Zuurdesempizzeria of hippe trattoria? 13 restaurants die de Italiaanse keuken naar hun hand zetten
Italiaanse cuisine is meer dan rood-witte tafelkleedjes. Steeds meer chefs interpreteren de culinaire schatkamer los van dogma’s. Op het menu: smakelijke groentegerechten, natuurlijke wijnen en zuurdesempizza’s.
—Vlaanderen
1. Furbetto
De jonge Leuvense chefs Gust Vanderwaeren en Jasper Voet zijn gestart met een knal. Kort nadat ze hun Italiaanse bistro openden net buiten de ring van Leuven, stroomden de laaiende recensies al binnen. Hun explosieve succes deed niets af van de onberispelijke kwaliteit van hun originele Italiaanse bordjes, daarom zitten ze ook elke avond afgeladen vol. Wie wil reserveren, moet er snel bij zijn. ‘Furbetto is Italiaans geïnspireerd, maar met een gezonde dosis speelse ongehoorzaamheid’, zo zeggen de chefs het zelf, en dat dekt goed de lading. Op tafel verschijnen ontspannen gerechten met zelf geoogste biogroenten, fenomenale huisgemaakte pasta’s, rijkelijke desserts en natuurlijke wijnen. Geregeld roeren hier ook andere chefs mee in de potten voor een four-hands diner: hou de levendige Instagrampagina in de gaten voor updates.
Naamsesteenweg 213, 3001 Heverlee, furbetto.be
2. Wally
In deze recent geopende zaak tegenover Utopia, de bibliotheek van Aalst, speelt Wally de hoofdrol. Dat is niet de eigenaar of de chef, wel de zuurdesemstarter die hier aan de basis van alle bereidingen ligt. Er worden luchtige pizza’s mee gebakken, maar ook zuurdesembrood waarvan je bij de voorgerechten een krokante toast krijgt met sardines en bieslook. Naast de klassieke Italiaanse pizzatoppings vind je ook spannende versies, denk aan gebrande tomaten en gerookte kaas. Combineer de pizza met nog wat funky bijgerechten waar Italiaanse ingrediënten het gezelschap krijgen van verrassende smaken, zoals in het bordje van burrata met selder, appel en pistachecrème. Op de drankkaart speelt natuurwijn de hoofdrol, naast een resem ambachtelijke biertjes.
Peperstraat 32, 9300 Aalst, wallyaalst.be
3. Cannolo Bar
Cannolo omschrijft zichzelf als een Siciliaanse kantine. Je proeft in dit gezellige hoekpandje aan het Antwerpse Falconplein Zuid-Italiaanse specialiteiten zoals arancini, panelle, polpetta en crispella. Natuurlijk spelen ook de cannoli een grote rol, dat zijn de befaamde gefrituurde koekjes die worden opgevuld met ricotta – hier fris geïnterpreteerd, zoals bijvoorbeeld een cannolo met gepocheerde perzik, framboos en gegrilde amandelen. De drijvende krachten achter deze authentieke eetplek zijn de Siciliaanse chef Giorgio Longo en de Franse sommelière Delphine Worms, die het glas vult met Siciliaanse natuurlijke wijnen. Meer zin in een gastronomische ervaring? In het pand ernaast vind je van hetzelfde duo een Siciliaanse gastrobistro met een vijfgangenmenu.
Huikstraat 2, 2000, Antwerpen, cannolo.be
4. Pizza & Friends
Wat meteen opvalt wanneer je deze zaak binnen stapt, is de robuuste pizzaoven met blinkende tegels. Dat Italiaanse pronkstuk zorgt voor heerlijke, geblakerde pizza’s in Napolitaanse stijl, met een knapperige korst en een elastisch deeg. Voor de toppings werkt de chef met biologisch lekkers uit de buurt, van boerderijen zoals De Zwaluw en Groetegem. Naast de pizza’s vind je hier ook pasta’s: klassiekers zoals een cacio e pepe of een spaghetti vongole gemaakt met topingrediënten. Naast een leuke cocktail-en-mocktailkaart (limoncello-Spritz!) vind je hier een compacte maar welgemikte wijnkaart. Afsluiten doe je met een tiramisu of een bio-ijsje.
Kasteeldreef 106, 920 Lievegem, pizzaandfriends.org
5. Norma
In het indrukwekkende C-Mine huist Norma, een Italiaans restaurant in een strak en zonnig interieur van de Genkse ontwerpster Marylène Madou. Uit de Manaraoven glijden Napolitaanse pizza’s met interessante combinaties zoals gekarameliseerde rode ui en tonijn of coppa met artisjokcrème en krokante olijvencrumble. Maar niet enkel pizzaliefhebbers komen hier aan hun trekken, op de uitgebreide kaart staan ook lichte antipasti, heerlijke pasta’s als primi en stevige klassiekers zoals een cotoletta alla Milanese of ossobuco con risotto als secondi. De cocktailkaart verleidt met een mix van klassiekers en spannende creaties.
C-Mine 1/1, 3600 Genk, normagenk.be
6. Studio MCCC
Deze hippe trattoria is een nieuwkomer aan de kust. Het moderne interieur met een knusse zitbank en witte tafellakens vormt de setting voor een fantastische Italiaanse eetervaring. In het oog springt de grote toog met Italiaanse charcuterie en kazen: die delicatessen combineer je met een limoncello-Spritz of een negroni tot een exquise aperohap. Met meer honger waag je je aan de klassieke pasta’s, de vangst van de dag of een smeuïge risotto. Afsluiten doe je in stijl met een wolk van een pavlova met rood fruit of een klassieke tiramisu.
Emile Verhaerenlaan 12, 8300 Knokke-Heist, studiomccc.be
7. L’Angelo Rosso
De familie Catani tovert in Brustem (Sint-Truiden) een gastronomische versie van de traditionele Italiaanse keuken op tafel. Vader en zoon staan in de keuken en serveren elegante interpretaties van klassiekers, zoals pulpo met pikante tomaat of zeetong met truffel. Wie meer wil ontdekken bestelt het menu (vier tot zeven gangen). Opvallend en verfrissend is de volledige vegetarische variant van het tastingmenu, een unieke troef!
Brustem-Dorp 154, 3800 Sint-Truiden, angelorosso.be
8. Amuni
Bij Amuni eren ze de principes van de slowfoodfilosofie: ze gebruiken enkel ingrediënten van topkwaliteit, vaak rechtstreek uit Italië. Voor hun traag gerezen pizza is enkel op steen gemalen, biologische bloem uit Italië goed genoeg. Naast een uitgebreid aanbod klassieke en vernieuwende pizza’s vind je er ook gerechten zoals traag gegaarde inktvis of een uitmuntende pasta carbonara met varkenswang uit het Nebrodigebergte. Als dessert proef je knapperige huisgemaakte cannoli of een romige tiramisu. Bij Amuni eet je op niveau, in een ontspannen, Siciliaanse sfeer in het hart van de Brugse binnenstad.
Burg 9, 8000 Brugge, amuni.be
—Brussels gewest
9. Jaco
Charles De Pauw, telg van de bekende Brusselse vastgoedfamilie, heeft zichzelf een mooi cadeautje gedaan. Dat is geen verwijt, want het is duidelijk dat de man meer heeft gedaan dan investeren alleen. Het interieur van Jaco is stijlvol en chic, maar ook wat op de borden verschijnt maakt indruk. Van een geslaagde vitello in twee bereidingen tot een spannende risotto met artisjok, zoethout, langoustine en gebrande citroen. Mis het mooie terras niet – een ideale plek om te zien en gezien worden – en spring zeker ook binnen in de aangrenzende delicatessenzaak Jaco Alimentare.
Waterloosesteenweg 1372, 1180 Brussel, jaco.brussels
10. Miranda
‘Melanzane, cioccolato, menta’. Het eerste wat je doet wanneer je deze antipasto op het menu van Miranda ziet staan, is je ogen uitwrijven. Aubergine met chocolade en munt, echt? Absoluut. De donkere compositie, een combinatie van aubergine en gesmolten chocolade, afgewerkt met eetbare bloemen en een krokante crumble, is een schot in de roos en toont meteen waarvoor dit restaurant wil staan. Maria en Alessandro Miranda, broer en zus uit Basilicata die zich in Brussel hebben gevestigd, gaan net zo soepel om met traditie als met innovatie. Mis zeker ook hun persoonlijke versie van de Spritz niet.
Edelknaapstraat 38, 1050 Brussel, mirandacucinaitaliana.be
11. Gioia
De familie Teston is in Brussel niet aan haar culinaire proefstuk toe. Na de eerste generatie is het nu de beurt aan Carine Teston om haar naam te vestigen. Ze doet dat met Gioia, een elegant restaurant waar de open keuken als blikvanger fungeert. Specialiteit van het huis is de verse pasta. Verwacht hier vernieuwende creaties met speelse namen. ‘Un po’pap, un po’pork’ staat voor ravioloni gevuld met spareribs, paprika, bieslook en marjolein, ‘Hermafrodita’ voor een filet van dorade met puntarelle, rode ui en een velouté van broccoli met amandelen. Fijne extra: de elegante cocktails van de bijbehorende bar Fresco Lab.
Belliardstraat 36, 1040 Brussel, gioia.kitchen
12. Racines
Getipt door Gianluca Vetrugno
Gianluca Vetrugno is hoofdchef bij één van mooiste voorbeelden van deze trend: Le Pristine in Antwerpen. Hij werd geboren in Genk, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Italië, waar hij verliefd werd op lekker eten en drinken. Op zijn 22e kwam hij terug naar België om de stiel te leren bij Italiaanse restaurants in Limburg. Daarna werd hij opgepikt door Sergio Herman om in The Jane te werken, waar hij het tot souschef schopte. Intussen runt hij de keuken van Le Pristine, het Italiaans geïnspireerde restaurant van Sergio, waar hij gasten betovert met zijn liefde voor biologische en ambachtelijke kwaliteitsproducten. Zijn favoriete Italiaanse pasta? Spaghettino met knoflook, olie, chili, kerstomaatjes en basilicum.
‘Mijn favoriete Italiaanse restaurant met een moderne twist is Racines in Brussel. Dat restaurant is alles waar de Italiaanse keuken voor staat: eenvoudig én authentiek. Racines heeft een geweldige wijnkaart, maar ik kies ook vaak voor een Brusselse geuze van brouwerij Cantillon. Als antipasto vind ik de pappa al pomodoro heerlijk, je proeft er de pure smaken van tomaat, olijfolie en kruiden in. Daarna kies ik voor een pasta, die maken ze hier steevast zelf. En afsluiten doe ik met de huisgemaakte taart met wat ijs erbij. Als het mooi weer is zit ik graag op het groene terras, maar minstens even leuk vind ik het aan de bar, waar ik in de keuken kan kijken en een praatje kan maken met de collega’s terwijl ze werken.’
Elsensesteenweg 353, 1050 Elsene, racinesbruxelles.com
— Wallonië
13. Basta
Tijd voor een nieuw hoofdstuk vond chef Gianni Caruso. Hij sloot de deuren van zijn gastronomisch restaurant Lucana en toverde het om tot Basta, een plek waar hij de Italiaanse keuken opnieuw wil (laten) ontdekken. Caruso zegt ‘basta’ tegen voorspelbare gerechten als tomaat-mozarella. In de plaats daarvan serveert hij liever originele gerechten zoals een smakelijk krokantje van courgette met gerookte paling en basilicumsorbet, een risotto met asperges en varkenswang of op lage temperatuur gegaarde eendenborst met een smakelijke saus op basis van mostarda di Cremona.
Chaussée de Tirlemont 118, 4520 Wanze, basta-resto.be
Meer uitzonderlijke eetadressen:
– Recht van het veld: 12 restaurants waar de chef zelf zijn ingrediënten oogst
– Lunchformule, succesformule: 13 topzaken waar je ’s middags aan een zachte prijs kunt tafelen
– Planten op een pedestal: 8 topzaken met een volledig veganistisch menu
– Je komt voor de bakker: onze 13 favoriete bakkerijen in Vlaanderen en Brussel
– Jong talent: 13 restaurants die wellicht binnenkort een ster krijgen
– Open op maandag: 14 restaurants waar je zelfs op ‘horecazondag’ heerlijk kunt tafelen
– Bier is plezier: 14 restaurants met een prikkelende bierkaart
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier