Witloof met kaas en hesp

witloof met kaas en hesp
© Getty

Een van de populairste recepten in onze keuken: witloof met kaas en hesp. Je kiest natuurlijk voor echt Belgisch grondwitloof en kwaliteitsham.

Voor 4 personen
  • boter
  • 8 witloofstronken
  • witte peper en zout
  • 2 el suiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 5 dl volle melk
  • 5 el roux
  • 200 g geraspte kaas (1/3 emmentaler, 1/3 gruyère, 1/3 Parmezaanse kaas)
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 8 sneetjes gekookte ham
  • aardappelpuree
Bereiding
  1. Beboter de bodem en de wanden van een pan en leg er het witloof in. Kruid met peper, zout, suiker en citroensap en werk af met enkele klontjes boter. Voeg een scheutje water toe, dek de pan af en zet op een zacht vuur. Stoof het witloof in 40 min. gaar.
  2. Maak de kaassaus. Breng de melk aan de kook. Voeg de roux toe, draai het vuur lager en blijf roeren tot de roux smelt en de saus bindt. Laat nog 2 min. zacht doorkoken. Giet door een zeef in een pan, breng opnieuw aan de kook en voeg de kaas toe. Laat al roerend smelten. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Haal het witloof uit de pan en wikkel rond elke stronk 1 sneetje ham. Leg de witloofrolletjes naast elkaar in een ovenschotel en overgiet met de kaassaus. Laat het witloof met kaas en hesp gratineren onder de grill en serveer met aardappelpuree.

In België wordt jaarlijks bijna drie kilo witloof per persoon gegeten. Daarmee is het de op drie na meest gegeten groente. Ook in Frankrijk behoort witloof tot de favorieten: zij eten liefst 3,5 kg per persoon per jaar. Goed voor een vierde plaats in de Franse groentetop. Een van de populairste recepten met witloof in de Belgische keuken is natuurlijk een gratin van witloof met kaas en hesp, geserveerd met aardappelpuree.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content