Zo maakt u zelf fish & chips
Goedkoop, voedzaam en lekker: ook vandaag is het Britse gerecht populair bij jong en oud, bij rijk en arm. Probeer zelf het recept voor fish & chips uit.
Fish & chips, het oudste en smakelijkste instituut van Engeland, is een simpel gerecht, meestal bereid van een royaal stuk kabeljauw of schelvis en dikke repen aardappel, die worden bestrooid met zout en besprenkeld met azijn. Men kan de vis gestoomd of gefrituurd bestellen. Het frituurbeslag is gemaakt van bloem, eieren en een of meerdere vloeistoffen, zoals water, melk en een druppeltje olie.
De mooiste kleur gefrituurde vis komt van een frituurbeslag gemaakt met bier en een tikje koolstofdioxide. Bij de vis horen een portie chips – frieten -, een portie mushy peas (geprakte erwten), peper, zout en moutazijn. Tegenwoordig serveert men het gerecht ook vaak met tartaarsaus en ketchup.
De aardappelen zijn bij voorkeur bloemig en worden geschild, in dikke repen gesneden en gefrituurd. Probeer onderstaande recept uit.
Voor 4 personen
- 600 g witte-visfilet (bv. wijting of koolvis)
- 600 g aardappelen
- 2 eieren
- 125 ml bier (pils)
- 150 g bloem
- snuifje zout
Bereiding
- Doe de bloem in een mengkom met de snuif zout. Doe er de twee eidooiers bij, vervolgens het bier en mix tot een glad beslag. Laat een halfuur rusten.
- Schil de aardappelen en snij ze in wedges die je 5 minuten pocheert. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dep droog.
- Klop het eiwit stijf en spatel het door het beslag. Snij de visfilets in gelijke stukken van 150 gram en kruid met peper en zout.
- Wentel de vis door het beslag en bak ‘m in een vijftal minuten goudbruin op 180°C in de friteuse. Laat uitlekken op keukenpapier. Bak ook de frieten goudbruin en doe er zout op. Serveer met de vis en erwten(puree) en enkele partjes limoen of met tartaarsaus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier