Supermarktketen Aldi verbetert samenstelling voeding: minder suiker, meer vezels
Aldi wil gezonde voeding toegankelijker maken. Het voorbije jaar pasten ze daarom de samenstelling van 82 Aldi-producten aan: minder suiker, minder verzadigde vetzuren en minder zout.
Van limonades over koekjes tot pizza’s: Aldi heeft de samenstelling van 82 producten verbeterd. De Duitse supermarktketen pakte als eerste de minst gezonde producten aan. Zo zullen ze op jaarbasis 750 ton suiker, 130 ton vet en ruim 35 ton zout vermijden. Terzelfdertijd werd er bijna 10 ton vezels extra aan de Aldi-producten toegevoegd. Deze evolutie ligt in lijn met een trend die algemeen geldt voor de voedingsindustrie in ons land. De voedingssector heeft namelijk de afgelopen vijf jaar het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voedingsproducten verminderd en ook meer vezels toegevoegd.
Elk nieuw recept ondergaat grondige smaak- en kwaliteitstesten vooraleer het in de rekken komt.
Eind 2016 beloofde Aldi om de samenstelling van zijn producten tegen eind 2017 te verbeteren. Zo hopen ze hun klanten te helpen om gezonder te eten. Naast het verminderen van suiker, vet en zout, kiezen ze waar mogelijk ook voor een verrijking van vezels, vitaminen of mineralen.
‘Elk nieuw recept ondergaat grondige smaak- en kwaliteitstesten vooraleer het in de rekken komt’, klinkt het bij Eline Steenhout, Quality Assurance Manager van Aldi. ‘Onze cakes van Pâtissier Gaulthier® zijn daar een uitstekend voorbeeld van. Het suikergehalte is met meer dan de helft verlaagd, terwijl de verkoopscijfers aantonen dat de klant ze lekkerder vindt dan ooit.’ De natuurcake ging van 13.81 procent suiker naar 5.39 procent suiker.
Oog op de toekomst
Er werden ondertussen ook al nieuwe doelstellingen vastgelegd. Zo wil Aldi in de bereide maaltijden het aandeel groenten met 10 procent verhogen en het zoutgehalte verlagen.
‘Onze missie is duidelijk: gezonde voeding toegankelijk maken door evenwichtige en gevarieerde producten aan te bieden. Als discountketen met 95% eigen merken kan ALDI hier duidelijk het verschil maken. De resultaten bewijzen dat we onze taak ernstig nemen’, aldus Hans De Bremme, Business Unit Director Quality Assurance.
Voor sommige recepten werden de verzadigde vetzuren en het suiker- en zoutgehalte met de helft verminderd, bij andere producten was de aanpassing subtieler. Enkele voorbeelden: p>
Fruityoghurt zonder stukjes: van 13.6 naar 12 procent suiker. p>
Minicrackers ongezouten: van 6.9 naar 1.1 procent verzadigde vetzuren. p>
Bio haverkoekjes met chocolade: van 11 naar 9.1 procent verzadigde vetzuren, van 34 naar 21 procent suiker en van 4.3 naar 9.1 procent vezels. p>
Limonade citron: van 10.4 naar 6.6 procent suiker. p>
Natuurcake: van 13.81 naar 5.39 procent suiker. p>
Fantasiawafels: van 8.3 naar 6.55 procent verzadigde vetzuren, van 37.6 naar 30.9 procent suiker en van 1 naar 1.6 procent vezels. p>
Kaasblokjes mosterd: van 19 naar 17 procent verzadigde vetzuren en van 1.8 naar 1.7 procent zout. p>
Pizza Hawai: van 3.2 naar 3.1 procent verzadigde vetzuren en van 6.5 naar 6.3 procent suiker. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier