Binnenkijken in JNcQUOI Fish: architect Vincent Van Duysen ontwerpt nieuw maritiem restaurant in Lissabon

JNcQUOI Fish in Lissabon werd ontworpen door Vincent Van Duysen
Het restaurant JNcQUOI Fish in Lissabon werd ontworpen door Vincent Van Duysen. © JNcQUOI / Jose Campos
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

In de Portugese hoofdstad werd onlangs het jongste project van Vincent Van Duysen onthuld: een visrestaurant waar het menu én het interieur de maritieme geschiedenis van Portugal eren.

Tafelen in een settting ontworpen door Vincent Van Duysen is een unieke ervaring. De van oorsprong Lokerse architect en ontwerper is geen onbekende in de horecasector. Zo verzorgde hij in Antwerpen al de Brasserie National naast het Momu, net als Hotel August in het voormalige Augustijnenklooster. Toch zijn restaurants eerder zeldzaam in zijn omvangrijke oeuvre.

Passie voor de zee

De belangstelling van de internationale designpers was dan ook groot toen onlangs zijn nieuwste realisatie de deuren opende in Lissabon: het luxerestaurant JNcQUOI Fish. Het ligt in het prestigieuze hart van Lissabon, aan de Avenida da Liberdade, en wordt geleid door chef Filipe Carvalho, die als voormalige kok van het gerenommeerde Fifty Seconds binnen het jaar een Michelinster in de wacht sleepte.

Het restaurant biedt plaats aan tachtig gasten en zet zich in de markt als een eerbetoon aan de Atlantische Oceaan, de maritieme geschiedenis van Portugal en de lokale passie voor de zee. Aan de deur begroet een receptionist in een matrozenuniform de gasten dan ook met een enthousiaste “welkom aan boord”, terwijl een andere matroos vraagt of je voor het eten een aperitief wenst te nemen.

Het restaurant JNcQUOI Fish zet zich in de markt als een eerbetoon aan de Atlantische Oceaan en de maritieme geschiedenis van Portugal.
Het restaurant JNcQUOI Fish zet zich in de markt als een eerbetoon aan de Atlantische Oceaan en de maritieme geschiedenis van Portugal. © JNcQUOI.com

Op het menu staan naast zeevruchten onder meer vers gevangen goudbrasem, zwaardvis, tarbot, heilbot, tong, zeeduivel en zeebaars, die in een zoutkorst worden bereid en vervolgens gegrild of geroosterd in een houtoven. Maar ook zelfs het toilet voert je mee naar de zee, door middel van een soundtrack van zachte muziek, golven, meeuwen wind en de geluiden van vissers en de visserij.

Marmer en keramiek

Van Duysen – ook dit jaar opgenomen in de prestigieuze AD100-lijst – bedacht in zijn uitgepuurde, sensoriële stijl een hedendaags interieur dat net zozeer een ode aan het Portugese maritieme erfgoed is als de levendige open keuken. Materialen gaan van witte marmer en Lioz-kalksteen uit Lissabon tot keramische wandtegels waarvan het palet en patroon zijn geïnspireerd op de keukens van het historische Palacio Nacional de Sintra.

Vincent Van Duysen is een meester in discrete luxe.

Viúva Lamego, een van de meest historische keramiekfabrieken van Portugal, verzorgde de donkere kleivloeren. Verder zijn er handgemaakte Carrara-marmerlampen, op maat gemaakte meubels van Room2Fit en handgemaakte verlichtingsarmaturen, vervaardigd door Fátima Neto naar een ontwerp van Van Duysen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Terughoudendheid

Miguel Guedes de Sousa – eigenaar van de JNcQUOI-keten die op de Avenida de Libertade nog drie restaurants en een modeboetiek omvat – werkte enkele jaren geleden al met Van Duysen samen voor de JNcQUOI Beach Club in Comporta.

Het restaurant JNcQUOI Fish in Lissabon werd ontworpen door Vincent Van Duysen rond een open keuken.
Het restaurant JNcQUOI Fish in Lissabon werd ontworpen door Vincent Van Duysen rond een open keuken. © JNcQUOI

Guedes de Sousa verwoordde de keuze voor de Belg als volgt op zijn Instagrampagina: ‘Zijn architectuur spreekt dezelfde taal als JNcQUOI: elegant, tijdloos en diep verankerd in een gevoel van plaats. Hij is een meester in discrete luxe, waarbij hij materialen, licht en verhoudingen met terughoudendheid en doelgerichtheid samenbrengt. Zijn werk schreeuwt niet — het fluistert verfijning, nodigt uit tot rust en laat de natuur ademhalen.’

Boetiekhotel

Oorspronkelijk zou JNcQUOI Fish al in mei 2024 openen. Een brand verwoestte echter het interieur van de ruimte, waardoor het volledig vernieuwd moest worden nog vóór de officiële opening.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het nieuwe restaurant, op het gelijkvloers van een herenhuis in neomoorse stijl uit 1891, vormt trouwens slechts de eerste stap van een nog ambitieuzer project in hetzelfde pand: een gesofisticeerd boetiekhotel met slechts zeventien kamers. Ook dit JNcQUOI House zal Van Duysen volledig voor zijn rekening nemen. De opening is voorzien voor de lente van volgend jaar.

JNcQUOI Fish, Avenida da Liberdade 189, 1250-096 Lissabon. Meer info op de website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise