Bruisend Henegouwen: kenner Dennis van den Buijs keurt schuimwijnen van eigen bodem
Deze week richt onze wijnkenner zijn blik op de glooiende hellingen, kalkrijke terroirs en fantastische bubbels van Henegouwen, een regio die zich in alle stilte aan het ontpoppen is tot de meest bruisende wijnstreek van België.
De cijfers zeggen alles: bijna de helft van alle Belgische schuimwijnen komt uit Henegouwen. Er wordt meer wijn gemaakt dan in Limburg en Vlaams-Brabant samen. Moet de gemiddelde Belgische wijnboer het stellen met hoop en al drie hectare wijnranken, dan tellen in Henegouwen amper twee wijndomeinen ruim negentig hectare. En er is meer dan kwantiteit: de blanc de blancs van Chant d’Éole werd in 2019 bekroond tot beste mousserende wijn ter wereld op het Concours Mondial, vóór honderden champagnes, crémants, cava’s en prosecco’s. Het grootste wijndomein van het land dankt zijn naam aan de naburige windmolens – of éoliennes zoals ze in het Frans zo mooi heten. Ze blazen een helende bries over de wijngaarden vol chardonnay, en houden vorst en schimmels weg. Intussen maakt het domein zelfs al eigen cosmetica en vind je er een door Michelin bekroond restaurant. De vraag naar hun bubbels overstijgt het aanbod. Zelfs op het domein zelf kun je enkel nog een plaats op de wachtrij bemachtigen.
Dat geldt ook voor de buren van Ruffus, amper een paar kilometer verder. Ook hun bubbels van chardonnay rijgen de wijnmedailles aan elkaar. En net zoals bij Chant d’Éole was er een bevriende champagneboer betrokken bij de start van dit succesvolle Henegouwse wijndomein.
In het kielzog van deze pioniers verschijnen er ook kleinere producenten zoals Mont des Anges of Domaine Degavre. Naast chardonnay experimenteren ze ook met andere druivenrassen zoals witte pinot blanc en auxerrois, of blauwe pinot noir en meunier.
Belgische wijnen zijn vaak (te) duur voor de gemiddelde consument. Maar voor de prijs van deze Henegouwse topcuvees koop je vaak niet meer dan een modale champagne van een groot huis. Kortom: er is geen enkel excuus meer om tijdens de feesten niet Belgisch te klinken.
Geproefd en gekeurd: schuimwijn met Henegouwen
1. Ruffus Brut Sauvage, Vignoble des Agaises, 22 euro, belgianwines.com
Strakke brut nature van 100 procent chardonnay. Weelderig parelend in de mond, hemels bij alles uit de Noordzee of bij rauwmelkse geitenkaas.
2. Blanc de Blancs Brut, Chant d’Éole, 28,50 euro, wijnendeclerck.be
Breed inzetbaar, van aperitief tot bij kreeft. Mousserende chardonnay die achttien maanden sur lattes rustte. Frisse appelzuurtjes en brioche. Klassiek en lekker.
3. Crémant Blanc de Noirs Brut 2021, Domaine Degavre, 27 euro, lesvinsbelges.be
Pril domein uit Ath met topbubbel van pinot noir. Aalbessen in de mond, witte bloesems in de neus. Bij fazant en romige bospaddenstoelen.
4. Cuvée Brut 2022, Mont des Anges, 28,50 euro, montdesanges.be
Perfecte balans tussen elegantie en weelde. 50% chardonnay en 50% pinot noir: vloeibare luxe. De ondergrond van silex zorgt voor vonken in het glas. Bij boterige sauzen of een rijke kaasplank.
Lees ook: Sprankelend het nieuwe jaar in: 10 betaalbare alternatieven voor champagne
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier