Restaurant Badi in Sint-Gillis: knap uitgevoerde gerechtjes bij uitgebreide ciderkaart
Restaurant - Badi
Waar - Munthofstraat 80 1060 Sint-Gillis.
Type keuken - Gerechten met een duidelijke Japanse toets die je kan, maar niet hoeft te delen.
Sfeer & geluid - Het is warm en gezellig in deze knap ontworpen bar.
Rekening - De beperkte menukaart is met prijzen tussen 8 en 15 euro heel toegankelijk. Met een fles cider bedroeg de rekening voor twee 158 euro.
Website - www.instagram.com/badi.bxl/
Nagelnieuw is Badi niet meer. De eerste glazen cider werden hier begin vorig jaar geschonken. Het leek toen of het etablissement vooral dat was: een fijne bar met focus op ciders, waar je eventueel ook wat kon snacken. Maar de laatste tijd hoorden we steeds vaker dat de keuken meer produceerde dan een toffe dip of andere makkelijke hap.
Vroeg op de avond, weinig volk, dus we mogen kiezen waar we ons installeren. De drankkaart bestaat bijna uitsluitend uit ciders. Om de eerste dorst te lessen kies ik een optie per glas, mijn tafelgast verkiest champagne. Die laatste is van huis Lassaigne en die ontgoochelt nooit. De licht vineuse cider met citrus en hop van Eclectik in de Bourgogne hoeft nauwelijks onder te doen. Al het eten staat op een kleine menukaart: acht betaalbare opties, inclusief dessert.
Zonder twijfel maar met goedkeuren van de gastvrouw bestellen we die volledig. Daarbij hoort natuurlijk een flesje cider. Even lijken we te verdwalen in het brede scala, maar dan merken we het label van Antidoot-Wilde Fermenten op, een kleinschalige bier- en ciderbrouwer in het Hageland. Het staat niet op het menu, maar er blijkt nog wel een fles van in de kelder te liggen.
De cider van wilde appelen en kweepeer is een openbaring. Dat is het eerste gerecht niet helemaal. De taco met gefrituurde bloemkool en sesamdressing is slim bedacht en lekker, maar de prefabtortilla korzelig en droog. De sashimi van coquilles met gerookte room en flink wat lao gan ma is van een heel ander kaliber. Slim bedacht, nog slimmer uitgevoerd.
Een portie zalig zuurdesembrood kan niet ontbreken, de gekruide boter met Kari Gosse bekoort ons minder. Erna komen in gepast tempo meer lekkere bordjes, onder andere boerenkool en pompoen met salie sabayon en een interpretatie van kip yakitori blijven hangen. Maar de winnaars van de avond zijn zonder twijfel een klassieke Japanse varkensschnitzel en gebakken champignons met crème van Parmezaanse kaas: prachtig in alle eenvoud.
Onder de indruk van de fijne ervaring, vergeet ik te vragen naar de oorsprong van de naam van deze bijzondere plek. Een goed excuus om terug te komen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier