Za'atarbrood wordt ook 'fatayer fallahi' genoemd, wat 'pastei van de dorpsbewoner' betekent. Het werd oorspronkelijk in het voorjaar gemaakt, aan het begin van het seizoen waarop men wilde za'atar gaat zoeken. Wij hebben hier echter verse oregano en gedroogde za'atar gebruikt, wat de mogelijkheid geeft om dit brood het hele jaar door te maken.

U kunt het brood op allerlei manieren vormen: tot een platbrood, een gewoon brood of afzonderlijke bolletjes zoals hier. Het moet vanbinnen hoe dan ook altijd superzacht zijn - bijna smeuig - met een echt knapperige korst. Serveer ze ofwel warm of op kamertemperatuur op de dag dat u ze maakt, met wat labneh (of feta), een verse salade of olijven.

Vooruitwerken: U kunt het deeg maximaal 2 dagen van tevoren maken en het in

de koelkast bewaren, zodat u het meteen kunt uitrollen en bakken. Versgebakken

broodjes kunnen uitstekend worden ingevroren, en u kunt ze rechtstreeks

uit de vriezer roosteren of in de oven opwarmen.

Ingrediënten

Voor 12 broodjes

  • 1. theel. instantgist
  • 1 theel. fijne kristalsuiker
  • 170 ml lauwwarm water
  • 320 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 1 eetl. mager melkpoeder
  • 1 1/8 theel. geelwortelpoeder
  • 1. theel. zout
  • 3 eetl. zonnebloemolie
  • 3 eetl. olijfolie, plus 1 eetl. extra om in te vetten
  • 2 eetl. wit sesamzaad, plus 1 theel.om te bestrooien
  • 1 eetl. nigellazaad, plus 1 theel. extra om te bestrooien
  • 15 g oreganoblaadjes
  • 120 g feta, verkruimeld
  • 2 eetl. yoghurt Griekse stijl
  • 1 eetl. za'atar

Bereiding

  1. Maak eerst het deeg. Doe de gist met suiker en water in kleine kom en roer alles door elkaar. Zet het gistmengsel 5 minuten opzij, tot het begint te schuimen.
  2. Doe de bloem met het melkpoeder, geelwortelpoeder en zeezout in de kom van een standmixer met de deeghaak. Mix 1 minuut tot alles net is gemengd en voeg het gistmengsel toe, gevolgd door zonnebloem- en de olijfolie. Laat de machine 2 minuten op lage snelheid draaien tot alles is gemengd, en schakel dan naar halfhoge snelheid. Blijf 3 minuten mixen. Voeg het sesamzaad, nigellazaad en de oreganoblaadjes toe en mix nu 4 minuten, tot het deeg glad en elastisch is en de oreganoblaadjes erin zijn opgenomen. Het zal nu heel zacht en bijna kleverig aanvoelen, maar zo hoort het ook.
  3. Stort het deeg op een schoon werkvlak en vorm er een bal van. Vet de mengkom in met 1 eetlepel olie en leg de deegbal erin. Wentel hem een paar keer om zodat hij rondom met olie is bedekt en dek de kom af met een schone theedoek. Zet hem 1 uur op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld.
  4. Rol het deeg uit tot een worst van circa 30 cm lang, en snijd hem in 12 stukken van gelijk formaat, elk ervan circa 50 gram. Vorm elk stuk tot een bal, leg de ballen op een grote schaal en zet ze afgedekt met een schone theedoek 20 minuten opzij om te rusten.
  5. Verhit de oven tot 200 °C.
  6. Druk op een schoon, licht met bloem bestrooid werkvlak elke bal met uw vingers uit tot een cirkel van circa 10 cm doorsnee en 2-3 mm dikte. Schep 2 volle theelepels verkruimelde feta in het midden van elke cirkel. Trek de rand rondom omhoog en druk die zo tegen elkaar dat er weer een deegbal ontstaat.
  7. Leg de broodjes op een bakplaat met de samengedrukte kant onder en niet al te dicht bij elkaar. Bestrijk de ballen rondom met yoghurt, op dezelfde manier als u dat met geklopt ei zou doen, en bestrooi ze met extra sesamzaad, nigellazaad en za'atar.
  8. Laat ze 5 minuten rusten en bak ze vervolgens circa 20 minuten in de oven of tot ze gaar zijn en de onderkant goudbruin is.
  9. Haal de broodjes uit de oven en serveer ze meteen nog warm, of iets later op kamertemperatuur.

Uit: Falastin, Sami Tamimi & Tara Wigley (Fontaine Uitgevers, 29,99 euro)

Fontaine Uitgevers
© Fontaine Uitgevers

Za'atarbrood wordt ook 'fatayer fallahi' genoemd, wat 'pastei van de dorpsbewoner' betekent. Het werd oorspronkelijk in het voorjaar gemaakt, aan het begin van het seizoen waarop men wilde za'atar gaat zoeken. Wij hebben hier echter verse oregano en gedroogde za'atar gebruikt, wat de mogelijkheid geeft om dit brood het hele jaar door te maken. U kunt het brood op allerlei manieren vormen: tot een platbrood, een gewoon brood of afzonderlijke bolletjes zoals hier. Het moet vanbinnen hoe dan ook altijd superzacht zijn - bijna smeuig - met een echt knapperige korst. Serveer ze ofwel warm of op kamertemperatuur op de dag dat u ze maakt, met wat labneh (of feta), een verse salade of olijven.Vooruitwerken: U kunt het deeg maximaal 2 dagen van tevoren maken en het inde koelkast bewaren, zodat u het meteen kunt uitrollen en bakken. Versgebakkenbroodjes kunnen uitstekend worden ingevroren, en u kunt ze rechtstreeksuit de vriezer roosteren of in de oven opwarmen.Voor 12 broodjes