STAP 1: maak een zoete desemstarter

  • 20 g starter
  • 45 g Manitoba-bloem
  • 10 g suiker
  • 20 g water

Meng alle ingrediënten en laat rusten op een warme plaats. Wanneer de zoete starter verdubbelt in omvang, voeg je nog 90 gram Manitoba-bloem, 22 gram suiker en 40 gram water toe en laat opnieuw rijzen tot 2,5 keer zijn volume.

STAP 2: maak het deeg

  • 400 g T500 bloem
  • De zoete starter die je hebt gemaakt
  • 4 eieren
  • 160 g melk
  • 20 g rum
  • 35 g suiker
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 6 g zout
  • zeste van 1 citroen
  • 30 g boter

Meng alle ingrediënten behalve de boter gedurende 10 minuten tot het een mooi samenhangend deeg vormt. Voeg de boter toe en meng nog 10 minuten tot je een glanzend deeg krijgt. Laat een nacht rusten in de koelkast.

Verdeel het deeg de volgende dag in porties van 65 g en vorm bolletjes. Leg de deegballetjes op een ingebloemde handdoek en duw voorzichtig plat. Dek af met huishoudfolie en laat rijzen tot ze dubbel zo groot zijn. Dit duurt ongeveer 7 à 8 uur bij een temperatuur van 21-22°C. Als ze gerezen zijn, kun je beginnen frituren.

Voor het frituren vul je een pan met 3,5 cm olie die je traag verwarmt tot 165-170°C. Leg de donuts in de pan, met de kant van de donut die op de handdoek lag in de olie. Dek de pan af met een deksel en bak ongeveer 3 à 4 minuten. Draai de donuts om en bak even lang aan de andere kant.

Besprenkel met suiker of vul met confituur.