Van dressing tot auberginespread: de vele gezichten van smaakmaker tahin
Volgens sommigen is tahin verslavend, maar mocht dat zo zijn, dan is het een gezonde verslaving. Sesam open u, dus.
Sesamkaas
Wie tahin zegt – tahini of tachina kunnen ook – denkt meteen aan hummus. De smeuïge dip van kikkererwten dankt zijn populariteit aan de typische smaak van deze sesampasta. Want meer is tahin niet: het resultaat van gemalen sesamzaden. De meest voorkomende versie wordt gemaakt van gepelde sesam en is beige of lichtbruin van kleur en eerder elegant van smaak. De donkerbruine versie van ongepelde zaden is relatief makkelijk te vinden en heeft wat meer pit en textuur. De gitzwarte tahin van geroosterde of gebrande sesam heeft een uitgesproken smaak en is moeilijker te vinden, maar ook heel smakelijk. Roomijs van deze laatste soort is onweerstaanbaar lekker.
Frietje mét
Terwijl bij ons de mayonaise of mosterd mee op tafel komt bij een maaltijd, is dat in meer zuidelijke delen van Europa niet zelden de tahin. Van Griekenland tot Marokko is de romige sesampasta een vast condiment op brood, bij vlees en vis of als extra punch in de soep. Een schep tahin met wat water en citroensap, geperste look en peterselie is dan weer een heerlijke en makkelijke dressing. Ideaal bij een salade of groene groenten of over een portie gebakken aardappelen of falafel. En vergeet baba ganoush, de auberginespread met tahin, niet.
De zoete inval
De uitgesproken en zoute smaak is heerlijk in gesuikerd lekkers. Al wie een boterham met pindakaas en confituur kan smaken, moet de combinatie tahin met boter en honing eens proberen. In een cake of koekjes ontstaat er een nieuwe dimensie met een schepje sesampasta in het deeg. Voor wie weleens huisgemaakte granola bereidt, geldt hetzelfde. Meng volgende keer zeker een flinke lepel tahin onder de noten en zaden voor een beter ontbijt.
Wist je dat
… er ook in China met tahin wordt gekookt? In dandan-noedels uit de regio Sichuan is tahin samen met sojasaus, gedroogde chili en Sichuan-peper de basis voor deze klassieker.
… de kwaliteit van tahin met het blote oog ingeschat kan worden? Let op het laagje olie dat op de goudbruine massa drijft: hoe meer olie er bovendrijft, hoe lager de kwaliteit. Echt goede tahin heeft zelfs geen afscheiding van olie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier