Op restaurant met Vincent Van Duysen: de architect tipt 5 klassezaken in Antwerpen
Vincent Van Duysen is architect, ontwerper en creatief directeur van het Italiaanse designhuis Molteni&C. In Antwerpen nam hij indrukwekkende horecaprojecten voor zijn rekening, zoals August in het voormalige Augustijnenklooster. Als hij in zijn thuisstad uit eten gaat, kiest hij voor zaken die klasse en verfijning uitstralen.
āt Fornuis
āBij speciale gelegenheden boek ik een tafeltje bij sterrenzaak āt Fornuis. Het restaurant bevindt zich in een charmant herenhuis in het historisch centrum van Antwerpen en heeft een klassiek Vlaams interieur waarin je je meteen thuis voelt. Hier voel je de sfeer van weleer, de aandacht voor details. Denk: mooi gedekte tafels, tafellakens van wit linnen en boeketjes in Ć©Ć©n kleur. De seizoensgebonden gerechten die chef Johan Segers serveert zijn pure verwennerij. De piekfijne bediening is de kers op de taart.ā
Reyndersstraat 24, 2000 Antwerpen, fornuisantwerpen.be
Veranda
āEen bezoek aan Veranda, een restaurant in de voormalige slachthuiswijk in het noorden van Antwerpen, voelt als binnenstappen in een hippe zaak in Brooklyn in New York, met veel beton, hout en een verborgen binnentuin. De bediening is er vlot en ongedwongen, maar laat dat je niet misleiden, want alles wat uit de keuken komt is zowel vindingrijk als verzorgd. Ik ben dol op de seizoensgebonden keuken van chef Davy Schellemans en vraag hem soms om de catering van een privĆ©-evenement bij mij thuis te verzorgen. Ook vinden etentjes met ons team regelmatig plaats in Veranda.ā
Lange Lobroekstraat 342060 Antwerpen, restaurantveranda.be
Cobra
āDe Leopoldplaats, een gezellig pleintje vlak bij mijn woning, werd begin vorig jaar verblijd met restaurant Cobra. In dit vernieuwende concept van Orlando Schuitema (ex-souschef van Nick Bril) en Esfan Eghtessadi (oprichter van modelabel Essentiel), worden lokale specialiteiten gecombineerd met internationale gerechten, wat het menu extra interessant maakt. Misschien is dat ook de reden dat de plek zoān kosmopolitisch en artistiek publiek weet aan te trekken. Het interieur is een vette knipoog naar de sfeer van een Parijse bistro, eclectisch zonder overdreven druk te zijn.ā
Leopoldplaats 32000 Antwerpen, cobra-antwerp.com
Graanmarkt 13
āAchter de neoclassicistische gevel van een klassiek Antwerps herenhuis vind je Graanmarkt 13, een winkel die al jaren een begrip is in de stad. Elegantie en klasse staan hier centraal, net als op de kelderverdieping, waar je in het gelijknamige restaurant kunt lunchen en dineren. Dertien jaar lang kwamen mensen hier speciaal naartoe voor chef Seppe Nobels zijn beroemde groentekeuken. Recent werd de kaart volledig vernieuwd. Nu bereidt chef Chollada Tan Phimharua er pure en tijdloze gerechten zoals rundertartaar, garnaalkroketten en handgesneden frietjes.ā
Graanmarkt 132000 Antwerpen, graanmarkt13.com
Brasseurs
āEen gevestigde waarde in Antwerpen is Brasseurs, een brasserie-restaurant aan de Britselei vlak naast het oude justitiepaleis. Al vijfentwintig jaar komen locals hier voor hun vertrouwde klassiekers, die zijn no-nonsense, maar steeds van uitmuntende kwaliteit. “Tijdloos” is echt de term die ik op dit restaurant zou plakken, zowel voor het typisch Franse interieur als de menukaart. Het is de uitgelezen plek voor een uitgebreide lunch of een avond gezapig dineren met vrienden of familie.ā
Britselei 53, 2000 Antwerpen, restaurantbrasseurs.be
Graanmarkt 13 heeft intussen bekendgemaakt dat het voor onbekende tijd de deuren zal sluiten om zich te bezinnen over een nieuw concept.
Meer eetadressen van architecten:
– Eten in een brutalistische villa of omgebouwde manĆØge? De favoriete adressen van architect Benny Govaert
– Intiem visrestaurant of hippe hotspot? Architecte Oana Bogdan raadt haar favoriete eetadressen in Brussel aan
– Waar eet architect Johannes Robbrecht? 6 gemoedelijke adressen in Gent en omstreken
– Waar tafelt architect Bart Lens? āHet interieur is gedateerd, maar hier serveren ze pure kunstā
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier