Week Zonder Voedselverspilling: 3 smakelijke recepten om thuis voedsel te redden
Op zondag 29 september vieren we wereldwijd de dag tegen voedselverlies- en verspilling. De app Too Good To Go daagt daarom alle Belgen uit om deze week zoveel mogelijk voedsel te redden. Wij mogen drie recepten delen die daarbij kunnen helpen.
Voedsel produceren kost heel wat energie en handenarbeid, maar helaas genieten we niet ten volle van alles wat de natuur ons te bieden heeft. Uit een schatting door het VN-Milieuprogramma (UNEP) blijkt dat gezinnen en bedrijven wereldwijd elke dag opnieuw het equivalent van één miljard ton aan voedsel weggooien. Dat komt neer op een vijfde van al het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten. Daarnaast gaat nog eens 13 procent van het voedsel verloren in de toeleveringsketen. Als Belgen zijn we helaas de op één na grootste voedselverspillers van Europa. Er wordt in ons land jaarlijks maar liefst 37 kilogram voedsel per persoon verspild.
Meer voedsel op ons bord, minder klimaatverandering
Om het terugdringen van voedselverspilling op de agenda te plaatsen, nodigt Too Good To Go ons uit om deel te nemen aan de Week Zonder Voedselverspilling.
‘Wereldwijd wordt 40 procent van al het geproduceerde voedsel verspild, wat goed is voor 10 procent van alle broeikasgasemissies wereldwijd. Wanneer we voedsel verspillen, verspillen we niet alleen het eten dat voor ons ligt, maar ook alle kostbare grondstoffen die gebruikt zijn om het te produceren en te vervoeren. De strijd tegen voedselverspilling is dan ook één van de meest doeltreffende oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Dit geldt uiteraard voor alle schakels in de keten, van het veld tot het bord, en ook voor onze huishoudens’, aldus Laurine Poortmans, Campaign Manager bij Too Good To Go België en initiatiefneemster van de Week Zonder Voedselverspilling.
Lees ook:
– De herfst in een taart: 30 recepten voor appelgebak
– Zeven concrete tips en recepten om voedselverspilling tegen te gaan
‘Door elke dag mee te doen aan de Week Zonder Voedselverspilling red je zelf de hoeveelheid voedsel die nodig is om bijna twee volledige maaltijden te koken, bespaar je de waterhoeveelheid van 49 keer het toilet door te spoelen én bespaar je logischerwijs geld. Dat is een win-win voor zowel het milieu als je portemonnee.’
Ontdek hier alvast drie recepten uit het gratis receptenboekje van Too Good To Go.
Lunchwraps
Ingrediënten:
- Wraps
- Restjes van de dag ervoor, zoals kip, falafel of vlees
- Pesto, hummus, mayonaise of een andere saus
- Optioneel: Mozzarella of geraspte kaas voor extra smaak
Zo maak je het: Op zoek naar een snelle en makkelijke lunch? Wraps zijn de perfecte oplossing! Je kunt ze vullen met vrijwel alles wat je in huis hebt.
- Snijd je restjes in kleinere stukjes.
- Verwarm het eten en de wrap in een pan.
- Vul de wrap met de saus van jouw keuze.
Vouw de wrap dicht en pak hem in een lunchbox.
Veggieburgers
Ingrediënten:
- 500 g overgebleven aardappelpuree
- 150 g overgebleven gebakken of gestoofde groenten (broccoli, wortel…)
- 3 eieren
- 80 g bloem
- 100 g gemalen oud brood of paneermeel
- Geraspte kaas naar smaak
Zo maak je het: Heb je nog wat aardappelpuree over van een paar dagen geleden? Tover het om in deze smakelijke veggieburgers! Samen met overgebleven groenten zijn ze naar wens aan te passen en een fantastische manier om je restjes te gebruiken.
- Als je groenten nog niet gestoofd zijn, stoof ze dan eerst in een pan tot ze beetgaar zijn.
- Meng alle ingrediënten en breng goed op smaak.
- Rol balletjes en vorm er mooie burgers van. Zo bakken ze makkelijker.
- Bak de burgers in olie of boter.
Stoofpot met overgebleven rijst
Ingrediënten:
- 3 el boter
- 1 kipfilet of een vegetarisch alternatief
- 1/3 ui
- 1 teentje knoflook
- Een stukje chilipeper (2 cm)
- 1/2 tl paprikapoeder
- 200 ml kippenbouillon
- Overgebleven rijst
- 1 ei
- 1 blik maïs, uitgelekt
- Fijngehakte peterselie
- Geraspte parmezaanse kaas
Zo maak je het: Te veel rijst gekookt? Deze stoofpot is een geweldige oplossing en je kunt eindeloos variëren. Gebruik het recept als leidraad en voeg vlees en groenten toe die je nog over hebt.
- Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Snijd de kipfilet in stukjes en bak ze goudbruin en gaar. Haal uit de pan.
- Snipper de ui en hak de knoflook en chili fijn.
- Fruit de ui ongeveer 8 minuten op laag tot middelhoog vuur, totdat de stukjes zacht zijn.
- Voeg de knoflook, chili en paprikapoeder toe. Bak totdat de smaken vrijkomen.
- Voeg de overgebleven rijst en de bouillon toe. Breng aan de kook.
- Voeg de maïs, parmezaanse kaas, peterselie en ei toe en laat sudderen. Voeg de kip weer toe en roer totdat alles goed verhit is.
- Breng op smaak met zout en peper. En serveer.
Tip: Je kunt dit recept gemakkelijk vegetarisch maken door de kip te vervangen door een alternatief en vegetarische bouillon te gebruiken.
De missie van Too Good To Go, een gecertificeerd B Corp social impact bedrijf, is om onverkocht voedsel te redden en zo te voorkomen dat het op de vuilnisbelt terechtkomt. Sinds de lancering van de app in 2016 heeft Too Good To Go geholpen om meer dan 300 miljoen maaltijden te behoeden voor verspilling, wat gelijk staat aan 810.000 ton vermeden CO2. Tijdens de Week Zonder Voedselverspilling delen ze online heel wat tips.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier