Zo maak je de beste smoothie ooit
Smoothies zijn smakelijk, handig en tjokvol vitaminen, maar toch is er meer aan de bereiding van deze drinkbare maaltijd dan wat fruit snijden en op “mix” drukken. Hieronder alles wat je moet weten om de smeuïgste, gezondste en lekkerste smoothies ooit te maken.
Ken je het probleem? Je hebt je blender volgeladen met heerlijke stukjes fruit, er wat kokoswater over gegoten maar wanneer je de powerknop aanvoert hoor je alleen een zacht gebrom. Deksel open, porren met een houten lepel, nòg wat meer kokoswater en op hoop van zege het hele proces herhalen. Het resultaat is zelden om over naar huis te schrijven, dus smijt je het maar op instagram. Je smoothie mag dan wel vol brokken zitten, de smaken slecht verdeeld, maar je bent tenminste wel #healthy bezig.
Greatist maakt een eind aan al deze miserie door een perfecte how-to van smoothies op te lijsten.
1. Gebruik de goede ingrediënten p>
Smoothies worden niet voor niets “de composthoop met een rietje genoemd” (niemand noemt smoothies de composthoop met een rietje, maar je ziet zo waar we met deze metafoor naartoe willen.) Wie zijn blender gebruikt om verlepte spinazie of wat ingeblikte ananassen een nieuw leven te geven komt bedrogen uit: enkel de meest verse ingrediënten zorgen voor de volle smaak.
2. Vind de juiste verhouding p>
Was jij ook zo opgezet met de smoothiehype omdat je nu eindelijk kon zeggen dat u kon “koken”? Vergeet het, want volgens Julie Morris, auteur van Superfood Smoothies is een juiste ratio van fruit, groenten, proteïnen en gezonde vetten van levensbelang. Dit zijn de ingrediënten voor een ‘supersmoothie’ voor 1 persoon:
- Fruit: 1 rijpe banaan of 1 kopje ander fruit. Wie geen vers fruit in huis heeft kan ook bevroren fruit gebruiken, al verliezen die wel hun smaak als je deze uit het diepvriesvak van de supermarkt meebrengt. Zelf je fruit invriezen is veel beter.
- Vocht: zo’n 180 mililiter is voldoende om alles vlot te laten mixen zonder dat uw smoothie een sapje wordt. Water, magere melk, yoghurt, kokoswater, soyamelk: whatever floats your boat (en je ingrediënten)! Noot: fruitsap toevoegen is een no-no: te veel extra suikers.
- Gezonde vetten: een kwart avocado of wat notenboter (twee eetlepels maximum) helpen je smoothie voller te maken en geven sneller een verzadigd gevoel. Je smoothie wat extra textuur geven? Dat kan. Voeg in plaats van de avocado of de boter een tweetal eetlepels noten of zaden toe. Zelfs chiazaadjes werken, maar weet dat deze bijzonder “slijmerig” kunnen aanvoelen in de mond. Tip: als je denkt dat je blender geen noten aankan (het is aangeraden om blenders van meer dan 800 watt te gebruiken, omdat deze makkelijk ijs en noten kunnen vermalen) kan je de harde noten altijd een nachtje laten weken zodat ze zachter worden.
- Groenten: Een paar handjesvol groenten als kool, spinazie of komkommer geven je extra vitaminen. Geen fan van de “grassige” smaak? Verwijder dan de steeltjes van de spinazie en de kool en schil de komkommer.
- Boosters: Een smoothie als maaltijdvervanger in plaats van snack? Je kan voor extra energie altijd een eetlepel proteïnepoeder of een handvol havermout aan je smoothie toevoegen
- Kruiden: Kruiden kunnen het verschil maken. Voor een pittige smoothie gebruik je gedroogde kurkuma of gember, terwijl munt of koriander net verfrissend werken.
- Ijs: Een kopje kan de smoothie zijn frisse smaak doen behouden én het geeft wat extra crunch. Ook hier: let op dat je blender dit ijs kan verwerken!
- Zoetmakers: Wie fruit in zijn smoothies doet zal niet snel naar de suikers grijpen, maar wie toch nog liever een zoethoudertje toevoegt gebruikt best een theelepel vloeibare honing of esdoornsiroop.
3. Stapel op in de juiste volgorde p>
Dat lees je goed: alles versnijden, verzamelen en in je mixer kieperen is blijkbaar niet “de juiste manier”: de volgorde hangt af van het type blender. Heb je een blender met veel kracht die graag bijzonder snelle toeren uithaalt dan begin je met de hardste ingrediënten om zo over te gaan naar het “zachtste” ingrediënt: de vloeistof.
De stervelingen met een gewone blender doen er goed aan om eerst vloeistof toe te voegen en dan pas de harde ingrediënten. Laat deze al even mixen en voeg daarna de rest van je ingrediënten toe.
4. Mix lang genoeg p>
De kracht van je smoothie is blijkbaar ook afhankelijk van hoe lang je het laat blenden. Zelfs zij met een superblender doen er goed aan de “mix” knop toch even ingedrukt te houden, zo’n twee tot drie minuten volgens Greatist.
5. Drink! p>
Met deze stap kàn niets foutlopen, toch? Toch. Smoothies (en sapjes trouwens ook) worden best binnen de twintig minuten geconsumeerd, en dat is niet alleen een kwestie van een betere smaak, maar ook van voedingsstoffen die verloren zouden gaan na een half uur.
(Extra: Maak een #healthstagram) p>
Kijk hoe gezond en geweldig en gelukkig deze mensen zijn!
(KS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier