2008 opgericht door Dong Gong, die vorig jaar de titel van Distinguished Plym Professor kreeg van de Universiteit van Illinois, waarmee hij onder andere Kengo Kuma opvolgt. Sinds maart 2019 behoren ze tot de lijst van ‘100 Beste Architectenbureaus’ ter wereld volgens het magazine Domus.

vectorarchitects.com

4. Frank Chou Design Studio

– Beijing

Frank Chou Design Studio beschouwt zichzelf als het meest representatieve onafhankelijke ontwerpbureau in China. Chou is gespecialiseerd in meubilair. Zijn stijl balanceert tussen Oost en West: in zijn achterhoofd is hij voortdurend op zoek naar een moderne uitdrukking van Chinees design die synchroon loopt met wat er op internationaal niveau gebeurt.

Een ontwerp uit de Combo Series van Frank Chou.
Een ontwerp uit de Combo Series van Frank Chou.© GF

Chou, geboren in Beijing, deed werkervaring op in Europa voor hij zijn eigen bedrijf begon. ‘China is ’s werelds grootste markt voor meubilair geworden en daardoor heeft het land een grote invloed op de internationale industrie’, zegt hij. ‘De behoeftes van Chinese consumenten zullen een noemenswaardige impact hebben op designtrends en de internationale sector zal zich moeten aanpassen.’

Frank Chou Design Studio
Frank Chou Design Studio© GF

Chou heeft geen formele esthetische opleiding gevolgd. ‘Ik ben een logisch denkend dier. Ik ben goed in observeren. Mijn stijl is ingegeven door rockalbums, games, films en reizen.’ frankchou.com

5. Mario Tsai Studio

– Hangzhou

Mario Tsai begon zijn designstudio in 2014 in de miljoenenstad Hangzhou. Zijn focus ligt op research: Tsai is geïnteresseerd in nieuwe productiemethodes en manieren om materialen anders te gebruiken, en liefst op een duurzame manier.

Pig Side Table, het bekendste ontwerp van Tsai, geïnspireerd op een spaarvarken.
Pig Side Table, het bekendste ontwerp van Tsai, geïnspireerd op een spaarvarken.© GF

De studio ontwerpt meubilair en industrieel design, maar ook installaties en interieurs voor klanten in China, maar ook Italië, Denemarken en Noorwegen. Een van zijn opdrachtgevers is Shangxia, het door Hermès gelanceerde, op de Chinese markt gerichte luxemerk.

Mario Tsai Studio
Mario Tsai Studio© GF

Tsai noemt zichzelf een liefhebber van een zacht minimalisme. Een succesvol ontwerp behoeft geen ratjetoe aan materialen en technieken, integendeel. Tsou werd dit jaar bekroond met een Wallpaper Design Award en werd op de Parijse vakbeurs Maison & Objet uitgeroepen tot Rising Star.

Met Mazha wil Tsai een visuele ervaring creëren. De armatuur kan ook dienen als scheidingswand.
Met Mazha wil Tsai een visuele ervaring creëren. De armatuur kan ook dienen als scheidingswand.© Xu Xiaodong

Zijn bekendste ontwerp: de Pig Side Table, een rol van aluminium op vier poten, met daarboven een tafelblad. De vorm deed de ontwerper denken aan een spaarvarkentje. mariotsai.studio

Aluminiumprofielen worden tafel en bijbehorende zitbank of Gongzheng Table System.
Aluminiumprofielen worden tafel en bijbehorende zitbank of Gongzheng Table System.© GF

6. Neri & Hu

– Sjanghai

Geen Chinees-designdossier zonder power couple Lyndon Neri en Rossana Hu. Want samen kunnen ze moeiteloos verschillende A4-pagina’s vullen met prijzen, eervolle titels en doceeropdrachten bij Harvard, Yale of Princeton University.

Yanzi, een collectie lampen voor Artemide, geïnspireerd op vogels.
Yanzi, een collectie lampen voor Artemide, geïnspireerd op vogels.© GF

Met hun interdisciplinair bureau, dat ze in 2004 oprichtten, doen ze niet alleen aan architectuur en interieurontwerp in China en daarbuiten. Ze bedenken evengoed producten, grafische identiteiten en installaties voor gevestigde designmerken waaronder Artemide, Molteni&C, Kvadrat, Fritz Hansen of Lema.

Het koppel Lyndon Neri en Rosana Hu.
Het koppel Lyndon Neri en Rosana Hu.© GF

In 2015 gingen ze ook zelf de retailtour op met Design Republic, een conceptstore in hun thuisstad Sjanghai. Hun collectie designs van ’s werelds beste ontwerpers was en blijft een unicum in China.

neriandhu.com

Amfitheater van het Aranya Art Center in Qinhuangdao, een van Neri & Hu's meest recente projecten.
Amfitheater van het Aranya Art Center in Qinhuangdao, een van Neri & Hu’s meest recente projecten.© GF/ TSINGPU YANGZHOU RETREAT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content