Zomers, maar niet zoet: onze expert proeft en keurt donkere rosé
Onze drankexpert schenkt klare wijn en proeft van de nieuwe trends. Deze week houdt hij een pleidooi voor 50 tinten roze.
Nee! Een donkere rosé is niet zoet. Het trauma van de bolle Portugese fles vol stroperige drab is groot. De trend van lichte vin gris uit de Provence helpt ook niet. Die lichtgekleurde variant van rosé is hip, maar niet per se beter dan een die bloost als een bloedsinaasappel. Tijd om die perceptie te keren.
De populaire vin gris komt van blauwe druiven die je perst. Het kleurloze sap raakt even de schil die pigment afgeeft. Resultaat? Een zomerse, bijna transparante terraswijn die bulkt van fris rood fruit, citrustoetsen en fraîcheur. De smaak neigt naar een witte wijn gehuld in een doorschijnend roze negligé.
Donkere rosé heeft langer schilcontact, soms zelfs een aantal dagen. Vergelijk het met een theezakje dat langer weekt. De wijn wint aan kleur, kruidigheid, rijp fruit, structuur en zelfs wat bittertjes. Het is een type rosé dat meer weg heeft van een jongvolwassen rode wijn.
Af en toe is dat letterlijk zo. Donkere rosé de saignée zoals het technisch heet, is afkomstig uit een pril vat rode wijn. Na een paar dagen tappen wijnmakers een deel van het vocht af. De rest mag rustig verder rijpen tot een volle rode wijn. Het afgetapte gedeelte is een frisse diepgekleurde rosé. Maar zoet? Meestal niet.
Zo’n diepe rosé kan zelfs op eikenhout rijpen en hoeft niet jong gedronken te worden. Dankzij het brede en genereuze karakter zijn het wijnen die je bij een hele maaltijd kunt serveren. Lichte rosé verbleekt bij gegrild barbecuevlees, het rijkere broertje houdt wél stand. Kersenrode Cerasuolo d’ Abruzzo past dan weer perfect bij mediterrane vis in kruidige tomatensaus. Veel Italiaanse wijnmakers zweren nog steeds bij de donkere traditie boven de bleke modegril. Ook Navarra in Spanje, Tavel in Frankrijk en vele Griekse regio’s plooien niet.
500 jaar geleden waren de Britten gek op clairet uit Bordeaux. Een zeer lichte rode of zeer donkere roséwijn. Wijndrinkers zoeken vandaag krampachtig naar een rode wijn die je kunt koelen. De evidente keuze – hoewel uit de gratie gevallen bij de consument – bestaat dus al eeuwen.
Geproefd en gekeurd: donkere rosé
1. Château Marie du Fou, J. Mourat, Loire, Frankrijk, 10,95 euro, pompette.be
Kruidige biococktail van rood fruit en peper op het eind. Diepgang van cabernet franc, gamay, pinot noir en negrette. Probeer bij salades met spek.
2. Tavel, Guigal, Rhône, Frankrijk, 12,45 euro, magnuswijnen.be
In de neus zwoele cavaillon en framboos. Kruidige afdronk met jeneverbes. Geniet bij bouillabaisse of een barbecue in de zon. Topper uit klassieke regio.
3. Cerasuolo d’ Abruzzo, Di Sipio, Abruzzo, Italië, 17,25 euro, artevino.be
Kersjes en tintje zoethout bij deze prachtwijn van montepulciano. Lichte houtrijping geeft een enorme lengte en gulle ronde afdronk. Kan zelfs bij rood vlees.
4. Clarete, Ontanõn, Rioja, Spanje, 8,65 euro, globalwineries.com
Witte en blauwe druiven vergisten samen met de schilletjes. Traditie op het einde van de oogst in Rioja. Aardbeien, frisse zuren. Gambas a la plancha por favor!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier