Review | Culinair

Vijf sterren voor Taberna Bask in Gent: meer dan aanvaardbaar alternatief voor een trip naar San Sebastian

de omweg waard
© Louise De Groote
de omweg waard

Restaurant - Taberna Bask

Waar - Doorgang der Hallegasten 14, 9000 Gent.

Type keuken - Baskisch, met af en toe een slimme, lokale toets.

Sfeer & geluid - Ondanks de hoge plafonds, de mix van oude en nieuwe interieurelementen en de gigantische open keuken is het hier fijn en rustig toeven. Een pluim voor de fijne en keurige bediening.

Rekening - De pintxos starten aan 5,20 euro en lopen op tot 22 euro. Een ruime selectie voor twee mét dessert en drank bedroeg 172,20 euro.

Website - tabernabask.be/

Sinds enige tijd kun je in eigen land de Baskische keuken ontdekken. Restaurant Bar Bask van chef Sam D’Huyvetter is een meer dan aanvaardbaar alternatief voor een citytrip naar San Sebastian. Vanaf dag één was de zaak een succes en een reservatie bemachtigen geen evidentie. Dus opende D’Huyvetter op een boogscheut van het restaurant Taberna Bask, een pintxosbar (met Baskische tapa’s) waar je zonder reservatie mag binnenwandelen en dezelfde keuken kunt ontdekken. Een zaak binnenstappen zonder reservatie en toch een plekje krijgen: het voelt als een opluchting.

De opzet van de zaak is duidelijk en eenvoudig. Een selectie kleine en grote pintxos komen op het tempo van de keuken en kunnen naar hartenlust worden bijbesteld. Het aperitief en een eerste golf bordjes staan luttele ogenblikken later op tafel, maar worden toch wat lauw ontvangen. Een schotel met onder meer kaas, olijven en gezouten ansjovis is wat saai, de typische gebakken Padrón-pepers ook, en onze drankjes zijn hoogstens correct. Overspeelde Sam D’Huyvetter zijn hand met deze grote tweede zaak? Of staat de keuken nog niet helemaal op punt?

Zonder reservatie toch een plekje krijgen: het voelt als een opluchting.

Die vragen blijken gelukkig heel snel overbodig en onterecht. De resem bereidingen die volgen variëren van bijzonder smaakvol tot uitmuntend. Een licht gegaarde oester met een frisse tomatensalsa, beignets met crème van champignon en lardo, en mosseltjes met ’nduja en gefermenteerde kruisbes: allemaal slim bedachte bereidingen die authenticiteit en inventiviteit combineren.

En dan zijn de favorieten aan onze tafel nog niet eens vermeld. Een rundstartaar met getoaste brioche is heerlijk eenvoudig en de prijs-kwaliteit ongezien, maar vooral de kroketten van parelhoen zijn verbluffend. Een volle, krokante korst, een baveuse vulling boordevol smaak en mayonaise met bonenkruid als perfecte finishing touch. Ook het dessert, een deconstructie van een ice cream sandwich, blinkt uit in uitvoering en gedetailleerde smaak.

Licht zuchtend verlaten we wat later de zaak: het is wellicht de laatste keer dat we hier zonder aanschuiven een tafel mochten kiezen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook: Aan tafel bij Plein 25 in Wortegem-Petegem: ‘Lunch die qua prijs-kwaliteit haast onklopbaar lijkt’

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content