Wraps met falafel van zoete aardappel

falafel van zoete aardappel

Deze ovengebakken falafel van zoete aardappel zitten boordevol smaak, proteïnen en voedingsvezels. Je kunt ze serveren als aperitiefhapje met je favoriete dip of in een snelle wrap met groenten en verse kruiden. Dit recept komt uit het kookboek Julie Natuurlijk van raw food chef Julie Van den Kerckhove.

Voor 4 personen

8 wraps of 20 kleine falafels

  • 1 1/2 kop gestoomde of ovengebakken zoete aardappel
  • 1 1/2 kop gekookte kikkererwten (240 g)
  • 1/2 kop walnoten, 8 à 12 uur geweekt (50 g)
  • 4 eetlepels gemalen lijnzaad (voor de binding)
  • 1 medium sjalot, gepeld en grof gehakt
  • 1 teentje look, geperst (optioneel)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel Himalaya- of zeezout
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • cayennepeper, naar smaak
  • 1 groot handvol verse koriander en peterselie
Wraps
  • 8 grote bladen rodekool (of Romeinse sla, savooikool, paksoi…)
  • 2 grote wortels, geraspt
  • 1 kleine rode ui, in fijne ringen gehakt
  • 1 grote komkommer, in medium blokjes gehakt
  • 2 handenvol kerstomaatjes, gehalveerd
  • verse peterselie en koriander
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Hak de zoete aardappel in kleine stukjes en stoom of bak ze tot ze zacht zijn. Laat de aardappel afkoelen.
  2. Doe de stukjes zoete aardappel, de gekookte kikkererwten, de walnoten, het gemalen lijnzaad, de sjalot, de look, het citroensap, de olijfolie, de komijn, het paprikapoeder, het zout, het bakpoeder en de cayennepeper in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een dik deeg.
  3. Voeg dan de koriander en de peterselie toe. Mix opnieuw.
  4. Gebruik een kleine ijslepel of gewone lepel om balletjes uit het deeg te scheppen. Druk elk balletje zachtjes plat met de palm van je hand. Strijk de falafel eventueel in met wat olijfolie om ze extra smeuïg te maken.
  5. Bak de falafel 30 à 40 minuten in de oven tot ze volledig krokant zijn. Je kunt ze na 20 à 30 minuten ook even omdraaien zodat de onderkant een krokant korstje krijgt.
  6. Laat de falafel even afkoelen voor je de wraps samenstelt.

Wraps

  1. Neem een blad rodekool en vul het met wortel, rode ui, komkommer en kerstomaat.
  2. Voeg 2 à 3 falafel van zoete aardappel toe en werk af met verse peterselie en koriander.
  3. Serveer de wraps met hummus, tahindressing of andere saus naar keuze.

Tip
– Deze falafel van zoete aardappel blijft luchtdicht afgesloten minstens vijf dagen goed in de koelkast, of tot twee maanden in de diepvries.
– Niet zo’n fan van koriander? Laat hem dan gewoon weg uit dit recept en voeg eventueel extra peterselie toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content