Vlaamse hutsepot
10-06-2011, 11:33
Bijgewerkt op: 22-12-2023, 15:23
Zoals elke stoofpot bereid je Vlaamse hutsepot het beste de avond voordien. Hij zal er alleen maar lekkerder door worden. Bovendien zul je het vet gemakkelijker kunnen verwijderen, aangezien vet stolt bij het afkoelen.
Voor 5 personen
- 700 g ossenstaart
- 700 g tussenrib
- 400 g lamsschouder
- 1 kleine kookworst
- 1 varkensoor
- 1/2 selder met blad
- 8 wortelen
- 150 g prinsessenbonen
- 4 preistengels
- 8 aardappelen
- 1 ui
- 1/2 groene kool
- 4 rapen
- 2 teentjes knoflook
- 15 jeneverbessen
- 6 peperbolletjes
- 3 kruidnagels
- zout
Bereiding
- Leg de ossenstaart, de tussenrib en de lamsschouder in een grote kookpan vol met water. Voeg zout toe en breng aan de kook. Laat op een zacht vuurtje gedurende een uur sudderen. Het vet regelmatig afscheppen.
- Schil intussen de worteltjes en snijd ze in twee. Maak de prei schoon maar laat er nog wat groen aan. Pel de ui en prik er de kruidnagels in. Voeg deze aan het mengsel toe, samen met de knoflook, de jeneverbessen en de peper. Laat verder koken.
- Was en snijd de kool in stukken, schil de aardappelen, de rapen en de selder. Snijd alle groenten in twee en was ze onder stromend water. Houd de prinsessenbonen en de aardappelen opzij.
- Voeg de kool, de rapen en het varkensoor toe aan het mengsel. Laat nog 30 minuten verder koken. Voeg daarna de aardappelen, de prinsessenbonen en de kookworst toe en laat opnieuw 30 minuten koken. Verwijder regelmatig het vet.
- Laat het vlees en de groenten uitdruipen. Leg ze allemaal samen in een diepe schotel en presenteer de bouillon afzonderlijk. Dien de Vlaamse hutsepot meteen op. Wens je de bouillon als voorgerecht op te dienen, dan strooi je er wat geraspte kaas op en serveer je hem met geroosterd brood.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier