Wintergroenteragout met paddenstoelenbouillon
Bereid deze ragout met rapen, pastinaken, wortelen en knolselderij en een mix van shii-takes en bruine champignons. Serveer er parelgerst bij en je hebt een lekkere gezonde maaltijd.
Voor 6 personen
3 wortelen in stukken van 2 cm
3 kleine geschilde pastinaken (circa 500 g) in 2 of 4 repen
1 bosje geschilde en in vieren gesneden jonge rapen
1 geschilde selderijknol (300 g) in stukjes
10 kleine uien
150 g boter
400 g parelgerst
Paddenstoelenbouillon:
1 gesnipperde ui
2 geplette knoflookteentjes,
1 wortel en 2 fijngehakte selderijstengels
100 g schoongemaakte shii-takes (bewaar de stelen)
200 g bruine paddenstoelen
5 g gedroogde en 20 minuten in warm water gewelde boleten
1 eetlepel tomatenconcentraat
250 ml rode wijn
2 eetlepels meel
2 eetlepels olijfolie, tijm en laurier.
Bereiding
1. Verhit de olie en bak de ui, de wortel, de selderij en de knoflook 10 minuten. Voeg de shii-takestelen toe. Hak de helft van de bruine paddenstoelen fijn en leg ze ook in de pan. Voeg na 10 minuten het tomatenconcentraat en het meel toe, laat 1 minuut doorsudderen, schenk de rode wijn erbij en laat voor de helft inkoken. Voeg de boleten met hun welsap, de tijm en de laurier toe. Laat 30 minuten sudderen en haal de bouillon door de zeef, de groenten goed aandrukkend. Houd warm.
2. Verhit 50 g boter en bak de voorbereide groenten 10 minuten. Schenk er de paddenstoelenbouillon bij en laat 30 minuten half afgedekt sudderen. Breng op smaak.
3. Kook de parelgerst volgens de instructies op de verpakking. Voeg 50 g boter toe en houd warm. Smelt de rest van de boter en bak er 2 à 3 minuten de rest van de bruine paddenstoelen en de shii-takes in aan. Meng door de ragout. Bestrooi met verse tijm en dien op met de parelgerst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier